RECENZIJA: Huawei Watch GT 3 - savršena kombinacija elegancije i pameti koju nosite na zapešću

Čak i ako ne instalirate ni jednu dodatnu aplikaciju, ono što vam nudi sat čim ga izvadite iz kutije i više je nego dovoljno

Martina Čizmić | 24.12.2021. / 13:42

Huawei Watch GT 3 (Foto: Zimo)

 Huawei je posljednjih godina uložio velike napore ne bi li stigao neke druge proizvođače pametnih satova i ušao u ravnopravnu borbu s njima. I dok su na samom početku njihovi satovi imali sportski izgled, posljednja generacija Huawei Watch GT 3, odlikuje se dozom elegancije. 

Mi smo na testu imali "žensku" verziju, ako se tako možemo izraziti. Radi se o 42 milimetra velikom satu s  milanskim remenom u blago ružičastoj boji. Ako ste se zapitali kakav je to "milanski remen", možemo vam otkriti kako se radi o metalnom remenu koji je izuzetno ugodan za nošenje jer nema klasične kopče, već se učvršćuje pomoću dva prilično jaka magneta. Bez brige, neće vam otpasti s ruke, a moglo bi vam se dogoditi (kao i nama), da se prilkom naslanjanja na metalnu površinu - zalijepite. Iako u Huaweiju kažu da se radi o "zlatnom remenu", nama je boja vukla više na ružičasto zlato, nego na klasično žuto. 

Slika nije dostupna Huawei novim pametnim satom cilja na one koji žele eleganciju i naprednu tehnologiju u istom uređaju

Diskretan i elegantan dizajn, iako usmjeren prema korisnicima, jednako tako dobro izgleda i na muškoj ruci. Velik prednji ekran (1,32-inča AMOLED) dovoljno je velik da možete bez problema pročitati poruku koju ste primili (i odgovoriti nekom od unaprijed definiranih poruka), vidjeti tko vas zove (i odmah se javiti), ali i uživati u brojnim mogućnostima koje nudi. 

Dovoljno je spomenuti da su korisnicima na raspolaganju tisuće različitih lica za sat, tako da ga zaista mogu prilagoditi situaciji ili svom raspoloženju. Osim toga, sat (napokon) ima opciju instalacije dodatnih aplikacija iz AppGallery, pa ako ne možete pronaći baš sve što vas zanima, slobodno potražite dodatnu aplikaciju u galeriji. Nas su oduševile aplikacije poput "Dolce Gusto timer" koji mjeri vrijeme potrebno za pripremanje kave u Dolce Gusto aparatima kako bi ona bila savršena svaki put, "Nextbike" za unajmljivanje bicikala, ali i pregršt aplikacija za učenje stranih jezika, meditaciju pa čak i primanje obavijesti o potresima u blizini. 

Huawei Watch GT 3 (Foto: Zimo)

Čak i ako ne instalirate ni jednu dodatnu aplikaciju, ono što vam nudi sat čim ga izvadite iz kutije i više je nego dovoljno. Imate na raspolaganju opciju praćenja otkucaja srca, razine kisika u krvi (jako korisno ako vas muči korona ili se intenzivno bavite sportom), razine stresa (nećemo vam pokazati naše rezultate), aplikaciju za pravilno disanje, praćenje spavanja, praćenje vremenske prognoze, primanje i uspostavljanje poziva, slušanje glazbe i td. 

U svakoj novoj inačici sata, Huawei posebnu pozornost pridaje vježbanju i sportu te nadograđuje već postojeće postavke novima. Tako i s Watch GT 3, na raspolaganju imate doslovno trenera na zapešću. Na vama je da odaberete kojim sportom se bavite i koju razinu intenziteta treniranja želite i krenete. Sat će pratiti vašu aktivnost, upozoriti vas ako pretjerate i redovito vas obavještavati o tome kako napredujete. Mi smo ga testirali u bazenu i preživio je plivanje od nekoliko sati bez problema, čak je i bilježio koliko smo plivali. Dovoljno je bilo po izlasku iz bazena uključiti opciju "Drain" koja izbacuje zaostalu vodu iz samog kućišta te ručnikom obrisati samu narukvicu i kućište.

Ono što treba naglasiti je da, iako sat koristi HarmonyOS, Huaweijev operativni sustav, kompatibilan je sa svim Android uređajima, a za upravljanje satom i dodatne statistike, potrebno je tek preuzeti aplikaciju Huawei Health. 

Upravljanje i odabir aplikacija je izuzetno jednostavan zahvaljujući kombinaciji kotačića i gumba koji se nalaze na desnoj strani sata. Kotačić omogućuje i zumiranje te lakši odabir aplikacije (što je veoma zgodno u zimskom periodu kad koristimo rukavice). 

Huawei Watch GT 3 (Foto: Zimo)

Za primanje i uspostavljanje poziva, potrebno je povezati sat s pametnim telefonom i ostati u njegovoj blizini. Zvučnik kao i mikrofon koji su ugrađeni u sat sasvim dobro odrađuju svoj posao. Mogli smo razumijeti sugovornika i bez stavljanja sata na uho, a i oni su razumijeli nas i kad je sat bio na udaljenosti od otprilike metra od usta. 

Sat se puni bežičnim putem, što znači da ga možete puniti pomoću priloženog diska za punjenje ili pak stavljanjem na bilo koji pametni uređaj (odnosno punjač) koji podržava bežično punjenje drugog uređaja. Mi smo tu mogućnost testirali kad nam se baterija ispraznila dok smo bili u gradu. Sat se uredno (iako nešto sporije nego na punjaču), punio i primajući energiju od Samsungovog pametnog telefona i od Huaweijevog pametnog telefona. Tako da, ako se nađete u takvoj situaciji, uvijek možete "ukrasti" malo energije. 

Baterija bi, kažu u Huaweiju, trebala trajati sedam dana (u savršenim uvjetima). Naš je prosjek bio između 5 i 6 dana, uz napomenu da je sat bio cijelo vijeme stišan odnosno podešen na vibracije, spojen na WiFi te da je količina poruka i poziva koju je dnevno primao debelo premašivala sat vremena. No i to je prilično dobro za sat koji je bio izložen ekstremnim naporima. 

Na kraju možemo reći da je Huawei s ovim satom zaista pogodio pravi omjer elegancije, izdržljivosti, potrebnih funkcija na pametnom satu i, naravno, privlačnosti. Jer ne jednom su nas pitali koji je to sat i kako doći do njega. 

Huawei Watch GT 3 (Foto: Zimo)

Samo još da spomenemo kako je naša verzija, Watch GT 3 42mm Elegant gold band, dostupna u po cijeni od 2449 kuna, a do kraja 2021. godine kupci dobivaju i dodatnu narukvicu odnosno remen. 

Pa ako želite izdržljiv sat, koji se može spojiti na bilo koji Android uređaj, koji će pratiti vaš tempo i potaknuti vas da zdravije živite (zahvaljujući aplikaciji Healthy Living koja vas podsjeća kad treba popiti vodu, pokrenuti se, ići na spavanje), ovo bi mogao biti vaš izbor. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti