RECENZIJA Veliki ekran, dvije stražnje kamere i odlična baterija: Testirali smo Samsung Galaxy J6+

Samsungov adut u napučenoj srednjoj kategoriji pametnih telefona ima veliki ekran, dvije kamere sa stražnje strane i izdržljivu bateriju, no koristi stariju verziju procesora.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.10.2018. / 10:44

Galerija

Na primjeru telefona poput Samsungovog modela Galaxy J6+ možemo vidjeti koliko se brzo mobilno tržište mijenja i kakvim tempom napreduje. Sve do nedavno su opcije poput dvije kamere i otključavanja uređaja pogledom bile rezervirane samo za uređaje visoke klase, a danas i telefoni s cijenom manjom od 2 tisuće kuna dolaze s takvim naprednim opcijama.

Naravno, ako razmišljate o kupovini telefona iz ove cjenovne kategorije onda, u odnosu na top modele, morate pristati na određene kompromise jer takvi telefoni neće imati sve opcije kao i npr. posljednja generacija Notea ili Galaxy S modela ili takve opcije neće biti jednako dobro implementirane.
Upravo tako možemo gledati na J6+ koji dolazi s nekim naprednim i odličnim opcijama zbog kojih će dio korisnika poželjeti ovaj telefon, ali ima i svojih nedostataka zbog kojih bi se mogli okrenuti konkurentskim uređajima.

Neobični smještaj zvučnika i senzora za otiske prstiju

Samsung Galaxy J6+ (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Ovaj smartphone na prvu će vas osvojiti izgledom, a to se pogotovo odnosi na model s crvenom bojom kakvu je imao naš testni primjerak. Elegantan izgled, zaobljeni rubovi i atraktivno kućište od stakla daju dojam da je riječ o uređaju iz veće kategorije. Kućište od stakla, iako atraktivno, mamac je za otiske prstiju pa je preporučljivo s ovim uređajem koristiti i zaštitnu futrolu.

S prednje strane dominira veliki ekran dijagonale 6 inča, no ekran ne prekriva cijelu prednju površinu uređaja, već ima rubove iznad ekrana (nema notcha, već su kamera, bljeskalica i zvučnik slušalice smješteni iznad ekrana) i ispod ekrana.

S gornje lijeve strane nalaze se klasične tipke za upravljanje glasnoćom ispod kojih se nalazi jedno kućište za SIM karticu te dodatno kućište s ladicama za SIM karticu i microSD memorijsku karticu. Desna strana uređaja krije malo iznenađenje – naime, tipka za paljenje telefona ujedno je i senzor za otiske prstiju (što nije novitet, odnosno ovo nije prvi telefon s tom mogućnošću, no ipak nije toliko učestala opcija) te se iznad nje nalazi zvučnik. Zbog ove neobične pozicije zvučnika ponekad se može desiti da se tijekom igranja slučajno prstima prekrije zvučnik.

Samsung Galaxy J6+ (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Sa stražnje strane nalaze se dvije kamere, pored kojih je bljeskalica, a ispod oznaka ovog branda, dok se s donje strane nalazi microUSB utor za punjenje i 3,5mm izlaz za slušalice.

Sve bolje opcije i u nižoj kategoriji uređaja

Kao što smo spomenuli, opcije koje su sve donedavno bile rezervirane samo za top pametne telefone i uređaje više kategorije, danas su uobičajene i za uređaje iz nižeg segmenta pametnih telefona. Tako i Samsung Galaxy J6+, iako je riječ o jeftinijem uređaju, ima dvije stražnje kamere, senzor za prepoznavanje lica i senzor za prepoznavanje otiska prstiju.

Senzor za prepoznavanje otisaka prstiju integriran je, dakle, u tipku za paljenje uređaja, no ako ste se navikli na senzore koji se nalaze pri dnu prednjeg dijela ekrana ili sa stražnje strane uređaja, bit će potreban određeni period navikavanja. Senzor se u svakodnevnom radu pokazao manje-više dobrim, iako ponekad nije odmah prepoznao otisak pa smo trebali nekoliko puta postaviti prst. Niti senzor za prepoznavanje lica nije savršen te mu je nekad trebalo malo vremena za otključavanje telefona – to se pogotovo odnosi na uvjete sa slabijim osvjetljenjem, no moramo pohvaliti što nas je prepoznao i s naočalama i s kapom.

Brojne mogućnosti kamere

Samsung Galaxy J6+ (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Jaki adut Samsunga J6+ je kamera, pogotovo za mlade, odnosno Snapchat generaciju koja je navikla snimati i objavljivati fotografije s filterima i AR naljepnicama (uši, šape, torte i slično). Iako kvalitetom ne odskače od uređaja iz iste i slične kategorije, vlasnici ovog telefona sigurno će biti zadovoljni snimljenim fotografijama – sa stražnje strane nalaze se dvije kamere rezolucije 13 i 5 MP s kojima se mogu snimati fotografija sa zamućenom pozadinom, pri čemu se na ekranu može upravljati s bokehom, odnosno zamućenosti pozadine.

Brojne su opcije ove kamere s kojima ćete se zaigrati i pokušati pronaći najbolji mogući način za snimanje fotografija – osim klasičnog automatskog načina i panorame, J6+ dolazi i s načinom za profesionalce s kojim se mogu manualno odrediti parametri poput ISO vrijednosti, balansa bijele boje i ekspozicije.

Snimljeno s Galaxy J6+ (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Snimljeno s Galaxy J6+ (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Snimljeno s Galaxy J6+ (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Snimljeno s Galaxy J6+ (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Snimljeno s Galaxy J6+ (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Mladima će, kao što smo spomenuli, vjerojatno biti najzanimljivija opcija dodavanja naljepnica i poruka na fotografije, što se može napraviti tijekom fotografiranja, ali i naknadno. Naime, zahvaljujući opciji "profesionalnog uređivanja fotografija" slike se naknadno mogu urediti, dodati im filtere kao na Instagramu, upisati tekst, dodati razne efekte i slično.

Što se tiče prednje kamere, njena rezolucija iznosi 8MP i važno je napomenuti kako i ona ima mogućnost snimanja selfija sa zamućenom pozadinom te opciju širokog autoportreta, odnosno snimanje selfija s više osoba.

Stariji i slabiji procesor

Najveća boljka ovog uređaja sigurno je njegov procesor, odnosno Snapdragon 450 čipset – iako svoj posao odrađuje korektno, otvaranje aplikacija nekad malo zapinje, a pogotovo u slučajevima kada je otvoreno više aplikacija surfanje nije dovoljno fluidno, ekran se ne rotira dovoljno brzo i slično. Za veliki broj korisnika to vjerojatno neće biti problem te će na ovom telefonu moći uživati i u videoigrama, no one malo zahtjevnije igre ipak će trzati i usporavati.

Govoreći o performansama, treba uzeti u obzir kako je riječ o telefonu niže kategorije, čije su i performanse u skladu s cijenom. Uz Snapdragon 450, J6+ ima i 3GB RAM-a te 32GB prostora za pohranu podataka, no i utor za microSD memorijske kartice kapaciteta do čak 512GB.

Telefon dolazi s operativnim sustavom Android 8.1 Oreo i Samungovim korisničkim sučeljem Samsung Experience 9.5.

Samsung Galaxy J6+ (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Dok nećete ostati oduševljeni performansama ovog uređaja, vjerojatno će vas pozitivno iznenaditi baterija kapaciteta 3300 mAh, odnosno njeno trajanje. Nakon oko 6 sati neprekidne reprodukcije videozapisa na YouTubeu, postotak baterije i dalje je bio iznad 65 posto te, ako se ne pretjeruje s igrama i ako vam uređaj nije stalno upaljen, bez problema bi trebao izdržati cijeli dan korištenja, možda čak i duže.

Od ostalih opcija koje bi mogle biti zanimljive korisnicima izdvojit ćemo kako je ovo dual SIM telefon te se u isto vrijeme mogu koristiti i dvije SIM kartice i microSD memorijska kartica, već smo spomenuli kako su se u Samsungu odlučili zadržati 3,5 mm izlaz za slušalice, a treba spomenuti i podršku za Dolby Atmos, no samo ako je telefon povezan sa slušalicama.

Hoćete li pristati na kompromis?

Konkurencija u srednjem segmentu smartphonea u kojem konkurira ovaj uređaj zaista je jaka i korisnici imaju veliki izbor telefona po sličnim cijenama i svaki od tih modela ima svoje adute. Aduti ovog uređaja svakako su veliki ekran, solidne kamere s brojnim mogućnostima uređivanja i uljepšavanja fotografija, prilično izdržljiva baterija te korištenje biometrije, odnosno otključavanje telefona dodirom prsta i pogledom.

Najslabija točka mu je procesor, no u ovom segmentu jeftinijih uređaja korisnici ionako trebaju pristati na određene kompromise jer ako, pored navedenih pluseva ovog telefona, žele i jači procesor, onda je potrebno platiti malo veću sumu novaca.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti