RECENZIJA Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - veliki tablet za zahtjevne korisnike

Jasno je da Samsung ovim tabletom cilja na korisnike koji bi ga koristili za posao, dok će oni koji tablet koriste za zabavu i opuštanje vjerojatno odabrati nešto manji model

Martina Čizmić | 18.01.2024. / 11:47

Galerija

 Samsungovi tableti već su nekoliko godina u vrhu najprodavanijih na tržištu. Svaka je serija sve bolja, ali i sve veća. Imali smo priliku testirati Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, koji je najveći Samsungov tablet do sad, ali i jedan od najvećih na tržištu.

Sa svojim ekranom od 14,6 inča, Tab S9 Ultra više podsjeća na laptop nego na tablet. Dolazi sa S Pen pametnom olovkom, koja se puni stavljanjem na stražnju stranu tableta, a koja uvelike olakšava korištenje samog tableta.

Naime, zbog svoje je veličine prilično težak i nezgodan za korištenje. Teži 1,5 kilograma, što je težina nekih laptopa, a u kombinaciji s veličinom, jasno je da ga je najlakše koristiti položenog na stol.

Ekran za gledanje i pranje

Ekran je Dynamic AMOLED 2X s automatskom kalibracijom od 60 do 120 Hz i rezolucijom od 2960 sa 1848 piksela. Zbog svoje veličine izvrstan je za gledanje serija, filmova ili pak obradu fotografija, skiciranje, crtanje ili pregledavanje dokumenata. Tehnologija Vision Booster prilagođava osvjetljenje ekrana uvjetima u prostoru u kojim se korisnik nalazi, što ujedno olakšava gledanje sadržaja na samom uređaju. To može biti problematično ako pokušavate koristiti tablet na jakom svjetlu ili jakom suncu jer tad, pogotovo tekst, postaje teško čitljiv.

S obzirom na veličinu, zgodna je činjenica da ima oznaku IP68, što znači da otporan na vodu i prašinu. U slučaju Tab S9 Ultra, to znači da ga, ako se previše zaprlja, slobodno možete isprati pod vodom.

Ekran je prekriven Corning Gorilla Glass 5, što znači da je prilično otporan na udarce i ogrebotine. S obzirom na to da smo mi gotovo cijelo vrijeme koristili S Pen olovku, ekran otporan na ogrebotine je definitivno dobrodošao.

Na dnu ekrana, iznad USB-C utora, nalazi se čitač otiska prstiju kojim je moguće otključati ekran. Tijekom testiranja radio je normalno iako nam je zbog same veličine tableta često bilo jednostavnije upisati PIN.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - 5 (Foto: Zimo)

Kamere stvorene za videopozive

Dvije prednje kamere nalaze se na duljoj strani laptopa i imaju 12 MP. Iako ta pozicija baš i nije najzgodnija za videopozive, jer morate postaviti tablet u horizontalan položaj, lako ih je ignorirati tijekom korištenja tableta. Kamere daju izuzetno dobru sliku tijekom videopoziva, a i selfie napravljen s njima spada u kategoriju boljih. 

Na stražnjoj strani tableta, osim prostora za punjenje S Pena, nalazi se dvostruka kamera od 13 i 8 MP te LED flash. S obzirom na rezoluciju kamera, jasno je da su u Samsungu više pozornosti posvetili prednjim kamerama, koje se koriste za videopozive nego stražnjim kamerama za snimanje fotografija. No, to ne znači da stražnje kamere nisu dobre. Samo nemojte očekivati vrhunske fotografije kakve viđamo na pametnim telefonima.

Što se tiče samog uređaja, pokreće ga Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, ima 12 GB radne memorije i od 256 GB prostora za poharnu. Radi na Android 13 operativnom sustavu sa Samsunogvim One UI korisničkim sučeljem, što znači da ako ste ikad koristili neki Samsungov tablet ili pametni telefon, nećete imati problema sa snalaženjem. Iz Samsunga ističu kako će ovaj tablet imati četiri Android ažuriranja i pet godina sigurnosnih ažuriranja, što znači da u Samsungu računaju da će korisnici ovaj tablet koristiti godinama.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - 2 (Foto: Zimo)

Velik i snažan

I moramo priznati da to i nije tako teško zamisliti. Naime, ovaj je tablet, iako zbog svoje veličine malo nezgodan za nošenje i toplo preporučujemo da nabavite neku zaštitnu navlaku, svojim je karakteristikama čak jači od nekih laptopa koje je moguće kupiti na tržištu. U kombinaciji s tipkovnicom koju je moguće zasebno kupiti, ovaj bi tablet mogao bez problema zamijeniti laptop.

Pogotovo jer ovaj tablet podržava multitasking, odnosno istovremeno se može raditi u tri aplikacije, a za one koji ne mogu bez multitaskinga, moguće je i spasiti nekoliko omiljenih kombinacija aplikacija, kako bi ih uvijek lansirali istovremeno. Nama se najviše svidjela kombinacija web preglednika, e-maila i bilješki.

S Pen olovka izvrsna je za stvaranje bilješki ili skiciranje. Samsung već dugo ima opciju prepoznavanja rukopisa i prebacivanja u tiskani tekst. To je na S9 Ultri prilično nezgodno jer je ekran čak malo prevelik za pisanje. Točnije, prilikom stvaranja bilješki rukom vučete po ekranu pa nije neobično da tablet to shvati kao povlačenje crte. No, nakon malo navikavanja, olovka postaje neizostavan alat. Za one koji su ljubitelji bilježnica i papira, Samsung nudi i opciju kupovine dodatne presvlake za ekran koja daje dojam pisanja na papiru. Mi ju nismo imali prilike isprobati, ali nam se čini kao zanimljiv dodatak.

Što se izdržljivosti tiče, S9 Ultra ima bateriju od 11,200 mAh, što je prilično velika baterija, ali i koja mora napajati prilično zahtjevan uređaj. Uz prosječno korištenje, tablet izdrži više od 10 sati bez punjenja, a ako se gleda video onda oko 9 sati. S druge strane, punjenje od 0 do 100 traje nešto dulje, odnosno oko sat i 40 minuta.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - 1 (Foto: Zimo)

Kupiti ili ne?

Ako tražite tablet koji će vam zamijeniti laptop i niste ovisi o Windowsima, onda će vam ovaj tablet biti i više nego zanimljiv. Pogotovo ako se bavite multimedijom, crtanjem, skiciranjem ili jednostavno često putujete i držite prezentacije. No, njegova veličina i težina, čine problematičnim njegovo korištenje kao tablet za čitanje ili gledanje multimedije. Veličina mu je i prednost i mana. S jedne strane, veliki ekran olakšava rad na njemu, a s druge, veliki ekran otežava nošenje i držanje u rukama. Dugotrajna baterija zadovoljit će korisnike kojima ovaj tablet treba tijekom radnog dana, no oni koji ga koriste na putovanjima, vjerojatno će ga morati dopunjavati kad stignu.

Ukupno gledano, Samsung Galaxy Tab S9 Ultra zaista nudi mnogo i privući će pozornost kako poslovnjaka tako i kreativaca. Ono što bi mu mogla biti najveća mana je cijena koja iznosi 1399 eura, što je više nego drugi tableti koji bi bili u njegovom rangu, ali i više nego brojni laptopi koji se mogu naći na tržištu.

Jasno je da Samsung ovim tabletom cilja na korisnike koji bi ga koristili za posao, dok će oni koji tablet koriste za zabavu i opuštanje vjerojatno odabrati nešto manji model

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti