RECENZIJA: Testirali smo Honor 7S i ostali ugodno iznenađeni omjerom cijene i dobivenog

Honor 7S izvrstan je uređaj za nekoga tko želi imati pouzdan telefon s nekim naprednim značajkama, a bitno mu je da su fotografije dobre i da baterija izdrži cijeli dan. I sve to za malo kuna.

Martina Čizmić | 18.09.2018. / 09:53

Galerija

Honor, brand pametnih telefona iz Huawei grupe, u posljednje je vrijeme sve prisutniji na hrvatskom tržištu. Pod motom "za hrabre" usmjereni su na stvaranje pametnih telefona namijenjenih prvenstveno mlađim korisnicima.

 Mi smo imali priliku poigrati se s Honor 7S, pametnim telefonom nižeg cjenovnog razreda, koji je u Hrvatskoj dostupan od kolovoza. Iako zamišljen kao uređaj za mlade korisnike ( čak i djecu), Honor 7S može svoj dom pronaći i kod korisnika koji žele iskustvo nove tehnologije, ali nisu spremni za to izdvojiti nekoliko tisuća kuna.

Već na prvi pogled ističe se njegova veličina. Iako ima zaslon 5,45 inča, udobno leži u ruci i može ga se koristiti i samo jednom rukom. Kućište je izrađeno od kombinacije metala i plastike (jer ipak govorimo o uređaju niže cjenovne kategorije), ali odaje dojam elegancije i ne klizi, čak i kad su ruke malo vlažne.

Honor 7S (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Uređaj koji zove na fotografiranje

Full-View zaslon, razlučivosti 1440 x720 prikazuje žive boje, pogotovo kad su postavke podešene na najjaču svjetlinu. Na jarkom suncu vidljivost na ekranu je otežana, bez obzira na postavke, no istu boljku imaju i puno skuplji uređaji. No, zato je u tamnijim prostorima (čak i noću uz noćni način rada koji čuva oči) vidljivost i više nego zadovoljavajuća.

Na stražnjoj strani uređaja smještena je kamera rezolucije 13 MP uz koju je smještena i LED bljeskalica koja u noćnim uvjetima daje dovoljno svjetla za pristojne fotografije. Zanimljivo, Honor 7S ima LED bljeskalicu i uz prednju kameru od 5 MP, što garantira dobro osvjetljene selfije, bez obzira na okolno osvjetljenje.  Nas je, uz prepoznavanje lica, dobro zabavila i mogućnost "uljepšavanja" u kojoj smo malo pretjerali pa su fotografije više sličile na anime likove nego na normalne ljude. Savršena stvar za sve one koji vole objavljivati svoje fotografije na društvenim mrežama.

Snimka za sunčanog dana Honor 7S (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Dovoljno prostora i za memoriju i za kartice

Za razliku od nekih skupljih uređaja, koji ističu da imaju prostor za dvije SIM kartice, ali onda jednu poziciju morate žrtvovati kako biste proširili memoriju, Honor 7S zaista ima prostor za dvije microSIM kartice i poseban prostor za microSD karticu. Naš testni primjerak došao je s 2 GB RAM-a, što je bilo i više nego dovoljno za svakodnevno korištenje, dopisivanje putem aplikacija za chat ili korištenje društvenih mreža. 

Imali smo na raspolaganju 16 GB prostora za pohranu (i mogućnost za proširenje do 256 GB), no i ovih 16 pokazalo se dovoljno za snimanje videa i fotografija tijekom nekoliko dana. Uz to treba spomenuti i četverojezgreni 1.5 GHz Cortex-A53 procesor koji se sasvim solidno nosio s našim testnim zahtjevima.

Honor 7S (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Baterija za cijeli dan

Honor 7S dolazi s baterijom od 3020 mAh i podrškom za pametno upravljanje baterijom. U prijevodu, kad vam je baterija pri kraju, a vi se nalazite na pučini bez punjača, uključite štednju baterije i izdržat ćete još koji sat. Prilikom uobičajenog korištenja (nekoliko poziva, dopisivanje, surfanje internetom), baterija je bez greške izdržala cijeli dan. No, kad smo podigli ljestvicu i uključili mobilne igre, surfanje i gledanje videa, baterija je izdržala otprilike četiri do šest sati (ovisno o sadržaju koji smo gledali).

Treba istaknuti da ovaj uređaj dolazi s "Loud Voice Call" značajkom, koja će oduševiti sve koji se na telefon javljaju u bučnim prostorima. Uređaj će sam detektirati kad se nalazite u buci i prilagoditi jačinu zvuka u slušalici. Kad uđete u tišu prostoriju, zvuk će se automatski vratiti na normalnu razinu.

Na kraju, naš je primjerak došao s Android 8.1 Oreo operativnim sustavom i Honorovim EMUI 8.0 korisničkim sučeljem koje je obogaćeno s nekoliko mobilnih igara, Honorovom aplikacijom za pomoć i savjete te klasičnim Googleovim aplikacijama.

Honor 7S (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Ugodno iznenađeni

Kad smo dobili na test ovaj uređaj, bili smo, priznajemo, pomalo skeptični. Ipak se radi o uređaju koji se u slobodnoj prodaji može kupiti za samo 899 kuna. No, nakon što smo se s njim družili nekoliko dana, možemo reći da je niska cijena dobro osmišljena varka.

Da, Honor 7S nije flagship telefon i od njega ne treba očekivati da će vas dočekati s kavom u krevet. No, izvrstan je uređaj za nekoga tko želi imati pouzdan telefon s nekim naprednim značajkama, a bitno mu je da su fotografije dobre i da baterija izdrži cijeli dan.

Bilo bi nepravedno reći da se radi o telefonu za nezahtjevne korisnike. No, zasigurno ga možemo preporučiti kao dobar odabir za djecu i mlade koji traže telefon s kojim će moći biti u kontaktu s prijateljima (roditeljima), ali i surfati internetom, objavljivati na društvenim mrežama ili odigrati kakvu mobilnu igru.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti