RECENZIJA Poco M3 cjenovno je pristupačan telefon s velikim ekranom čiji je najjači adut izdržljiva baterija

Poco M3 je telefon iz niže srednje kategorije koji bi trebao zadovoljiti većinu nezahtjevnih korisnika, no i oni će morati pristati na poneki kompromis.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2021. / 08:05

Sredinom 2018. Xiaomi je lansirao prvi model iz nove serije pametnih telefona Poco, kojeg su mnogi nazvali “ubojicom flagshipa”. Poco F1 imao je veliki ekran, odličnu kameru i snažan procesor kakav je tada bio ugrađen i u većinu najjačih Androida, a ono po čemu mu niti jedan konkurentski model iz kategorije flagshipa nije bio niti blizu bila je - cijena. Taj je model oduševio ljubitelje smartphonea, a s vremenom je Poco postao samostalan brend, iako je i dalje dio Xiaomija.

Prošle godine Poco je predstavio i svoj najjeftiniji model do sada te je M3 pronašao put i do naše redakcije, a nakon dva tjedna testiranja možemo zaključiti kako je riječ o kvalitetnom uređaju od kojeg ipak ne treba imati prevelika očekivanja. Poco M3 je smartphone niže srednje kategorije koji bi za većinu korisnika, pogotovo onih s ne prevelikim zahtjevima, mogao predstavljati dobar omjer cijene i kvalitete.

Drukčiji od drugih

Pocovi dizajneri tijekom razvoja telefona razmišljali su pomalo izvan okvira te su odlučili napraviti nešto malo drukčije. Od telefona ove kategorije možemo očekivati klasično plastično kućište i kamere smještene jedna ispod druge ili organizirane u nekakvom kvadratu s lijeve bočne strane uređaja ili po sredini, no to nije slučaj s modelom M3. Stražnji dio zaista je napravljen od plastike, no ona je zamaskirana zanimljivom teksturom lažne kože. Osim što izgleda drukčije i zanimljivo, takva tekstura manje je klizava i bolje stoji u ruci, a i manji je magnet za otiske prstiju.

Za svaki slučaj, u pakiranju s telefonom dolazi i silikonska navlaka za dodatnu zaštitu koju svakako preporučujemo, iako ćete se pošteno namučiti dok je stavite i skinete s uređaja. U gornjem dijelu stražnje strane telefona nalazi se poseban dio, odnosno glatka četvrtasta ploha sa zaobljenim rubovima na čijoj se lijevoj strani nalaze 3 kamere i bljeskalica, dok je s desne strane veliko i itekako uočljivo ime brenda - POCO. Modul u kojem su smještene kamere blago je izbočen, no postavljanjem silikonske navlake to se izbočenje uopće ne primjećuje.

Ekran zauzima skoro cijeli dio prednje površine, uz mali notch u obliku suze u sredini gornjeg dijela telefona u kojem je smještena kamera za snimanje selfija. S lijeve bočne strane nalazi se ladica za dvije SIM kartice te memorijsku karticu, dok se na desnoj strani nalaze tipke za pojačavanje i stišavanje, ispod kojih je tipka za paljenje telefona koja je ujedno i senzor za otiske prstiju.

S donje strane, pored utora za punjenje (USB-C), nalazi se zvučnik, a zvučnik se nalazi i s gornje strane, kao i infracrveni port i 3,5 mm izlaz za slušalice.

Za otključavanje telefona koriste se dvije biometrijske metode. Već spomenuti senzor za otiske prstiju smješten na bočnoj strani te smo već pri postavljanju telefona imali problema pri postavljanju otiska, a isti nam se problem često pojavljivao i pri otključavanju uređaja. Kako se u drugom recenzijama nitko nije bunio na taj problem, ne treba isključiti mogućnost da je riječ o nekakvom bugu vezanom uz testirani primjerak. Dok otključavanje otiskom prsta često nije prolazilo, takvih problema nismo imali s prepoznavanjem lica.

Veliki ekran i solidan hardver

Dijagonala samog ekrana iznosi 6,53 inča te je riječ o LCD-u, ne OLED-u, što se podrazumijeva s obzirom na cijenu i kategoriju, kao što se podrazumijeva i frekvencija osvježavanja od 60 Hz. Omjer stranica ekrana iznosi 19,5:9, uz rezoluciju od 2340x1080 piksela. Zaštićen je Gorilla Glasom 3.

S prikazom na ekranu možemo biti zadovoljni, iako ne bi imali ništa protiv da je svjetlina pri automatskim postavkama malo jača. Također, ekran se baš nije dokazao na suncu na kojem je vidljivost slabija, što se djelomično može popraviti u postavkama aktivacijom sunčanog načina.

Kako to možemo očekivati od telefona ove kategorije, Poco M3 nema najjači hardver na tržištu, što se u svakodnevnom radu ponekad može i osjetiti. Naime, u nekim je situacijama telefon na kratko usporio, a ponekad je trznuo pri surfanju stranicama s više animacija, no to ipak nije bilo učestalo, niti bi trebalo stvarati probleme vlasnicima ovog uređaja. Poco M3 dolazi i s alatima za optimiziranje, čišćenje i “dubinsko čišćenje” memorije kao i ubrzavanje samog telefona, što svakako preporučujemo povremeno koristiti. Pokreće ga Qualcommov čipset Snapdragon 662 te ima 4 GB RAM-a, a na tržištu su dostupne verzije sa 64 i 128 GB prostora za pohranu podataka. Za one gladne prostora, telefon može koristiti microSD kartice kapaciteta do 512 GB.

Takva kombinacija hardvera pokazala se prilično dobrom za igranje, uz poneki trzaj tijekom igranja zahtjevnijih naslova poput Asphalta 9, dok s igrom PUBG na srednjim grafičkim postavkama nismo imali nikakvih problema. Odličnom dojmu pri igranju, ali i uživanju u multimediji, svakako pomaže i kombinacija velikog ekrana i stereo zvučnika Poca M3.

Baterija kao najjači adut

Govoreći o najjačim adutima Poca M3, baterija je svakako jedan od njih. Možda i najjači. Čim vidite da njen kapacitet iznosi 6000 mAh jasno je kako su očekivanja velika, a Poco M3 ih, što se baterije tiče, i ispunjava. Trajanje baterije, naravno, ovisi o načinu korištenja mobitela, a uz nekakvo prosječno korištenje ovog modela možete očekivati da će baterija izdržati i do dva dana. Naravno, ako nagazite s igrama i zahtjevnim aplikacijama i ako se ne odvajate od uređaja cijeli dan, jasno je kako ćete ga morati puno brže spojiti na punjač.

Dok će s trajanjem baterije korisnici biti i više nego zadovoljni, to se isto ne može reći i za trajanje punjenja baterije. Od nule do punog kapaciteta baterije treba malo više od dva i pol sata.

Kada već spominjemo minuse ovog telefona, pored dugog trajanja punjenja baterije, svakako treba spomenuti i nedostatak podrške za NFC, bežične tehnologije koja se koristi pri mobilnom plaćanju. Za korisnike koje često koriste takav oblik plaćanja, ta će informacija svakako biti važna pri donošenju odluke o kupovini novog telefona.

Prosječna kamera

Poco M3 dolazi s tri kamere na stražnjem dijelu uređaja koje su vertikalno poredane i smještene u spomenutoj posebnoj plohi te s prednjom kamerom smještenom u malom notchu. Fotografske sposobnosti ovog telefona neće nikoga ostaviti bez daha, no za ovu kategoriju možemo reći da se radi o dobrom aparatu.

Rezolucija glavne kamere iznosi 48 MP te je kvaliteta snimljenih fotografija u dobrim vremenskim uvjetima sasvim zadovoljavajuća. Kako bi fotografije bile što kvalitetnije brine se umjetna inteligencija koja prepoznaje mjesta i objekte koje aparat snima i njima prilagođava uvjete, a podržava i HDR. Naravno, pri takvim fotografijama boje mogu biti malo prenaglašene. Podržan je i portretni mod, odnosno snimanje fotografija sa zamućenom pozadinom na čiju kvalitetu nemamo previše zamjerki.

Ono što se svakako može zamjeriti aparatu jest što se videozapisi mogu snimati samo u HD rezoluciji pri 30 fps. Pored glavne kamere, Poco M3 ima i senzor dubine i kameru za makro snimanje, no u praksi se kamera za snimanje predmeta iz blizine nije pokazala kvalitetnom i ponekad je bilo prilično teško fokusirati objekt.

Prednja kamera također podržava umjetnu inteligenciju i HDR, kao i snimanje portretnih fotografija, no softverskim zamućivanjem pozadine čini se kao da se i lice malo previše “ispegla”.

Kvaliteta uz poneki kompromis

Od ostalih zanimljivosti vezanih uz Poco M3 treba spomenuti i operativni sustav na kojem radi - Android 10 i verziju 12.0.6 Xiaomijeva sučelja MIUI. Korisnicima bi svakako preporučili da u opcijama aktiviraju kontrolni centar koji omogućava jednostavnije upravljanje najčešće korištenim opcijama, a poziva se povlačenjem prsta prema dolje po gornjem desnom dijelu ekrana.

Dojam nakon dvotjednog druženja s ovim uređajem je većinom pozitivan, pri čemu treba voditi računa o kategoriji u koju je telefon smješten. Ako gledamo omjer cijene i kvalitete najjeftinijeg modela brenda Poco, ovom uređaju ipak možemo dati palac gore i preporučiti ga svima koji traže jeftiniji model s velikim ekranom. M3 svakako ima više dobrih strana, što se ponajviše odnosi na zanimljiv dizajn, izdržljivu bateriju i stereo zvučnike, dok kao najveće minuse možemo izdvojiti nedostatak NFC-a, ograničenje pri snimanju videozapisa i, barem na našem modelu, problematični senzor za otiske prstiju.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti