Rekordni rezultati koji zabrinjavaju: Led na Arktiku nestaje dramatičnom brzinom

Rekordno mala količina morskog ledenog pokrova od 3,41 četvorni kilometar zabilježena je 2012. nakon što je kasnosezonski ciklon razbio preostali led, no to nije mnogo manje od onoga što znanstvenici vide danas.

Hina | 22.09.2020. / 08:48

Led na Arktiku, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zatopljenje na Arktiku pridonijelo je drastičnom otapanju leda koji pokriva polarni ocean, objavili su u ponedjeljak znanstvenici iz Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda (NSIDC). Istaknuli su da se radi o drugom po redu rekordnom smanjenju leda u posljednja četiri desetljeća.

Satelitske snimke od 15. rujna pokazuju da led pokriva 3,74 milijuna četvornih kilometara morske površine, što je tek drugi put u 42 godine da se ta brojka spustila ispod četiri milijuna četvornih kilometara.

Poprilično smo shrvani zbog stalnog gubitka leda. No, nažalost, to nije iznenađenje, kazala je glaciologinja Twila Moon u istraživačkom centru u Boulderu, Coloradu.

Rekordno mala količina morskog ledenog pokrova od 3,41 četvorni kilometar zabilježena je 2012. nakon što je kasnosezonski ciklon razbio preostali led, no to nije mnogo manje od onoga što znanstvenici vide danas.

Ovogodišnji gubitak morskog leda posebno je bio zamjetan između 31. kolovoza i 5. rujna zbog udara toplog zraka uslijed vala vrućine iz Sibira. Tijekom tih šest dana led se topio brže nego bilo koje druge godine otkako se provode mjerenja.

Drugi tim znanstvenika u srpnju je objavio da sibirski toplinski val ne bi bio moguć bez ljudskog utjecaja na klimu.

Kako se led u vodama Arktika gubi, sve veći dijelovi otvorenog tamnog mora apsorbiraju sunčevo zračenje umjesto da ga odbijaju natrag u atmosferu. To je proces koji pojačava zatopljenje i koji objašnjava zašto su arktičke temperature u stalnom porastu. U posljednjih 30 godina gotovo su se udvostručile.

Gubitak morskog leda također ugrožava arktičku floru i faunu, od polarnih medvjeda i tuljana do planktona i algi.

Zatopljenjem se ne gubi samo morski već i kopneni led te ledeni pokrovi koji pokrivaju arktičko kopno u Kanadi i na Grenlandu. Što se brže ti pokrovi otapaju i klize u ocean, to brže rastu razine mora diljem svijeta.

Moramo jako raditi na smanjenju emisije štetnih plinova kako u budućnosti ne bismo svjedočili takvim rekordima, rekla je Moon.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti