Recenzija: Huawei P60 Pro - telefon savršen za ljubitelje fotografije i svega lijepoga

Možemo samo zaključiti da je Huawei nastavio s tradicijom izvrsnih uređaja u P seriji i pomicanjem granica što se kamere tiče. Od nas definitivno - palac gore.

Martina Čizmić | 24.05.2023. / 15:51

Galerija

Huaweijeva P serija uvijek je bila na glasu kao superiorna što se kamere tiče. A novi P60 Pro definitivno potvrđuje tu titulu. Predstavljen u Europi početkom svibnja, Huawei P60 Pro privlači već svojim profinjenim izgledom, a impresionira sposobnostima.

Imali smo prilike testirati Huawei P60 Pro jedinstvene bijele pozadine odnosno Rococo Pearl. Radi se o pozadini koja je rađena s česticama sedefa zahvaljujući kojima je zaista svaki pojedini uređaj jedinstvenog izgleda. U usporedbi s njim, druga verzija - crni, izgleda pomalo dosadno. Ono što ipak privlači pozornost je dizajn kučišta za kameru, koje i samo podsjeća na tradicionalni fotoaparat. Zbog svoje veličine koji put mrvicu smeta prilikom držanja telefona, ali na to smo se brzo naviknuli.

Recenzija Huawei P60 Pro - 1 (Foto: Zimo)

Uz to što je stražnja strana jedinstvena na svakom uređaju, treba istaknuti i zaobljeni dizajn s poliranim metalom koji spaja prednju i stražnju stranu. A na prednjoj strani nalazi se OLED ekran koji je zaštićen posebno osmišljenim Kunlun staklom odnosno staklom koje bi trebalo biti izuzetno čvrsto i izdržati čak i najnespretnije korisnike. Prema podacima iz Huaweija otpornost na oštećenja povećana je za 10 puta. Nismo baš testirali može li izdržati pad s veće visne, ali je bez problema preživio boravak u džepu u kojem su bili i ključevi od automobila.

Ispod tog čvrstog zaštitnog stakla, skriva se već spomenuti OLED ekran s frekvencijom osvježavanja od 120Hz koji prilično dobro prikazuje boje. Naime, automatski se prebacuje između sRGB i DCI-P3 prikaza boja ovisno o tome što je na samom ekranu. Temperatura boja prikazanih na ekranu za neke može biti previše žarka, no to se može lako podesiti u postavkama samog telefona. Tijekom testiranja nismo imali većih zamjerki na kvalitetu ekrana, njegovu veličinu ili pak prikaz sadržaja. Prigovor bi mogli dati tek zagriženi videofili, jer iako Huawei P60 Pro ima podršku za HDR10, pojedini sadržaji u HDR-u nisu baš bili prikazivani u svoj svojoj ljepoti i jasnoći. No, prosječan gledatelj bit će i više nego zadovoljan prikazom sadržaja s omiljenih streaming platformi ili videa koje je snimio.

Recenzija Huawei P60 Pro - 6 (Foto: Zimo)

Kamera koja opravdava očekivanja

Kad već spominjemo snimanje videa, vrijeme je da se posvetimo kameri. Huaweijeva P serija uvijek je imala izvrsne kamere i često se spominjala kao predvodnik u kvaliteti među pametnim telefonima. Ni P60 Pro ne zaostaje svojom kamerom i njenom kvalitetom. Glavna kamera ima 48MP i opremljena je automatskim fizičkim podesivim otvorom blende, grupom leća visoke propusnosti i RYYB SuperSensing senzorom. U prijevodu, čak i ako se ne igrate s postavkama u profesionalnom načinu rada, već jednostavno uključite aplikaciju kamere i krenete slikati, fotografije će vam ispasti izvrsne. Testirali smo uređaj u različitim uvjetima - svjetlo, sjena, jarko sunce, mrak - što možete vidjeti u galeriji, i možemo reći da zaista nismo imali razloga za prigovor. Fotografije su ispale izvrsne, jasne, a posebno nas je impresionirao zoom, koji je čak i kod povećanja od 100 puta zadržao jasnoću fotografije. Naravno, malo mu je pomogao i AI odnosno novi XD Fusion Pro Texture Engine te Night Vision za fotografije u uvjetima lošijeg osvjetljenja.

Osim glavne kamere, tu su još i telefoto kamera s 48MP s otvorom blende F2.1 i Ultra Lighting Lens Group za hvatanje više svjetla, što se posebno vidi prilikom snimanja fotografija po noći. Tu je još i ultraširoka kamera od 13MP koja najviše dolazi do izražaja prilikom snimanja makro fotografija.

Recenzija Huawei P60 Pro - 7 (Foto: Zimo)

Recenzija Huawei P60 Pro - 14 (Foto: Zimo)

Za sve one koji se vole igrati kamerama, P60 Pro donosi pregršt pripremljenih formata za snimanje. Od Aperture moda, u kojem možete mijenjati virtualni otvor blende (za fizičke promjene morate uključiti Pro mod), tu su već dobro poznati noćni način snimanja, portret, video, supermakro, ali i Snapshot, Story Creator (koji je veoma zanimljiv ako objavljujete na društvenim mrežama jer svu obradu i montiranje obavlja na samom telefonu) kao i Multi-cam koji je veoma zanimljiv ako imate još jedan Huaweijev telefon u blizini pa ih možete povezati i bilježiti snimke i s jednog i s drugog uređaja.

Oni kojima su selfiji neizostavan dio dana, 13MP selfie kamera ispunit će (gotovo) sve želje. Ima autofokus pa će uređaj sam prepoznati radi li se o jednoj ili više osoba te prilagoditi postavke i fokus. Selfiji su tako jasni i oštri, kao da su snimani na puno jačoj kameri.

Recenzija Huawei P60 Pro - 11 (Foto: Zimo)

Recenzija Huawei P60 Pro - 17 (Foto: Zimo)

S obzirom na sve navedeno, nije ni čudno da je na DXOMARK-ovoj ljestvici dobio ukupno 156 bodova za sveukupne mogućnosti kamere, što ga je u trenutku predstavljanja postavilo na sam vrh.

Nije sve u kameri, nešto je i u hardveru

Iako je kod P60 Pro naglasak stavljen prije svega na kameru i dizajn, to ne znači da se u unutrašnjosti uređaja ne skriva impresivan hardver. Pokreće ga jedan od najboljih čipova za pametne telefone, Qualcommov Snapdragon 8+ Gen 1, GPU Ardeno i Qualcomm AI Engine 7. generacije, u kombinaciji s 12GB radne memorije i 512GB prostora za pohranu. Ono što bi neki mogli prigovoriti je činjenica da, iako se radi o novom telefonu, ne dolazi s 5G nego s 4G podrškom. Ako baš niste zagriženi gamer kojemu je svaka milisekund bitna, tu razliku nećete primijetiti u svakodnevnom korištenju. Aplikacije se otvaraju besprijekorno, brzina prijenosa podataka ponajviše ovisi o samoj mobilnoj i WiFi vezi, a hoćete li neki dokument preuzeti sekundu prije ili kasnije, zaista ne čini neku konkretniju razliku.

Ono što ipak čini razliku je baterija. P60 Pro dolazi s baterijom od 4815 mAh, koja nas je izvrsno služila. Izdržala je bez problema dan i pol, a da nismo toliko snimali i pipkali po uređaju, vjerojatno bi izdržala i dva dana. Za razliku od drugih proizvođača, koji više ne isporučuju punjač uz svoje uređaje, Huawei je odlučio uz P60 Pro dati i punjač. I to ne bilo kakav. Huawei SuperCharger s kapacitetom od 88W, ne samo da će napuniti uređaj za otprilike pola sata (i manje ako vam je ostalo nešto više baterije), nego može poslužiti i za punjenje drugih uređaja, primjerice prijenosnog računala. Naime, punjač ima dva utora - klasični USB-A i sve češći USB-C. Iako dobro zamišljeno u teoriji, u praksi se nije baš praktičnim pokazalo puniti oba uređaja istovremeno. Naime, ako je mrvicu deblji sam utor kabela, nećete moći imati istovremeno uključen i jedan i drugi. Želite li ih koristiti zajedno, toplo preporučujem da pogledate što se nudi na tržištu i potražite najtanje kablove moguće.

Recenzija Huawei P60 Pro - 10 (Foto: Zimo)

Huawei P60 Pro dolazi s Huaweijevim EMUI 13.1 temeljenim na Androidu, ali bez Googleovih servisa. Ako niste u potpunosti ovisni o Googleu, to vam neće stvarati probleme. App Gallery je proteklih godina prikupio respektabilan broj aplikacija (kako stranih, tako i domaćih) te možete bez problema instalirati omiljene aplikacije ili ih pak potražiti i instalirati putem Petal Searcha.

Za one koji ne mogu bez Googlea i Google servisa, postoji opcija korištenja tih servisa putem internetskog preglednika (onako kako to radite na računalu) ili pak putem instalacije dodatnih aplikacija kao što su GSpace ili GBox kroz koje onda možete pristupati svojim Google računima i aplikacijama.

Recenzija Huawei P60 Pro - 4 (Foto: Zimo)

S obzirom na to da Huawei nudi pregršt vlastitih aplikacija koje su alternativa Googleovima, mi zaista nismo osjećali nedostatak. Posebne pohvale idu Huaweijevoj navigaciji, Petal Maps, koja je izvrsno radila i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Palac... gore

Ako ste zaljubljenik u fotografiju i bitno vam je kakva vam je kamera na pametnom telefonu ili pak snimate različite sadržaje za društvene mreže, ovo je telefon za vas. Ugodan u ruci, jednostavnog, a impresivnog dizajna, s odličnim hardverskim mogućnostima. Poigrate li se s postavkama kamere, možete zaista dobiti impresivne fotografije koje će biti teško razlučiti od onih napravljenih profesionalnim fotoaparatom. Čak i ako ste zagriženi ljubitelj tehnologije ovaj bi vas telefon mogao impresionirati.

Da, nema podršku za 5G ni Google servise, ali to se, ukupno gledano, ne čine kao veliki minusi. Google serivis mogu se lako zamijeniti Huaweijevim alternativama, a prosječnom korisniku razlika između 4G i 5G još uvijek nije previše jasna ni vidljiva.

Možemo samo zaključiti da je Huawei nastavio s tradicijom izvrsnih uređaja u P seriji i pomicanjem granica što se kamere tiče. Od nas definitivno - palac gore.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti