RECENZIJA: Samsung Galaxy S23 Ultra - velik, elegantan i savršen za fotografiranje

Iako na prvi pogled nema nekih značajnijih razlika, čim ga počnete koristiti jasno vam je što je sve novo.

Martina Čizmić | 27.02.2023. / 07:57

Galerija

 Samsung je početkom veljače u San Franciscu predstavio novu Galaxy S23 seriju pametnih telefona, koji se na prvi pogled tek neznatno razlikuju od S22 serije. No, prava se razlika osjeti tek kad ga počnete koristiti. To posebno vrijedi za najjači uređaj u seriji, S23 Ultra, koji smo imali prilike isprobati i testirati nekoliko dana. 

Od prvog trenutka, kad smo uključili uređaj, bilo je jasno da je Samsung sve ono što je bilo dobro na seriji S22, odlučio još malo poboljšati. Prije svega, tu mislimo na kvalitetu ekrana, odnosno prikaz boja koji su i dalje jarke, ali ne toliko neprirodno jarke kao na prethodnoj verziji. No, već nakon nekoliko minuta korištenja, jasno je što je Samsungu bio glavni cilj - napraviti uređaj koji će biti prvi izbor za sve one koji žele snimati videozapise i fotografije gotovo studijske kvalitete u svim uvjetima. I to su, čini se, uspjeli. 
 
Samsung Galaxy S23 Ultra - 9 (Foto: Zimo)
 
U kombinaciji s S-Penom i ekranom od 6,8 inča, ovaj je uređaj lako pretvoriti u pokretni studio za snimanje i obradu fotografija. A kad se naviknete na veličinu uređaja u ruci, čini vam se da bi lako mogao zamijeniti tablete ili prijenosna računala na putovanjima. 
 
No, krenimo od početka. Već smo rekli da je Ultra najveći i najjači uređaj u S23 seriji. Uz veliki ekran, S-Pen, veliku bateriju (5000mAh), glavni je naglasak stavljen upravo na kamere. Tako po prvi put imamo prilike koristiti kameru od 200MP koja ima opciju snimanja u rezoluciji od 12, 50 i 200 MP. Osim toga, za sve one koji žele sami uređivati i obrađivati fotografije, tu je novi Expert Raw model snimanja, koji omogućuje uređivanje nekomprimiranih verzija slike. Za sve one koji se fotografijom bave profesionalno ili poluprofesionalno ovo je velika stvar. 
 
Za prosječnog korisnika, činjenica da uređaj sam automatski uređuje fotografiju, smanjuje šum i poboljšava tonove boja i detalja, bit će dovoljno da zna da će fotografije s relativno malo truda izgledati gotovo profesionalno. Pogotovo kad se radi o fotografijama snimanima u uvjetima slabije osvjetljenosti ili polumraku. Tu je odmah jasno da je napravljen pomak na bolje. Pogotovo kad snimate fotografiju na kojoj ima i jako osvjetljenih, ali i predmeta ili osoba u mraku. 
 
Samsung Galaxy S23 Ultra - 8 (Foto: Zimo)
 
Iz Samsunga su posebno naglasili kvalitetu snimanja videa na Ultri. Naime, video se sad snima u 8K pri 30 sličica u sekundi, za razliku od ranijih 24 sličice u sekundi. Tih 6 sličica možda ne zvuči puno, ali razlika se zaista vidi. Pogotovo kad možete pogledati video na 8K televizoru ili zaslonu računala. Veća rezolucija omogućuje i više opcija prilikom snimanja, pa su tako u Samsungu naglasak stavili na Director view, gdje možete birati između nekoliko kadrova koji se istovremeno snimaju. 
 
Osim glavne kamere, tu su još 12MP ultra široka te dvije 10MP kamere s telefoto lećama koje podržavaju optički zoom od 3 odnosno 10 puta te digitalni zoom od 100 puta. Iako se ponekad čini da je zoom od 100 puta pretjeran, dobro dođe u situacijama kad ste na udaljenoj tribini na koncertu ili na stadionu na utakmici. No, treba istaknuti kako fotografije koje su snimane sa 100 puta zoomom mogu biti mutne ako niste potpuno mirni ili ne koristite stalak. S obzirom na to da olovku možete koristiti kao daljinski upravljač za fotografiranje, toplo preproučujemo da stavite telefon na ravno (i mirno) mjesto i onda se poigrate visokim zoomom. 
 
Sad kad smo spomenuli glavni adut Ultre, bio bi red da spomenemo i ono što korisnici ne vide, ali itekako osjete. Naime, Ultra radi na procesoru Snapdragon 8 Gen 2. Kako je pojasnio T M Roh, odabrali su Qualcommov čip, a ne razvijali vlastiti, jer su željeli korisnicima ponuditi najbolje što se može naći na tržištu u tom trenutku. I to se osjeti, pogotovo jer su ga dodatno prilagodili za S23 seriju, pa mu je službeno ime Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 za Galaxy. Posebno je optimiziran za bolje performanse i energetsku učinkovitost, što s obzirom na to koliko energije troši zaslon i snimanje, puno znači za izdržljivost same baterije. 
 
Samsung Galaxy S23 Ultra - 2 (Foto: Zimo)
 
Prilikom svakodnevnog korištenja, Ultra je bila prilično brza - bez obzira na to jesmo li gledali stream, igrali videoigre ili pak obrađivali dokumente. Čak i kad smo spojili Ultru na Windowse ili pak na televizor koji je djelovao kao vanjski monitor, nije bilo nikakvog zastajkivanja ili, što je još važnije, pregrijavanja. 
 
Već smo spomenuli da Ultra dolazi s baterijom od 5000mAh, koja se zahvaljujući novom čipsetu, “pametnije” troši, a brže puni. Tijekom “normalnog” korištenja, baterija je na kraju dana bila na otprilike 50 posto, a tijekom intenzivnog korištenja pala je na otprilike 30 posto. To znači da je uređaj mogao izdržati i dan i pol bez punjenja, a uz malo opreznije korištenje i dva dana. Iako s njim ne dolazi punjač, Ultra podržava žičano punjenje od 45W, odnosno bit će dovoljno nešto manje od sata za potpuno punjenje baterije. 
 
Samsung se obvezao na četiri generacije nadogradnji Android OS-a (dolazi s Android 13) i pet godina sigurnosnih ažuriranja, što znači da računaju na to da će ovaj telefon toliko dugo trajati i biti upotrebljiv. 
 
Samsung Galaxy S23 Ultra - 2 (Foto: Zimo)
 
Isplati li ga se kupiti? Ako ste do sad koristili S22 Ultra, promjene će biti gotovo neprimjetljive. No, ako ste koristili Samsung starije generacije ili pak neki drugi uređaj, odmah ćete osjetiti razliku. Samsung Galaxy S23 Ultra zaista može pružiti puno toga, bez obzira na to jeste li kreator koji svakodnevno stvara multimedijski sadržaj ili pak poslovnjak koji je stalno u pokretu i treba pouzdan uređaj za rad, ovaj će uređaj ispuniti vaša očekivanja i potrebe. Osobno bismo voljeli da je baterija malo većeg kapaciteta (i da podržava brže punjenje) kako zaista ne bi morali razmišljati o tome gdje nam je punjač nakon intenzivnog korištenja uređaja, a ne bi bilo na odmet i da s uređajem dolazi i silikonska maska. Naime, Ultra izgleda impresivno, ali je i prilično skliska u rukama, što zbog veličine, što zbog “brušene” pozadine. S obzirom na to koliki je ekran, lako je zamisliti scenarij u kojem on pada na pod i puca. Stoga, ako se odlučite na kupovinu ovog uređaja, uložite i u dobru masku i zaštitu za staklo.
 
Samsung Galaxy S23 Ultra, u Hrvatskoj je dostupan po cijeni od 1449 eura, što je nešto više od njegovog prethodnika. No, najnoviju tehnologiju treba i platiti, zar ne?
Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti