Recikliraj! je prva mobilna aplikacija u Hrvatskoj koja pomaže u očuvanju prirode

Ukoliko trebate saznati koje vrste otpada se mogu reciklirati, gdje je najbliže reciklažno dvorište, te prijaviti ilegalna odlagališta otpada ili bilo kojih drugih lokacija za koje smatrate da trebaju biti očišćene, tu će vam pomoći nova domaća aplikacija Recikliraj!

Saša Fišter sasa@zimo.co | 28.04.2014. / 08:07

Recikliraj! je prva mobilna aplikacija u Hrvatskoj koja pomaže u očuvanju prirode

Ukoliko trebate saznati koje vrste otpada se mogu reciklirati, gdje je najbliže reciklažno dvorište, te prijaviti ilegalna odlagališta otpada ili bilo koje druge lokacije za koje smatrate da trebaju biti očišćene, tu će vam pomoći nova domaća aplikacija Recikliraj!

Radi se o prvoj mobilnoj aplikaciji u Hrvatskoj te vrste, a s obzirom na članstvo u Europskoj Uniji, građani će biti obavezni razvrstavati otpad. Sama ideja nastala je na 3. Whohack Hackatonu u Rijeci krajem prošle godine, a prototip je nastao u samo 10 sati te je osvojio prvo mjesto. 

U idućoj fazi aplikacija će omogućiti narudžbu odvoza različitih vrsta otpada, proširiti bazu otpada sa više informacija i konkretnih kontakata. Primjerice, kada korisnik bude tražio kako zbrinuti jestivo otpadno ulje, osim osnovnih informacija moći će pronaći i popis tvrtki koje se bave zbrinjavanjem i odvozom te vrste otpada, njihove kontakte, radno vrijeme itd. Također, u pripremi je Android verzija kako nijedan korisnik ne bi ostao zakinut. Osim rada na samoj aplikaciji, želja autora je organizirati vlastite eko akcije kako bi se proširila zelena svijest i što više građana potaknulo na recikliranje.

Recikliraj! je prva mobilna aplikacija u Hrvatskoj koja pomaže u očuvanju prirode

Ovom aplikacijom želi se pomoći građanima da dobiju potrebnu informaciju i donesu ispravnu odluku u svezi odlaganja otpada i recikliranja. Svatko može pridonijeti na neki način, čak i sa  svojim primjerom. Ujedno se želi staviti naglasak na građanski aktivizam - potaknuti ljude da prijavljuju ilegalna odlagališta kako bi onečišćena lokacija bila dokumentirana i javno vidljiva i kako bi se na tom mjestu mogle organizirati akcije čišćenja.

iOS verzija aplikacije može se besplatno preuzeti preko AppStore-a ili putem službene web stranice www.recikliraj.net. Svi zainteresirani pozivaju se da se uključe i prošire riječ preko službene Facebook stranice aplikacije.

Iza aplikacije Recikliraj! stoje Nina Jurčić i Borna Beaković. Borna je zaslužan za sav razvoj i kodiranje, a Nina dizajn i UX (user experience). Zajedno su završili Founder Institute, američki startup akcelerator gdje su se upoznali i počeli surađivati na startup projektu Ebloo. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti