RECENZIJA: Nokia G21 - iznenađujuće dobar telefon koji će izdržati godinama

Nakon druženja s ovim uređajem možemo samo reći da je ovo jedan od zanimljivijih uređaja u ovom segmentu.

Martina Čizmić | 12.04.2022. / 07:07

Galerija

 U poplavi skupih pametnih telefona koji se bore za prevlast na tržištu, nemamo često priliku testirati uređaje koji spadaju u kategoriju jeftinih telefona. No, Nokia je posljednjih godina svoj fokus usmjerila upravo na tržište cjenovno prihvatljivih telefona, koji svoje kupce privlače kako cijenom, tako i izdržljivošću.

Nokia G21 uređaj je koji na prvi pogled odskače od tog "jeftinog" segmenta. Već čim ju izvadite iz kutije djeluje izvrsno dizajnirano i osmišljeno te imate osjećaj da bi trebala koštati puno više od 1499 kuna. Za razliku od nekih drugih uređaja, koji imaju veoma glatku pozadinu zbog koje ste stalno u strahu da će vam uređaj jednostavno izletiti iz ruke, ovaj uređaj ima blago reljefnu pozadinu, koja je izuzetno ugodna, a ujedno ulijeva osjećaj sigurnosti. Osim toga, s obzirom na to da je mat, ne vide se otisci prstiju i druge packe na koje smo navikli prilikom korištenja pametnog telefona.

Nokia G21 (Foto: Zimo)

Kad već spominjemo stražnju stranu, možemo odmah reći da se na njoj nalazi prilično dobra 50MP glavna kamera u kombinaciji s 2MP makro i 2MP kamerom za dubinu. U kombinaciji s različitim načinima fotografiranja koji su unaprijed određeni, ove kamere daju veoma dobre fotografije. Čak bismo mogli reći da nas je kvaliteta fotografija iznendila. Ono na što se treba naviknuti je mrvicu sporiji odaziv prilikom samog fotografiranja. No, kad to uzmete u obzir, fotografije koje nastaju su i više nego dobre. Nešto je lošija situacija sa fotografijama u noćnom načinu snimanja, ali to ne znači da su fotografije same po sebi loše, već da treba imati mirnu ruku prilikom fotografiranja u noćnom načinu rada.

Uz već spomenute tri kamere, dolazi i 8MP kamera s prednje strane koja je smještena na sredini gornjeg dijela ekrana u malom zubiću. Prednja kamera se obično koristi prilikom video poziva ili snimanja selfija, pa je 8 MP pristojna rezolucija za takve zahtjeve. Čak fotografije mogu biti i veoma dobre, ako se malo poigrate sa svjetlom i položajem telefona.

Ekran s kojim G21 dolazi je 6,5 inčni LCD HD+ s 90 Hz frekvencijom osvježavanja. Boje su žarke, skrolanje prilično brzo, a ovisno o tome što gledate na ekranu, jarko sunce može i ne mora biti problem. Primjerice, primijetili smo da kad koristimo tamnu temu na uređaju, teže razaznajemo što je na ekranu kad smo vani. Ako pak koristimo svjetlu temu, lakše je videjti što se prikazuje na ekranu. S obzirom na to da i mnogi višeputa skuplji uređaji imaju problem s prikazom slike na jarkom suncu, Nokia G21 prolazi prilično dobro.

Nokia G21 (Foto: Zimo)

Od ostalih stvari koje treba istaknuti na vanjskoj strani uređaja tu su još gumb za upravljanje glasnoćom te gumb za paljenje/gašenje koji je ujedno i čitač otiska prsta. Oba gumba nalaze se na desnoj strani uređaja i jednostavna su za korištenje. Na lijevoj se pak strani smjestio gumb koji je kratica za Google Assistant. Ako ne želite koristiti Google Assistanta, odnosno želite taj gumb prenamijeniti za nešto drugo, morati ćemo vas razočarati. Koliko god se trudili, nismo uspjeli pronaći tu opciju u postavkama. Uz taj gumb nalazi se i utor za kartice koji nas je pomalo iznenadio. Naime, ima prostor za čak tri kartice - dvije nano SIM i microSD karticu. Što znači da možete komotno koristiti uređaj za dvije različite mreže i uz to imati dodatan prostor za pohranu - to je nešto što se ne viđa često u posljednje vrijeme i definitivno plus za ovaj uređaj koji inače dolazi s 4GB RAM-a i 64 odnosno 128 GB prostora za pohranu.

Ono što bi trebali posebno istaknuti je da Nokia G21 dolazi s punjačem (s USB-C utorom), koji ćete relativno rijetko koristi. Naime, prema tvorničkim podacima, baterija od 5050mAh trebala bi izdržati tri dana umjerenog korištenja između dva punjenja. Mi smo uspjeli tri dana postići s otprilike 4-5 sati korištenja dnevno, dok je ostalo vrijeme uređaj bio na čekanju. Kad smo pak malo povećali pritisak i korištenje (uključili WiFi, Bluetooth, intenzivnije surfali internetom, koristili kameru ili pak gledali filmove na uređaju), baterija je izdržala puna dva dana. Izvrsno za uređaj ovog cjenovnog razreda i ono s čime se Nokia posebno ponosi. Međutim, punjenje bi moglo biti nešto brže. Za punjenje do 100 posto bilo nam je potrebno oko 2,5 sata, što je prilično dugo. No, ako računamo da to punjenje obavljamo svaki treći dan, progledat ćemo kroz prste Nokiji.

Nokia G21 (Foto: Zimo)

Zanimljivo je da Nokia G21 ima 3,5 mm utor za slušalice na samom vrhu, što je sad već prava rijetkost na pametnim telefonima. Ovaj utor najviše će cijeniti oni koji vole slušati radio, jer upravo žičane slušalice uključene u taj utor služe kao dodatna antena prilikom slušanja FM radija - aplikacije koja se ponosno nalazi i na ovom uređaju.

Inače, Nokia G21 koristi Android One verziju Androida 11, a korisnici bi trebali dobiti dvije godine podrške, što znači da bi na ovom uređaju mogli dočekati i Android 13. Također, iz Nokije ističu kako će korisnici dobiti čak tri godine sigurnosnih ažuriranja, što je za uređaj u ovom cjenovnom segmentu izuzetno dobro i pokazuje da u Nokiji (odnosno HMD-u koji nosi licencu za ovaj brand) ciljaju na izdržljivost i dugotrajnost svojih uređaja.

Za one koji se nisu do sad susretali s Android Oneom, radi se o jednostavnijoj inačici Androida koja nije pretjerano opterećena prilagođenim korisničkim sučeljem nekog branda, ali ni tzv. bloatwareom odnosno nepotrebnim aplikacijama. Isti je slučaj i sa G21, koji od dodatnih aplikacija ima predinstalirane tek Netflix, LinkedIn, ExpressVPN, Spotify i DuckDuckGo. Za sve ostalo, tu su Googleove aplikacije. Naravno, korisnici mogu preuzeti dodatne aplikacije iz Google Play trgovine, no ako većinu svog poslovnog ili privatnog života temeljite na Googleovim servisima, gotovo pa da nećete imati potrebe za preuzimanjem dodatnih aplikacija.

Nokia G21 (Foto: Zimo)

Malo nas je iznenadilo što na uređaju nema predinstaliranih društvenih mreža (osim već spomenutog LinkedIn-a), što pokazuje na koju publiku u Nokiji ciljaju - poslovne ljude kojima treba "radni stroj" koji će izdržati svakodnevno zlostavljanje dugotrajnim pozivima, ali i koji neće u pola radnog dana zavapiti da mu nedostaje energije. Također, ciljaju na ljude kojima nije u interesu kupovati novi uređaj svakih nekoliko mjeseci, a nisu ni spremni izdvojiti tisuće kuna za njega.

Nakon druženja s ovim uređajem možemo samo reći da je ovo jedan od zanimljivijih uređaja u ovom segmentu. Iako njegova cijena nije visoka, ono što nudi trebalo bi i više nego zadovoljiti ljude koji traže uređaj koji ih neće ostaviti na cjedilu usred radnog dana i natjerati ih da u panici traže punjač i utičnicu. Dodamo li tome još i dvije godine garantiranog ažuriranja operativnog sustava i tri godine sigurnosnih ažuriranja, jasno je da je ovo uređaj za one koji traže pouzdan uređaj koji će izdržati nekoliko godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti