RECENZIJA: Huawei Watch GT2 - pravi pametni sat koji će vas iznenaditi izdržljivošću

Nakon dva tjedna testiranja možemo reći da nas je Huawei Watch GT2 ugodno iznenadio. Izdržljiv je, ugodan za nošenje, preživio je i nekoliko udaraca staklom o rub stola bez ikakvih ogrebotina, a činjenica da mu baterija traje danima dodatni je plus.

Martina Čizmić | 21.10.2019. / 09:38

Galerija

Huawei je sredinom rujna predstavio novu verziju svog pametnog sata - Huawei Watch GT2 koji dolazi u nekoliko inačica (ovisno o željama i stilu života kupca). Prije svega dolazi u dvije veličine - 46 mm (za one koji vole veće satove) i 42 mm (za one koji biraju manje satove), a onda i u dva dizajna - sportski i elegantni.

Mi smo dobili priliku družiti se s Huawei Watch GT2, sportskom verzijom od 46 mm koji je, prvenstveno osmišljen za muškarce, ali ga bez problema mogu nositi i žene.

Huawei Watch GT2 - 3 (Foto: Zimo)

Pakiranje se sastoji od sata i punjača, a ovisi o tome koju verziju sata odaberete možete birati između dvije verzije remena. Crni, silikonski remen namijenjen je onima koji se češće bave sportom i žele da im sat čvrsto leži uz ruku. Oni koji pak žele dozu sportske elegancije, mogu odabrati smeđi remen od prave kože. Tijekom testiranja odabrali smo kožni remen jer nam je bio, nakon početnog navikavanja, ugodniji za nošenje tijekom cijelog dana.

Ono što prvo upada u oči je sam dizajn pametnog sata. Njegova ovršina napravljena je s 3D staklenim zaslonom pa ostavlja dojam modernog i dobro promišljenog dizajna. Metalno kućište dodaju eleganciji, a dva gumba za navigaciju i upravljanje dovoljno su široko razmješteni za ugodno korištenje čak i kod osoba koje imaju veće prste.

Iako je dizajn pomno osmišljen i privlači poglede, a čak i ostavlja dojam da se radi o klasičnom satu (dok ne dotaknete ekran), njegova prava snaga nalazi se ispod površine.

Naime, prvo što smo primijetili kod korištenja ovog sata je njegova izdržljivost i autonomija. Za razliku od drugih pametnih satova na tržištu koje je potrebno puniti svaki dan (ili svakih nekoliko dana), Huawei Watch GT2 zaista ima izdržjivu bateriju. Čim smo ga izvadili iz kutije, baterija je bila na 60 posto. Uz svakodnevno korištenje, primanje poziva (da, GT2 ima i tu opciju), primanje poruka, slušanje glazbe (još jedna novost), vježbanje i sve ostalo što prati aktivan život, prvo punjenje imali smo tek za 6 dana. Moramo priznati, impresivno.

Huawei Watch GT2 - 2 (Foto: Zimo)

Iz Huaweija ističu kako, ovisno o korištenju, baterija na ovoj verziji sata može izdržati i do 2 tjedna. S obzirom na dosadašnje iskustvo, vjerujemo da može. Punjenje baterije je jednostavno i brzo. “Disk za punjenje” na koji je potrebno postaviti sat, dolazi u pakiranju, a sat je pun nakon otprilike sat i pol.

Nove mogućnosti koje ga čine zaista pravim pametnim satom

Huawei Watch GT2 ima mogućnost primanja poziva (naravno, ako se nalazi u blizini pametnog telefona na koji je spojen). TIjekom testiranja ta je opcija funkcionirala čak i ako smo bili udaljeni 5-6 metara od samog telefona (u zatvorenom prostoru). Jedini problem na koji smo naišli tijekom testiranja je bilo prebacivanje poziva s pametnog telefona na sat. Naime, tijekom prvih nekoliko poziva, na koje smo se javljali na telefon, usred razgovora se poziv prebacio s telefona na sat (najčešće kad smo ruku na kojoj je bio sat, podigli bliže telefonu). To je malo zbunilo i pozivatelja i primatelja, jer se prilikom prebacivanja na sat gasi mikrofon i zvučnik na telefonu, a pali na satu. No, nakon što smo na telefonu odredili da pozivi ipak ostanu na telefonu, odnosno prilikom primanja poziva odredili da budu na satu, problemi su nestali.

Kvaliteta zvuka je veoma dobra, mikrofona također te smo mogli bez većih problema odraditi telefonski razgovor i dok su ruke bile uronjene u svježe tijesto ili zauzete nekim drugim poslom.

Huawei Watch GT2 - 7 (Foto: Zimo)

Osim poziv, glavna novina kod GT2 je i mogućnost slušanja glazbe. I to na dva načina. Prvi, direktno sa sata, što je posebno zanimljivo ako vježbate (trčite) i ne želite sa sobom nositi i pametni telefon. Jednostavno prebacite glazbu s telefona na pametni sat i možete krenuti. Zvučnik koji je smješten u satu dovoljno je jak, da ne morate pojačati glasnoću “do kraja”. A spojite li i Bluetooth slušalice sa satom, možete uživati u glazbi ili podcastima bez uznemiravanja okoline. Drugi je način da puštate glazbu s pametnog telefona, ali da njom upravljate pomoću sata. Tako ne morate iz torbe ili džepa vaditi telefon kako biste promijenili pjesmu ili zaustavili njenu reprodukciju.

Trener na vašem zapešću

Uz multimedijski dio, GT2 ima i veoma dobro razrađen sportski dio softvera. Točnije, već unaprijed ima učitano 15 različitih načina treniranja - od trčanja, hodanja, plivanja pa do treniranja triatlona i veslanja. Uz svaki način treniranja možete dodatno postaviti ciljeve i podsjetnike, a ako vam treba dodatni poticaj, možete i uključiti zvučne signale koji će vas tijekom vježbanja obavještavati o kilometrima koje prolazite ili vremenu koje ste proveli u nekoj aktivnosti. Iz iskustva možemo reći da su takvi glasovni poticaji dobri kad vježbate sami, ali ako ste u grupi znaju ometatiti. Najbolje je isprobati sam pa procjeniti što i kako kome odgovara.

Inače, prilikom uključivanja neke od vježbi, GT2 automatski uključuje i GPS te prati što radite, a rezultate vježbe prikazuje po isključivanju vježbe dok detaljnu kartu gdje ste bili i kakav vam je tempo možete pogledati u Huawei Health aplikaciji. Primijetili smo da je GPS lociranje prilično točno čak i kad nismo pričekali da sat pronađe GPS signal prije vježbanja.

Huawei Watch GT2 - 6 (Foto: Zimo)

Osim što prati napredak u vježbanju, GT2 prati i aktivnost tijekom dana. Tako će vas nakon sat vremena neaktivnosti podsjetiti da bi bilo dobro ustati se i rastegnuti, a ovisno o tome koji izgled brojčanika sata odaberete možete vidjeti i koliko ste bili aktivni taj dan. Nas je činjenica da nam nedostaje nekoliko stotina koraka do ispunjavanja dnevnog cilja dodatno poticala na aktivnost, što je GT2 nagradio virtualnom medaljom za trud.

Posebno je zanimljiva opcija praćenja izloženosti stresu. Sat kontinuirano prati otkucaje srca pa kad zaključi da ste pod stresom, reagira i podsjeća vas da biste se trebali opustiti. Čak nudi i vježbe disanja (možete birati između 3 stupnja) koje bi trebale pomoći u snižavanju razine stresa. Za osobe koje se svakodnevno nose sa stresom na poslu i u privatnom životu, ova bi opcija mogla dobro doći kako bi točno definirali kad su i zbog čega pod stresom.

Huawei Watch GT2 - 3 (Foto: Zimo)

Također, ako ga se nosi tijekom noći, prati kvalitetu sna i sugerira što bi trebalo promijeniti da san bude kvalitetan. I ne, to ne znači da morate spavati punih osam sati. Nama je rezultat kvalitete sna bio bolji nakon četiri i pol sata sna, nego nakon 12 sati s puno buđenja i okretanja po krevetu. U svakom slučaju, osobe koje se bude umorne možda će uz pomoć GT2 lakše otkriti zašto je tome tako

Izdržljiv dnevni suputnik

Nakon dva tjedna testiranja možemo reći da nas je Huawei Watch GT2 ugodno iznenadio. Izdržljiv je, ugodan za nošenje, preživio je i nekoliko udaraca staklom o rub stola bez ikakvih ogrebotina, a činjenica da mu baterija traje danima dodatni je plus.

Huawei Watch GT2 - 2 (Foto: Zimo)

Do savršenstva ga dijeli samo jedan korak - mogućnost instalacije dodatnih apliakcija prema potrebama korisnika. Da se razumijemo, GT2 je izvrstan pametni sat koji će vas obavijestiti o porukama i e-mailovima koji vam stižu, omogućiti vam da se javite na poziv bez tražnja pametnog telefona (što se pokazalo izvrsnim tijekom vožnje automobila), pratit će vas tijekom treninga i brinuti se o vašem zdravlju.

Kako Huawei svakih nekoliko tjedana izbaci ažuriranje softvera za GT2, možda nas uskoro iznenade još kakvom dodatnom mogućnosti. Dok se to ne dogodi, možemo samo preporučiti ovaj sat. Pogotovo ako ste među “zaboravljivima” ne želite puniti pametni sat svaki dan.

Huawei Watch GT2 dostupan je u Hrvatskoj od 21. listopada po cijeni od 1999 kuna (za sportsku) za 46 mm verziju.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti