Rekordi se nastavljaju: Ovo je bio najtopliji travanj u povijesti

U travnju su zabilježeni neki vremenski ekstremi, uključujući toplinski val u Sahelu koji je mogući uzrok više tisuća smrtnih slučajeva.

Hina | 08.05.2024. / 08:19

Vrućina, ilustracija (Foto: Getty Images)

Svijet je upravo doživio najtopliji travanj ikada izmjeren, čime se produljio 11-mjesečni niz kada je svaki mjesec oboren temperaturni rekord, izvijestila je u srijedu služba EU-a za praćenje klimatskih promjena.

 

Svaki mjesec od lipnja 2023. bio je najtopliji na planetu ikada izmjeren i zabilježen, piše u mjesečnom pregledu Službe za klimatske promjene Kopernik (C3S).

Grad pogođen ekstremnim valom vrućine, ilustracija Čekaju nas sve veće muke: Klimatske promjene usporavaju toplinske valove, a to znači i veća razdoblja vrućine

Uključujući travanj, prosječna globalna temperatura je bila najviša u 12-mjesečnom razdoblju ikada, 1,61 stupanj Celzija iznad prosječne temperature u predindustrijskom razdoblju od 1850. do 1900.

Neki od ekstrema, uključujući rekordne temperature površine mora nekoliko mjeseci u nizu, navele su znanstvenike da istraže je li ljudska aktivnost izazvala prekretnicu u klimatskom sustavu, odnosno svjedočimo li značajnoj promjeni klimatskog sustava.

Emisije stakleničkih plinova od izgaranja fosilnih goriva glavni su uzročnik klimatskih promjena. Posljednjih mjeseci, prirodni fenomen El Nino, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom oceanu, također je povisio tempterature.

U travnju su zabilježeni neki vremenski ekstremi, uključujući toplinski val u Sahelu koji je mogući uzrok više tisuća smrtnih slučajeva.

Vrućina na Filipinima U ovoj je zemlji toliko vruće da se ne može disati, a nije u Africi

Klimatolog Hayley Fowler sa sveučilišta u Newcastleu rekao je da podaci pokazuju da je svijet opasno blizu kršenja cilja Pariškog sporazuma iz 2015. da zaustavi globalno zatopljenje do 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijskog doba.

Njegovo je mišljenje da je svijet već izgubio tu bitku te da sada mora što brže raditi na smanjivanju emisija štetnih plinova kako bi porast globalne temperature zadržao ispod 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti