RECENZIJA: Nokia T10 - tablet koji se jednako dobro snalazi u uredu, na putu i u dječjim rukama

Ako ste među onima koji tablet koriste svakodnevno, što za rad, što za zabavu, znat ćete cijeniti njegovu malu veličinu.

Martina Čizmić | 21.09.2022. / 14:30

Galerija

 Tržište tableta u posljednje vrijeme vodi se onom starom uzrečicom - "veće je bolje". No, Nokijin tablet T10 pokazao nam je da to nije uvijek tako.

Iako mu ime sugerira i potencijalnu veličinu (T10, odnosno 10 inča) to baš i nije tako. Ovo je jedan od manjih tableta na tržištu, s dijagonalom od 8 inča. No, to što je malen, ne znači da svoj posao ne obavlja iznenađujuće dobro.

Imali smo prilike testirati ovaj tablet i moramo priznati da nas je iznenadio svojim sposobnostima. U trenutku kad veličine pametnih telefona koketiraju s dijagonalom od 7 inča, tablet od 8 inča čini se kao nepotrebno ulaganje.

Nokia T10 - 3 (Foto: Zimo)

Međutim, ako ste među onima koji tablet koriste svakodnevno, što za rad, što za zabavu, znat ćete cijeniti njegovu malu veličinu.

Ali krenimo od početka. Nokia T10 tablet je koji je HMD Global predstavio ovog ljeta, kao tablet namijenjen poslovnim korisnicima, ali i koji se može koristiti u obiteljskom okruženju. S prilično čistom instalacijom Androdi 12 OS-a, jasno je da svatko može prilagoditi ovaj uređaj svoji potrebama. Ono što nama odmah po pokretanju zapelo za oko je činjenica da dolazi s Googleovim aplikacijama namijenjenima djeci, pa tako možete bez problema podesiti roditeljska ograničenja i dati najmlađima da se zabavljaju gledanjem Kids YouTubea ili igranjem unaprijed odobrenih mobilnih igara.

Iako preporučamo kupovinu zaštitne maske odnosno futrole za ovaj tablet, blago reljefna pozadina učinit će ga ugodnim za korištenje i spriječiti da se na pozadini vide baš svi otisci prstiju. S prednje strane nalazi se ekran, već spomenute dijagonale 8 inča koji se prilično dobro nosi i na jarkom suncu, kao i u mračnijim prostorijama.

Nokia T10 - 9 (Foto: Zimo)

S vanjske strane uređaja treba još spomenuti gumb za uključivanje (koji se nalazi na vrhu uređaja), gumb za podešavanje glasnoće, USB-C utor za punjenje, ali i utor za slušalice (3,5 mm).

U unutrašnjosti se skriva osmojezgreni procesor Unisoc T606 brzine do 1.6GHz u kombinaciji s 3GB RAM-a i 32GB prostora za unutarnju pohranu koji se može proširiti do 512GB uz pomoć microSD kartice. Možda će neki reći da je to malo za današnje potrebe, ali moramo istaknuti da tijekom testiranja zaista nismo ni u jednom trenutku osjetili bilo kakvo zastajkivanje ili trzanje - bez obzira radilo se o igranju mobilne igre ili gledanju serija u HD na Netflixu.

Iako na tabletima kamere nisu toliko bitne, Nokia T10 ima prednju od 2MP, koja je sasvim dovoljna za videorazgovore ili povremeni selfie, ali nemojte od nje očekivati vrhunske fotografije. Stražnja kamera s 8MP i LED bljeskalicom stvara pristojne fotografije i po danu i po noći, ako ne koristiti previše zoom funkciju. Zanimljivo, prednja se kamera koristi i za funkciju otključavanja tableta prepoznavanjem lica i to je, tijekom testiranja, funkcioniralo besprijekorno.

Nokia T10 - 3 (Foto: Zimo)

Nokia T10 - 2 (Foto: Zimo)

Ono što posebno treba istaknuti kod ovog uređaja je baterija. S 5250mAh i podrškom za 10W punjenje, s pravom ćete se pitati koliko zapravo treba da se ovaj tablet isprazni i napuni. Tijekom testiranja nama je trebalo između sat i pol i dva sata za punjenje (ovisno o postotku baterije koji je preostao) dok je samo trajanje baterije variralo ovisno o tome što smo radili. Za nekakvo prosječno korištenje, baterija se pokazala prilično izdržljivom i pratila nas cijeli dan. Prilikom intenzivnijeg gledanja videa na internetu i igranja mobilnih igara, baterija je trajala nekoliko sati. Dovoljno da se zabavite tijekom leta ili dulje vožnje u automobilu.

Što se tiče samog rada na uređaju, ako koristite Googleove aplikacije, on je gotovo pa spreman za rad nakon vađenja iz kutije. Dovoljno je prijaviti se Googleovim računom i sve aplikacije koje su potrebne za rad nalaze se na dodir prsta. Zbog svoje veličine, tipkanje na ovom tabletu (prilikom pisanja e-mailova ili dokumenata) je prilično ugodno. Bez obzira birate li tipkanje samo palcima ili svim prstima na velikoj tipkovnici. No, ono što nas je ugodno iznenadilo je mogućnost da T10 postane dodani ekran uz računalo.

Nokia T10 - 3 (Foto: Zimo)

Dovoljno je spojiti tablet na WiFi mrežu na kojoj je i računalo, pritisnuti tipku Windows + K na računalu i s popisa dostupnih uređaja odabrati tablet. Nakon toga, tablet će poslužiti kao dodatna radna površina što je izuzetno korisno za sve one kojima povremeno nedostaje još malo prostora na radnoj površini.

Isplati li se kupiti ga?

Za razliku od drugih proizvođača, u HMD Globalu garantiraju 2 godine ažuriranja operativnog sustava i 3 godine mjesečnih sigurnosnih ažuriranja, što bi trebalo potaknuti korisnike da ovaj tablet koriste dulje no što su inače navikli. To, u kombinaciji s cijenom koja se kreće od 1500 kuna na više (ovisno o prodavatelju i verziji tableta - 4G ili WiFi) definitivno ide u korist ovom tabletu.

Ako vam je potreban uređaj na kojem ćete lakše čitati i pregledavati dokumente, a da pri tome ne nosite sa sobom prijenosno računalo, ovo je uređaj za vas. Dovoljno je malen da stane u svaku torbu, a dovoljno velik da gledanje omiljene serije na Netflixu ili igranje mobilne igre može biti ugodno iskustvo za odrasle, ali i za djecu.

Slobodno možemo reći da nam je Nokia T10 pokazao da "veće" nije uvijek i "bolje".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti