RECENZIJA: Huawei Watch GT 4 - pametni sat koji je puno više od samog sata

Huawei je već dokazao da zna napraviti dobre pametne satove. Serijom GT 4 pokazao je da ti satovi mogu i izgledati elegantno i privlačno.

Martina Čizmić | 18.09.2023. / 12:21

Galerija

Huawei je u Barceloni predstavio novu liniju svojih pametnih satova - Huawei Watch GT 4, koji se sastoji od dvije verzije sata. Veće (namijenjene muškarcima ili onima koji vole robustnije satove) i manje (namijenjene ženama iako će se dobro uklopiti i na zapešće muškaraca koji ne vole velike satove). Obje verzije dolaze s gotovo istim specifikacijama. AMOLED ekranom koji je kod veće verzije 46 milimetara, odnosno 41 milimetar kod manje verzije.

Imali smo prilike družiti se s manjom, 41 milimetara velikom verzijom sata, s integriranom dvobojnom metalnom narukvicom. Ono što odmah iskače je koliko su u Huaweiju pozornosti posvetili samoj prezentaciji uređaja. Sam sat dolazi u elegantnoj bijeloj kutiji, u kojoj je, čim ju otvorite, sat u središtu pozornosti, ponosno izložen. Osim samog sata, u kutiji se nalazi i punjač za sat (bez adaptera) te dodatak za proširenje same narukvice. Naime, narukvicu sata moguće je lagano prilagoditi veličini svog zapešća. S obzirom na to da je ovo pametni sat, s mnoštvom zdravstvenih značajki (o čemu ćemo više nešto kasnije u ovoj recenziji), ključno je da sat bude dobro pričvršćen za zapešće i ne “pleše” po ruci.

Huawei Watch GT 4 - 10 (Foto: Zimo)

Kopča kojoja zateže narukvicu napravljena je tako da ju je dovoljno lako za otkopčati kad poželite skinuti sat, ali dovoljno čvrsta da vam se neće otkopčati prilikom svakodnevnih aktivnosti. Na početku nam je malo trebalo da se priviknemo na težinu sata (jer ipak se radi o satu koji je u potpunosti metalan), ali nakon tog perioda privikavanja, mogli smo s njim i na spavanje.

Osim velikog ekrana koji dominira gornjim dijelom sata, treba istaknuti i kotačić koji služi za navigaciju po aplikacijama i opcijama, te gumb koji služi za paljenje/gašenje te ga se može postaviti kao prečac do određene opcije.

Iako je ovaj sat nešto manji i tanji od prethodnih Huaweijevih satova takve vrste, baterija mu je izuzetno izdržljiva. Kod prosječnog korištenja, koje podrazumijeva primanje i odgovaranje na poruke (unaprijed definiranim kratkim odgovorima), primanje i odgovaranje na pozive, te laganu svakodnevnu tjelovježbu (tijekom koje je uključen GPS), sat je između dva punjenja izdržao tjedan dana. Za one koji intenzivno vježbaju ili koriste navigaciju na samom satu (pomoću Petal Mapsa), to vrijeme između dva punjenja moglo bi biti nešto kraće. No, i dalje je upravo duljina trajanja baterije jedan od glavnih Huaweijevih aduta, kad su satovi u pitanju.

Što se samog punjenja tiče, kao što smo već spomenuli, u kutiji dolazi njegov punjač koji se na sat pričvršćuje pomoću magneta i izuzetno brzo puni sam sat. Dovoljno će biti tek sat vremena punjenja za novih sedam dana korištenja.

Huawei Watch GT 4 - 5 (Foto: Zimo)

Osim što je lijep, brine se za vaše zdravlje

Osim na dizajn, Huawei je posebnu pozornost posvetio i zdravstvenim značajkama. Tako je moguće pratiti broj otkcaja srca, temperaturu tijela (površine kože), zasićenost krvi kisikom, ali i druge značajke poput svakodnevne razine stresa i aktivnosti. Nova je opcija Stay Fit, aplikacija koja korisniku pomaže da prati dnevni unos i potrošnju kalorija. Dovoljno je u aplikaciji Huawei Health upisati kilažu i konačni cilj (npr. 5 kilograma manje u mjesec dana) i aplikacija će sama sugerirati koliko biste trebali dnevno kalorija potrošiti odnosno koliko bi ih maksimalno morali unijeti. Zgodno je što aplikacija prati potrošnju kalorija, i ovisno o njoj, sugerira kad ste u kalorijskom deficitu, no to funkcionira samo ako sami upisujete što ste pojeli za koji obrok i koliko je to kalorija iznosilo. Bilo bi puno lakše za korišenje kad bi korisnik mogao samo, npr. uslikati obrok pa da aplikacija pomoću umjetne inteligencije procijeni količinu kalorija. Za one koji pomno prate što i kako unose u svoje tijelo, ova će aplikacija biti od neprocjenjive pomoći.

Kad već spominjemo kalorije i njihovu potrošnju, Huawei je na Watch GT 4 dodatno proširio ponudu unaprijed postavljenih modova vježbanja, pa je tako sad moguće uključiti i mod “eSport” koji prati potrošnju kalorija tijekom igranja videoigara. Ukupno je u ponudi više od 100 različitih vježbi odnosno načina vježbanja (od klasičnog trčanja i plivanja, do padela i skijanja), a s obzirom na to da je sat vodootporan, možete ga ponijeti sa sobom i u bazen odnosno more. Naravno, uz napomenu da nakon toga treba sat osušiti uključivanjem opcije sušenja.

Huawei Watch GT 4 - 4 (Foto: Zimo)

Od ostalih mogućnosti treba istaknuti poboljšanu opciju TruSleep koja prati duljinu i kvalitetu spavanja te daje sugestije kako kvalitetnije spavati. Sada nudi mogućnost i praćenja frekvencije disanja tijekom spavanja, kako bi upozorila na potencijalne probleme poput apneje. Mi smo ju testirali nekoliko noći za redom i svakog je jutra uredno izvjestila o kvaliteti sna i disanja tijekom spavanja.

Ženama će posebno zanimljiva biti opcija praćenja i predviđanja menstrualnog ciklusa. Naime, uz to što mogu bilježiti fizičko stanje, korisnice na satu dobivaju obavijest o plodnim danima, očekivanom početku menstruacije i o eventualnom kašnjenju. U kombinaciji s aplikacijom Huawei Health to uvelike olakšava praćenje ženskog reproduktivnog zdravlja. Naravno, ako korisnica redovito bilježi simptome, fizičko stanje i slično.

Za one koje brine spajanje Huaweijevog sata i pametnog telefona, mi smo ga testirali i s Huaweijem i s Androidom i odradili spajanje bez problema. Spojiti se može i na iOS. Dovoljno je preuzeti Huawei Health aplikaciju iz trgovine aplikacijama (samo je potrebno skenirati QR kod s kutije), ulogirati se Huawei ID-jem i pratiti upute na ekranima telefona i sata. Samo spajanje traje nekoliko minuta, uz još nekoliko minuta za ažuriranje sustava i sat je spreman za korištenje. Većinom postavki sata (od samog izgleda lica sata, do toga kako ćete odgovarati na poruke) upravlja se iz aplikacije Huawei Health, a tamo možete pronaći i tjedna odnosno mjesečna izvješća o svojoj aktivnosti i zdravlju. 

Huawei Watch GT 4 - 2 (Foto: Zimo)

Bismo li ga preporučili?

Nakon desetak dana druženja sa Huawei Watch GT 4, možemo reći da je privukao pozornost gdje god smo se pojavili. Od samog izgleda, preko izdržljive baterije pa do mogućnosti koje nudi. Ako tražite pametni sat koji nije robustan, sportski i ne traži punjenje baterije svaki dan, onda je ovo sat koji biste trebali definitivno uzeti u obzir. Huawei je proteklih godina dokazao da zna napraviti dobre i izdržljive pametne satove, čak i za najaktivnije korisnike. Stoga topla preporuka od nas. Pogotovo ako vam je prihvatljiva cijena od 399 eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti