RECENZIJA: Motorola defy - Telefon za posebne uvjete i posebne ljude

Robusni uređaj koji dobro leži u ruci i ne boji se suočiti s vodom, prašinom ili čvrstom površinom.

Martina Čizmić | 24.08.2021. / 09:43

Galerija

Motorola je dobro poznato ime u svijetu mobilnih telefona. Čak i prije no što su nastali mobilni telefoni, Motorola je bila poznata po svojim komunikacijskim rješenjima. No, posljednjih je godina Motorola nekako pala u zaborav, a na tržištu su se pojavili neki drugi igrači.

Međutim, to ne znači da Motorola i dalje ne radi pametne telefone. Imali smo prilike isprobati njihov Motorola defy, robustni pametni telefon koji je Motorola napravila u suradnji sa Bullitt Groupom i koji cilja na veoma specifičan dio potrošača - one koji pametni telefon koriste u ekstremnim uvjetima ili su pak prilično nespretni i telefon im stalno (ili veoma često) ispada iz ruku.

Motorola defy - 7 (Foto: Zimo)

Naime, ono što prvo upada u oči kod ovog telefona je njegovo zaštitno kućište koje je zapravo dio telefona. Radi se o TPU kućištu sa gumenom površinom koje ne samo da štiti uređaj prilikom padova i susreta s vodom, već i čini njegovo korištenje izuzetno ugodnim. U prijevodu, teško da će vam ovaj telefon iskliznuti iz ruku ma kako vam skliske bile. A za dodatno osiguranje tu je i trakica koju je moguće staviti oko ruke ili vrata (ako imate nešto manju glavu) i tako uvijek imati uređaj na sigurnom.

Ono što nam se posebno sviđa je činjenica da, iako se radi o robustnom telefonu, to u rukama nećete osjetiti. Da, Motorola defy nije najlakši telefon na tržištu, ali isto tako nije ni najteži. Zapravo je dovoljno velik da ugodno sjedi u ruci, unatoč zaštitnom omotaču, što ne možemo reći za neka robustna zaštitna kućišta koja smo imali prilike isprobati na drugim uređajima.

S prednje strane nalazi se 6,5-inčni HD+ zaslon prekriven Corning Gorilla Glass Victusom koje je dovoljno čvrsto da izdrži i ekstremni susret sa šljunkom na cesti ili ključevima u torbi. Ispod te zaštite na prednjoj strani nalazi se i 8 MP selfie kamera koja radi pristojne fotografije u dobro osvjetljenim uvjetima.

Na bočnoj strani nalazi se utor za SIM karticu, gumbi za reguliranje glasnoće, paljenje, ali i poseban gumb koji je moguće prilagoditi vlastitim potrebama, što se pokazalo izuzetno korisno tijekom testiranja. Na vrhu samog telefona nalazi se, sad već rijetkost - 3,5 mm utor za slušalice. Na dnu samog uređaja otvor je za punjenje putem USB-C priljučka i rupica kroz koju je moguće zavezati ranije spomenutu trakicu za osiguravanje telefona. Ono što nas je malo iznenadilo je da USB-C utor ne dolazi ni sa kakvom zaštitom (primjerice poklopcem ili dodatnim gumenim dijelom). S obzirom na to da se radi o telefonu koji je namijenjen za ekstremne uvijete, to bi mogao biti problem.

Motorola defy - 5 (Foto: Zimo)

Motorola defy - 9 (Foto: Zimo)

Motorola defy - 2 (Foto: Zimo)

Na stražnjoj strani, klasično, nalaze se tri kamere - 48 MP, 2 MP makro i 2 MP za dojam dubine, LED bljeskalica i čitač otiska prstiju koji se "skriva" iza Motorolinog loga. Fotografije koje ove kamere snimaju veoma se razlikuju ovisno o tome kako snimate i gdje ih promatrate. Naime, u uvjetima izvrsnog osvjetljenja i vidljivosti, fotografije su dobre i jasne, no čim je osvjetljenje malo slabije ili se ruka koja fotografira malo pomakne, ispadaju mutne. Ono što nas je iznenadilo je koliko zapravo dugo treba kameri da napravi fotografiju (možda su nas drugi uređaji razmazili). Imali smo osjećaj da nakon dodira zaslona treba nekoliko sekundi da "okine" sliku.

Ispod te čvrste i robusne površine nalazi se 4 GB radne i 64 GB memorije za pohranu (koju je moguće proširiti dodatnom microSD karticom), Android 10 (iako kažu da će s vremenom dobiti i 11) i Qualcommov procesor Snapdragon 662. Sve to pokreće prilično izdržljiva baterija od 5000mAh.

Osim baterije koja je impresivna, ostale specifikacije ne stavljaju Motorolu defy u neki vrh pametnih telefona. Realnije bi ju bilo staviti u niži ili srednji rang, a njena cijena to i potvrđuje (oko 2499 kuna).

Motorola defy - 2 (Foto: Zimo)

Ono što nam se svidjelo prilikom korištenja je da se na uređaju nalazi gotovo čista instalacija Androida. Tek tu i tamo nekoliko dodatnih aplikacija (nekoliko Motorolinih aplikacija) koje se lako mogu ukloniti ako ih ne koristite. To znači da će uređaj prilično dobro.

Kome je namijenjen? Definitivno ga nećete vidjeti u rukama nekog influencera ili zaljubljenika u tehnologiju. Njima su specifikacije i mogućnosti koje ovaj uređaj ima preslabe i nezanimljive. No, to ne znači da ovaj uređaj nema svoju potencijalnu publiku. Svi oni koji trebaju izdržljiv uređaj čija će baterija trajati nekoliko dana, koji može bez problema "zaroniti" u vodu" ili pasti na pod s visine od 1,5 metara (tesetirano) bez ikakvih problema, trebali bi uzeti u obzir ovaj uređaj. Pogotovo jer ga bez ikakvih problema mogu "odvesti" na poslovni sastanak, ali i na kampiranje u prirodi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti