RECENZIJA: Huawei Watch 3 - pametni sat uz koji vam pametni telefon gotovo i ne treba

Watch 3 skriva puno opcija, no nešto moramo ostaviti i vama da sami otkrijete.

Martina Čizmić | 05.08.2021. / 09:24

Galerija

 Huawei je početkom lipnja predstavio svoju novu seriju pametnih satova - Huawei Watch 3. Kako smo već navikli, sa svakom novom serijom pametnih satova, Huawei pokazuje kako sluša korisnike, ali i kako naglasak stavlja kako na hardver, tako i na softver. 

Tako je Watch 3, koji smo imali prilike testirati, prvi Huaweijev sat koji pokreće Harmony OS, operativni sustav razvijen u samom Huaweiju. Novi operativni sustav donio je i pregršt novina kako u korištenju samog sata, tako i u opcijama koje se sad nude korisnicima. Primjerice, korisnici sad mogu sami odabrati aplikacije koje žele instalirati na sat putem AppGallery trgovine. 

Prvo što će svatko primijetiti je kotačić koji se nalazi s desne strane sata i koji istovremeno funkcionira poput gumba i kotačića za navigaciju po izborniku. Naime, u Huaweiju su odlučili korisnicima dati izbor - žele li da im aplikacije budu posložene kao u klasičnom izborniku (jedna ispod druge) ili pak u obliku mreže, pri čemu kotačić igra veliku ulogu jer omogućuju zumiranje i odabir aplikacije čak i za one koji imaju velike prste. 

Huawei Watch 3 - 7 (Foto: Zimo)

Osim kotačića, sa strane je i gumb kojemu korisnik sam može definirati ulogu. Mi smo odabrali uključivanje praćenja treninga. Na taj smo način izbjegli skrolanje kroz 100 i više različitih sportskih aktivnosti za koje Huawei omogućuje praćenje i bilježenje rezultata. Treba napomenuti i da Watch 3 podržava automatsko praćenje početka vježbe, pa će tako sat početi bilježiti vaše rezultate čim detektira da se bavite nekom fizičkom aktivnošću.

Podaci o tome koliko smo bili fizički aktivni, kako smo spavali, ali i kakvi su nam otkucaji srca, temperatura ili zasićenost kisikom, nalaze se u Huawei Health aplikaciji, koja se ujedno koristi i za upravljanje satom. Tako u aplikaciji možete provjeriti stanje baterije, upravljati aplikacijama na satu, eSIM karticom (jer Watch 3 podržava i LTE), ali i ažurirati operativni sustav sata ili jednostavno promijeniti njegov izgled.

Huawei Watch 3 - 4 (Foto: Zimo)

U Huaweiju su se potrudili osigurati zaista velik izbor lica pametnog sata. Tako svatko može izabrati lice koje će najbolje odgovarati njegovom trenutnom raspoloženju. Neka lica su besplatna, druga stoje nekoliko kuna, no naš je savjet da prilikom odabira vodite računa i o tome koliko je neko od lica energetski zahtjevno. Naime, baterija na Watch 3 prilično se brzo prazni pa ako želite da vam što dulje traje između dva punjenja, vodite računa i o tome. 

Kad smo već spomenuli bateriju, recimo kako uz sat dolazi punjač pomoću kojeg se sat može napuniti u potpunosti za nešto više od sata, a već dvadesetak minuta punjenja osigurava da baterija izdrži cijeli dan. No, ako zaboravite napuniti sat ili pak odete na put bez punjača, možete ga napuniti i bežičnim putem. Dovoljno je staviti ga na bežični punjač (bilo koji) ili pak na pametni telefon koji podržava bežično punjenje drugih uređaja i napuniti ga.

Nama je tijekom testiranja trajanje baterije veoma variralo. S uključenim WiFijem, NFC-om, zahtjevnim licem sata (odabrali smo plivača koji pliva u krug, jer ipak smo u periodu odigravanja Olimpijskih igara), aktivacijom ekrana prilikom podizanja ruke, priličnom količinom obavijesti o porukama(koje je moguće pročitati na ekranu, ali ne i odgovoriti na njih),  pozivima (na koje možete odgovoriti i direktno sa sata ili pak poslati unaprijed predviđenu poruku) baterija nam je izdržala dva i pol dana. S uključenom štednjom energije i isključenim dodatnim opcijama povezivanja, rastegnuli smo ju na nešto više od tjedan dana. Nije loše, ali uvijek ima prostora za poboljšanje. 

Lica Watch 3 - kliknite kako biste vidjeli samo dio dostupnih (Foto: Zimo)

Ono što nam se posebno svidjelo su geste koje sat prepoznaje. Tako je primjerice moguće odgovoriti na telefonski poziv brzim stiskanjem šake. Kad ste u poslu (automobilu, imate pune ruke ili jednostavno kuhate pa su vam ruke mokre), ova je gesta genijalan način kako da brzo odgovorite na poziv. 

Također, treba napomenuti da Huawei Watch 3 ima opciju SOS poziva. Potrebno je aktivirati tu opciju u postavkama sata, nakon čega se brzim pritiskom pet puta na kotačić na satu, automatski obavještavaju kontakti u hitnom slučaju (koje je potrebno ranije definirati) ili nudi opcija pozivanja hitnih službi putem centra 112. Ova opcija može dobro doći u slučaju nekakve nesreće, čak i ako nositelj sata nije ozlijeđen, već pruža prvu pomoć ozlijeđenoj osobi. Tu treba dodati i opciju detektiranja pada, pri čemu sat automatski alarmira kontakte u hitnom slučaju, a nositelj sata može im poslati automatsku poruku o tome treba li pomoć ili je samo lažna uzbuna. 

Watch 3 skriva još puno opcija, no nešto moramo ostaviti i vama da sami otkrijete. 

Huawei Watch 3 - 1 (Foto: Zimo)

Što se tiče nekih tehničkih karakteristika, Huawei Watch 3 koji smo imali na testiranju imao je 1,43 inča velik AMOLED ekran. Dovoljno velik da lako možemo pročitati poruku i vidjeti tko nas zove, a dovoljno malen da na ženskoj ruci ne izgleda nezgrapno. Naša je verzija imala smeđu kožnu narukvicu, a u ponudi je i opcija s crnim remenom.

Kako bi sve one aplikacije koje smo naveli mogle normalno funkcionirati, sat dolazi s 2 GB RAM-a i 16 GB ROM-a u koji možete pohraniti omiljenu glazbu za korištenje bez pametnog telefona ili jednostavno za instalaciju dodatnih aplikacija.

Iz Huaweija ističu kako je sat vodootporan do 5 ATM, no taj dio nismo testirali. Možemo reći da ga ljetni pljusak nije omeo u radu, unatoč tome što smo bili potpuno mokri.

I što reći na kraju? U Huaweiju su odradili zaista dobar posao. U Watch 3 su ugurali toliko opcija i novosti da i nakon tjedan dana korištenja otkrivamo nešto novo. Iako koristi Harmony OS, nemate osjećaj da koristite neki novi operativni sustav. Povezivanje s Androidom i iOS-om radi bez ikakvih problema (putem Huawei Health aplikacije), a uspjeli smo ga povezati i s bežičnim slušalicama FreeBuds 4 i koristiti čak i kad je telefon ostao kod kuće. 

Huawei Watch 3 - 3 (Foto: Zimo)

Moramo priznati da je ovo, do sad, najbolji Huaweijev pametni sat koji smo imali prilike koristiti. Jedina zamjerka mogla bi ići na trajanje baterije, ali s obzirom na to da se sat može i bežično puniti, čak ni to više nije neki problem. Preporučena prodajna cijena je 2999 kuna, pa ako ste u potrazi za pametnim satom koji ima gomilu opcija, a čak i pokazuje vrijeme, razmislite o Watch 3. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti