RECENZIJA Vivo X90 Pro: Flagship telefon snažnog hardvera i fantastičnih fotografskih mogućnosti

S novim modelom koji stiže na hrvatsko tržište Vivo je prilično zaoštrio konkurenciju na tržištu top-modela pametnih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.04.2023. / 14:15

Galerija

Uoči početka prodaje Vivova flagshipa X90 Pro na hrvatskom tržištu, dobili smo ovaj telefon na testiranje kako bi saznali koji su njegovi najjači aduti s kojim kompanija namjerava privući korisnike. Nakon mjesec dana provedenih s uređajem, moramo priznati kako smo prilično impresionirani s njegovim mogućnostima te nema sumnje kako će Vivo X90 Pro dodatno zaoštriti konkurenciju u najvišoj kategoriji pametnih telefona.

Iako, kao i svi mobilni uređaji nije bez mana, prilikom svakodnevnog korištenja jasno je kako je riječ o premium uređaju na kojem su inženjeri, ali i dizajneri Viva pazili na sve detalje.

Prva stvar koju ćete primijetiti kada uzmete ovaj prilično veliki uređaj u ruke, jest velika izbočina na gornjem dijelu stražnje strane, odnosno veliki kružni modul u kojem su smještene kamere. Kamera, odnosno kamere upravo su jedan od najjačih aduta ovog uređaja kojeg bi svakako preporučili svima kojima je kvaliteta fotografija, dnevna, a pogotovo noćna, primarni razlog kupovine.

Fokus na kamerama

Vivo X90 Pro (Foto: Zimo)

Da je riječ o uređaju orijentiranom fotografiranju otkrivaju i drugi detalji na poleđini telefona. Pored spomenutog kružnog modula nalazi se i plava oznaka “Zeiss” što je, naravno, ime legendarnog fotografskog brenda s kojim je Vivo surađivao na optici, dok se ispod njega nalazi metalna traka s oznakom “Xtream Imagination” te još dva malim slovima napisana podsjetnika kako su kamere djelo suradnje Viva i Zeisa. Osim modula s kamerama, na stražnjem dijelu dominira veganska koža crne boje koja je prilično hrapava, što sprječava da telefon sklizne iz ruke. Usprkos tome svakako preporučujemo korištenje silikonske navlake koja dolazi u pakiranju. Iako ne možemo reći da je atraktivna, svoj posao zaštite obavlja upravo onako kako treba.

Sve tipke na telefonu nalaze se s desne bočne strane - za paljenje, kao i za pojačavanje i stišavanje, a usprkos njegovim velikim dimenzijama, telefon dobro stoji u ruci i tipke su uvijek bila nadohvat prstiju.

Ekran je prilično velik dijagonale 6,78 inča, uz rezoluciju od 2800x1260 piksela i frekvenciju osvježavanja od 120Hz. Moguće je odabrati i frekvenciju od 60Hz, čime se štedi energija, odnosno najbolje je aktivirati opciju pametne primjene frekvencije osvježavanja koja će ovisiti o tome što radite na telefonu te o potrošnji energije sustava. Oko ekrana nalaze se mali rubovi oko koji su s bočnih strana zakrivljeni, a taj sklad jedino narušava rupica u zaslonu pri vrhu ekrana u kojoj je smještena kamera za selfije.

S velikim modulom sa stražnje strane, hrapavom veganskom kožom i zaobljenim ekranom svakako možemo reći da je dizajn telefona upečatljiv, iako ne i spektakularan.

Prilagođen gamerima

Slikano sa Vivo X90 Pro - 2 (Foto: Zimo)

No zato je prilično zanimljivo ono što se nalazi ispod haube. Naime, Vivo se odlučio za MediaTekov čipset Dimensity 9200 koji se u svom radu pokazao dostojnim jednog flagship modela. Sve operacije na telefonu - od pokretanja aplikacija, surfanja pa do zahtjevnih programa i igara odvijaju se iznimno brzo, bez trzanja ili zastajkivanja, upravo onako kako bi to i očekivali od telefona ove kategorije. Što se ostalog hardvera tiče, dolazi s 12GB RAM-a i 256GB memorije.

Vivo je veliku pažnju posvetio gamerima. Ono što je najvažnije za ljubitelje videoigara jest spomenuti hardver te će korisnici ovog telefona moći bez problema uživati i u najjačim igrama. U postavkama se nalazi cijeli niz opcija koja je moguće podesiti kako bi se uređaj prilagodio igranju. Npr., moguće je aktivirati način Esports koji optimizira postavke zaslona, blokira obavijesti aplikacija te prilagođava hardverske resurse za najbolje gamerske performanse.

Unutar postavki moguće je aktivirati i bočnu traku za igre koja se nalazi s lijeve strane telefona i može je se pozvati tijekom igranja, a uključuje različite prečace s kojima je moguće upravljati opcijama za igre, aktivirati snimku zaslona, dodijeliti više procesorskih i grafičkih resursa (opcija boost) igri koja se trenutno igra itd.

Suradnja sa Zeissom

Slikano sa Vivo X90 Pro - 5 (Foto: Zimo)

Slikano sa Vivo X90 Pro - 6 (Foto: Zimo)

Slikano sa Vivo X90 Pro - 1 (Foto: Zimo)

Slikano sa Vivo X90 Pro_2 - 7 (Foto: Zimo)

Slikano sa Vivo X90 Pro - 4 (Foto: Zimo)

Slikano sa Vivo X90 Pro_2 - 8 (Foto: Zimo)

Kamera je najjači adut telefona koja se tijekom našeg druženja s njim pokazala fantastičnom u svim dnevno-noćnim uvjetima, čemu naravno pomaže i činjenica su senzorim razvijani u suradnji sa Zeissom. Unutar spomenutog modula na stražnjoj strani ekrana nalaze se tri senzora - perjanica je glavni Sonyjev 1-inčni senzor IMX989 koji se koristi najčešće i zaslužan je za zaista fantastične fotografije, zatim je tu još jedan 50MP senzor za fotografiranje portreta te treći širokokutni senzor rezolucije 12MP. Rezolucije prednje kamere za snimanje selfija iznosi 32MP te i ona daje i više nego zadovoljavajuće snimke.

Snimljene fotografije izgledaju odlično, boje su prirodne, ne i prenaglašene, uz odličan dinamički raspon, što se pogotovo odnosi na fotografije snimljene glavnim senzorom, iako sve tri kamere zaslužuju visoku ocjenu. Osim u dnevnim uvjetima, veliki senzor i tehnologija posebno dolaze do izražaja pri snimanju noćnih fotografija. Telefon dolazi s noćnim modom, no čak i bez njegove aktivacije uspjeli smo snimiti odlične fotografije i u uvjetima slabe osvjetljenosti.

Vivov flagship dolazi i s prilagođenom tehnologijom optičke stabilizacije slike za koju iz Viva kažu da omogućuje još precizniju stabilizaciju u odnosu na konkurentske modele. Također, kvaliteti fotografija dodatno doprinosi i posebni vivo V2 čip za obradu fotografija s interno razvijenim algoritmima kako bi prikaz slike bio prirodniji i s više detalja, što je pogotovo korisno prilikom snimanja noćnih fotografija.

Treba pohvaliti i snimanje makro fotografija - sustav sam prepozna kada fotografiramo predmete iz velike blizine te odmah prilagodi postavke kamere za fotografiranje iz velike blizine.

Slikano sa Vivo X90 Pro_2 - 5 (Foto: Zimo)

Slikano sa Vivo X90 Pro_2 - 3 (Foto: Zimo)

Slikano sa Vivo X90 Pro_2 - 6 (Foto: Zimo)

Slikano s Vivo X90 Pro (Foto: Zimo)

Slikano sa Vivo X90 Pro_2 - 4 (Foto: Zimo)

Unutar aplikacije kamere brojne su opcije prilagođene snimanju određenih scena - od snimanje pokreta, odnosno sportske fotografije, noćne fotografije, zatim “pro” postavke unutar kojih je moguće manualno upravljati opcijama fotografiranja. Dostupna je i opcija za one koji često fotografiraju hranu i objavljuju te fotografije na društvenim mrežama namijenjena, kao i posebne postavke za snimanje mjeseca i zvijezda.

Slične pohvale idu i za snimanje videozapisa - telefon podržava snimanje 8K i 4K videa čija je kvaliteta odlična, čak i u uvjetima lošijeg osvjetljenja.

Punjenje dok kažeš keks!

Što se ostalih važnih stvari vezanih uz ovaj uređaj tiče, svakako treba spomenuti bateriju, odnosno brzinu njena punjenja. S kapacitetom od 4870 mAh baterija se pokazala prilično izdržljivom pa ovaj uređaj, uz neko prosječno korištenje, može izdržati cijeli dan, a ako ste malo pažljiviji s potrošnjom, povezat ćete ga s punjačem tek sljedeći dan. No ubrzo nakon što ga spojite na punjač, moći ćete ga i odspojiti jer je brzina s kojom raste brojka koja označava postotak napunjenosti prilično impresivna. Naime, zahvaljujući podršci za 120W punjanje (i punjaču koji se isporučuje u pakiranju s telefonom, što više nije uobičajeno za uređaje ove kategorije), nakon 10 minuta baterija je već dosegla 53 posto kapaciteta, a nakon 20 minuta već je bila na 86 posto, dok je za maksimum napunjenosti trebalo 28 minuta.

  Vivo X90 Pro (Foto: Zimo)

Vivo X90 Pro pokreće Android 13, uz Funtouch OS, dolazi s optičkim senzorom za otiske prstiju te ima IP68 zaštitu od prašine i vode. Priključka za slušalice, naravno, nema, a ako nemate bežične slušalice, sigurno nećete biti razočarani sa zvukom stereo zvučnika.

Odličan, uz male zamjerke

Kao što ste vjerojatno shvatili iz recenzije, Vivo X90 Pro flagship je smartphone koji zaista može stati uz bok najjačim uređajima na tržištu. U većini segmenata zaslužuje jako visoku ocjenu, no naravno, kao i na svim drugim uređajima, možemo mu naći zamjerke. Npr. ne bi imali ništa protiv da je rezolucija ekrana malo viša (kao što je to bila na njegovom prethodniku), iako je prikaz na njemu zaista odlična, kao što bi voljeli i periskopsku kameru i ultrazvučni umjsto optičkog senzora za otiske prstiju u kakvom mogu uživati vlasnici modela Vivo X80 Pro. No te su zamjerke zaista minorne jer se u svim najvažnijim segmentima Vivo X90 Pro pokazao vrhunskim telefonom, pri čemu još jednom treba naglasiti kvalitetu kamera.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti