Od srijede jedna zvijezda nosi ime Kosjenka, a jedan egzoplanet Regoč

Od srijede jedna zvijezda nosi ime Kosjenka, a jedan egzoplanet Regoč u sklopu međunarodnog natjecanja 'Imenuj egzosvijet 2022' u kojem je sudjelovalo gotovo 12 milijuna ljudi diljem svijeta, priopćio je Institut Ruđer Bošković (IRB).

Hina | 07.06.2023. / 21:01

Ime Kosjenka dobila je zvijezda WASP-63, žute boje i slične mase kao Sunce, ali gotovo dvostruko starija dok je ime Regoč pripalo egzoplanetu WASP-63 B koji po masi najviše sliči planetu Saturnu u Sunčevom sustavu.

Imena su dobili po likovima iz bajke hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić.

Slika nije dostupna Jedinstvena prilika: Okupite tim i predložite ime za novootkrivene egzoplanete i zvijezde

Na natjecanje su pristigle 603 prijave iz 91 zemlje diljem svijeta, a u timovima za imenovanje sudjelovalo je više 8800 osoba.

Hrvatski tim za imenovanje zvijezde i egzoplaneta koordinirala je Lana Ceraj s Instituta Ruđer Bošković, koja je kazala da je cilj tom međunarodnom natjecanju angažirati javnost.

U sklopu natjecanja Imenuj egzosvijet 2022 Međunarodne astronomske zajednice (IAU) odabrano je 20 parova imena za 20 sustava ekzoplaneta i njihove matične zvijezde.

Natjecanje je organizirano u sklopu obilježavanja desete godišnjice Ureda za popularizaciju astronomije IAU-a.

Hrvatska imena predložili su učenici astronomske grupe IX. gimnazije u Zagrebu, uz pomoć mentora, nastavnika fizike Zlatka Tomšića. Njihov prijedlog bio je jedan od četiri prijedloga iz Hrvatske, a odabrao ga je Hrvatski tim za imenovanje egzoplanetnih sustava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti