RECENZIJA: Samsung Galaxy Fold - fleksibilni telefon koji svi žele, a samo će ga neki i imati

Nećemo si lagati - Fold privlači poglede i gdje god se pojavite s njim, nećete proći nezamijećeno.

Martina Čizmić | 10.12.2019. / 07:17

Galerija

Kad smo u rujnu prvi put u ruke uzeli Samsung Galaxy Fold, tih nekoliko minuta nije bilo dovoljno da bismo zaista dobili pravi dojam. Stoga smo odlučili cijelu stvar ponoviti uoči početka prednarudžbi Folda u Hrvatskoj.

Posjetili smo najveći tehnološki sajam u Europi (Video: Zimo) - 3 Prvi dojmovi: Isprobali smo najiščekivaniji smartphone godine!

Iako nam je Pavle Zobundžija iz Samsunga rekao kako je interes za ovim uređajem velik, nekako se poklopilo da je baš kad smo završavali s testiranjem uređaja objavljeno kako su svi uređaji predviđeni za prednarudžbu - rasprodani.

Slika nije dostupna Iz Samsunga potvrdili da Galaxy Fold u Hrvatsku dolazi 20. prosinca, a saznali smo i po kojoj cijeni

Netko bi mogao reći da je cijena od 15.500 kuna malo previsoka za jedan pametni telefon, ali činjenica je da Fold nije "običan" pametni telefon.

Već samo pakiranje u kojem dolazi pokazuje da se radi o nečemu drugačijem. Elegantna kutija u kojoj osim uređaja i uputa (koje toplo preporučujemo da njegovi novi vlasnici dobro prouče), dolaze i punjač te Galaxy Buds bežične slušalice.

Galaxy Fold u kutiji je spremljen u potpuno rasklopljenom stanju i, moramo priznati, da smo s nešto straha uzimali taj uređaj u ruke.

Dijelom jer nam je u sjećanju bilo upozorenje s IFA sajma da budemo "nježni" i "oprezni" prilikom rukovanja samim uređajem, a dijelom i jer je uređaj samo na posudbi i moramo ga vratiti.

No, početni strah zapravo je neopravdan. Baš kao i ostali pametni telefoni iz Samsunga, Fold je prilično čvrst i sam po sebi težak. Metalni okvir i njegova veličina odgovorni su za dodatnu težinu. Rastvoren je nešto tanji od prosječnog pametnog telefona, dok je u preklopljenom stanju ipak nešto deblji.

Vidi se da je od veljače, kad je Fold predstavljen, Samsung ipak poradio na jačanju cijele konstrukcije jer je metal koji se nalazi na bočnim stranicama i samom preklopu izuzetno čvrst. Upravo zahvaljujući metalnom rubu, Fold ostaje zatvoren kad ga jednom preklopite. Točnije, u rubu su skriveni magneti na čiju se jačinu potrebno naučiti. Na početku smo veoma oprezno otvarali sam uređaj, no nakon perioda navikavanja, postalo je jasno da će svaki korisnik pronaći najbolju tehniku za rastvaranje uređaja. Nama su u tome poslužili nokti.

Inače, zanimljiva se situacija dogodila kad smo uređaj vadili iz ženske torbe. Upravo zbog magneta u rubu, na stražnju su se stranu prihvatili i ključevi. Zgodno za znati, pogotovo ako imate veliku torbu u kojoj uvijek gubite stvari. Isto tako, treba imati na umu da bi upravo zbog magneta Fold i različite kartice trebalo držati razdvojene. Da ne bi bilo nismo znali.

Mali zaslon, veliki zaslon

Ali vratimo se mi samom uređaju. Samsung Galaxy Fold dolazi s dva zaslona - velikim (unutarnjim) Dynamic AMOLED zaslonom od 7,3 inča i manjim, vanjskim zaslonom dijagonale 4,6 inča. Osobno, nakon serije pametnih telefona koji su imali dijagonalu od 6 inča, ova od 4,6 nam se činila prilično malom, pogotovo jer prednji zaslon ne prekriva cijelu površinu uređaja. Međutim, kod Folda je i tako taj vanjski zaslon zapravo sporedni i pomaže vam da na brzinu provjerite poruke ili se javite na poziv. Bez brige, ni taj mali zaslon nije za odbaciti jer se ipak radi o HD+ Super AMOLED zaslonu. No, praksa je pokazala kako, ako već imate veliki zaslon, onda njega primarno koristite za sve - od čitanja i odgovaranja na poruke, e-mailove, navigacije na karti i slično. Ono što bi moglo zabrinuti neke je blago udubljenje na sredini velikog zaslona, tamo gdje se uređaj preklapa. Ne, to nije greška niti je zaslon oštećen već normalan izgled. Ipak se taj zaslon treba preklopiti kad ga ne koristite. Dakle, nema panike.

Gumbi za kontrolu glasnoće i paljenje/gašenje nalaze se s desne strane, što prilikom preklapanja uređaja može biti malo neobično jer se nalazi na "donjoj" polovici. Ali kad upamtite da zapravo držite "dva uređaja" nije problem snaći se. Treba naglasiti da se na boku nalazi i senzor za očitanje otiska prsta koji je veoma jednostavno i prirodno koristiti, a dodatni je bonus što njegovim korištenjem ne ostavljate stalno packe po zaslonu.

Puno kamera

Osim manjeg zaslona, na vanjskom dijelu nalazi se i 10 MP selfie kamera. U unutarnjem dijelu, u gornjem desnom kutu smjestile su se dvije kamere - 10 MP selfie kamera i 8 MP RGB kamera. Iako super izgleda fotografirati se dok se promatrate na velikom ekranu, praksa je pokazala kako je nespretno držati rastvoren uređaj i fotografirati se istovremeno. Da, moguće je pomaknuti okidač na ekranu i prilagoditi ga trenutnom položaju odnosno situaciji, ali i dalje je za fotografiranje selfija jednostavnije koristiti prednju kameru. Dvostruku kameru ostavite za trenutke kad vodite video razgovore, snimate video ili fotografirate nešto za što ćete si uzeti malo više vremena i upotrijebiti obje ruke. Samsung ništa nije prepustio slučaju pa je tako na stražnjoj strani smjestio još tri kamere (da Fold dolazi s ukupno šest kamera). Najveća je 16 MP ultra široka kamera, ispod nje se smjestila 12 MP širokokutna kamera dok je posljednja u nizu 12 MP telefoto kamera koja hvata i udaljene predmete.

Tijekom isprobavanja nekih od 30 mogućih scenarija fotografiranja, možemo reći da je Fold zahvaljujući inteligentnim značajkama prilično dobro prepoznavao o čemu se radi i prilagođavao opcije fotografiranja trenutnoj situaciji. Tako je bez problema identificirao psa, osobu, tekst, ali i pozornicu s osobom koja je držala predavanje.

Isprobali smo i snimanje videa u 4K i HD rezoluciji. Bez problema smo mogli približiti predmet i do 10 puta, a zahvaljujući opciji stabilizacije slike videi snimani tijekom hodanja su prilično glatki i djeluju kao da su profesionalno snimljeni.

Radnik u elegantnom izdanju

Ipak, ono što sve najviše zanima je kako je raditi na samom uređaju. Činjenica je da je veliki zaslon prednost prilikom čitanja i uređivanja različitih dokumenata, pisanja e-mailova, pregledavanja interneta. Posebno nam se svidjelo što je tipkovnica razlomljena na dva ekrana pa je tipkanje palcima veoma ugodno (a i razvili smo priličnu brzinu). Još jedna prednost velikog ekrana je i mogućnost multitaskinga odnosno korištenja do tri različita programa istovremeno. Mi smo tako mogli pisati tekst, pratiti što se događa na web stranicama Zima i na Facebooku. Za glasne zagovornike multitaskinga ova je mogućnost ostvarenje sna. Treba dodati i da Fold dolazi s DeXom, Samsungovim sustavom za povezivanje s računalom koji omogućava da koristite telefon kao dio računala. Dovoljno je kabelom povezati Fold i računalo (i instalirati dodatak za Windowse)odnosno ekran ili televizor i možete jednostavno prikazati prezentaciju ili odgovarati na poruke i e-mailove.

Uz sve zaslone koje Fold ima, logično se nameće pitanje izdržljivosti baterije. Naša verzija Folda došla je s 4380 mAh baterijom koja se napuni za dva sata i može bez problema izdržati "zlostavljanje" cijeli dan. Ako pak igrate grafički zahtjevne videoigre (npr. Fortnite) ili gledate video (prokleti YouTube), baterija će trajati nešto kraće, ali vas ipak ne bi trebala ostaviti na cjedilu tijekom dana. Zaboravite li punjač (kao što se to nama dogodilo) uvijek možete "nažicati" malo struje putem Wireless PowerSharea ili bežičnog punjača.

I na kraju malo tehnikalija. Samsung Galaxy Fold dolazi s Android 9 operativnim sustavom, a ovisno o tome kad ga uključite dočekat će vas i dodatna sigurnosna ažuriranja. Također je opremljen Samsungovim aplikacijama poput Knoxa, Samsung Healtha i slično. U Hrvatskoj je u prodaji 4G verzija Folda s 12 GB RAM-a i 512 GB unutarnje pohrane u crnoj boji.

Za odabranu ekipu koja zna što s njim

Nakon tjedan dana korištenja Folda moramo priznati da ovo nije uređaj koji će imati velik broj ljudi. Ne samo zbog cijene, već i zbog činjenice da većina neće znati ili moći iskoristiti njegove prednosti. Da, velik zaslon je privlačan svima, pogotovo u kombinaciji sa šest kamera, ali Fold je zapravo osmišljen za one kojima će on biti glavno sredstvo za rad. Za one koji su stalno u pokretu, a pri tome ne žele vući sa sobom tablet ili laptop. No Fold nije uređaj na kojem ćete tipkati poruke dok hodate Zrinjevcem u vrijeme Adventa. Praksa je pokazala da zbog veličine nije baš najzgodniji za korištenje tijekom hodanja po gradu. Puno je zgodnije tipkati po njemu dok sjedite u uredu ili na stražnjem sjedištu automobila.

Nećemo si lagati - Fold privlači poglede i gdje god se pojavite s njim, nećete proći nezamijećeno. S obzirom na sve što nudi - rekli bismo - opravdano.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti