Rekordno otkriće arheologa: U staklenoj rimskoj urni staroj 2000 godina pronađeno pravo iznenađenje

Novo arheološko otkriće zapečaćene starorimske urne s vinom i s kremiranim ostacima otkriva jedinstveni aspekt rimskih pogrebnih praksi i nudi pogled na luksuz i rituale tog vremena.

Branimir Vorša | 25.06.2024. / 15:02

Staklena starorismka urna s vinom
Staklena starorismka urna s vinom (Foto: Juan Manuel Román/Journal of Archaeological Science: Reports)

U izvanrednom otkriću u starorimskoj nekropoli Carmo u Španjolskoj, arheolozi su iskopali 2000 godina staru posudu s vinom, koja je još uvijek zatvorena i sadrži tekućinu. Vino, nekoć slatko bijelo, poprimilo je boju u crvenkastu nijansu zbog kremiranih ostataka rimskog čovjeka pohranjenih u njemu. Navedeno otkriće sada predstavlja najstariju poznatu berbu na svijetu, koja prethodi boci vina Speyer iz 4. stoljeća.

Bili smo jako iznenađeni da je tekućina sačuvana u jednoj od pogrebnih urni, rekao je arheolog Juan Manuel Román iz Muzeja grada Carmone. Mauzolej, vjerojatno obiteljska grobnica, otkriven je zapečaćen i nepomućen vremenom ili pljačkašima grobova, što je rijetkost i razlog navedenog jedinstvenog pronalaska, uključujući parfeme pačulija, dragulje, tkanine i staklene predmete. Među njima se, međutim, isticala zapečaćena staklena urna napola ispunjena tekućinom.

Slika nije dostupna Veliko arheološko otkriće kod Praga: Otkrivena građevina iz kamenog doba starija od Stonehengea i egipatskih piramida

Izlijevanje vina na kremirane ostatke bila je poznata pogrebna praksa u starom Rimu. Međutim, postoji mogućnost da je tekućina slučajno procurila u urnu. Slični pronalasci, kao što je otkriće zapečaćenog staroegipatskog sarkofaga ispunjenog tekućinom, sugeriraju da je grobnica možda poplavljena ili da je mauzolej mogao procuriti ili doživjeti kondenzaciju.

Znanstvenici, predvođeni kemičarom Danielom Cosanom sa Sveučilišta u Cordobi, proveli su opsežne kemijske analize kako bi identificirali tekućinu. Izmjerili su njezin pH i organski sadržaj te upotrijebili induktivno spregnutu plazma spektrometriju mase za otkrivanje kemijskih elemenata u mineralnim solima. Identificirali su polifenole, spojeve koji se nalaze u hrani i piću. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Archaeological Science: Reports.

Usporedbe s vinima iz obližnjih regija kao što su Montilla-Moriles, Jerez i Sanlúcar pokazale su da mineralne soli i polifenoli tekućine odgovaraju onima u vinu. Odsutnost siringinske kiseline, polifenola koji se nalazi u crnom vinu, ukazuje na to da je izvorno vino bilo bijela sorta.

Egipatska grobnica, ilustracija Čak su i stari Egipćani pokušavali liječiti bolesti koje muče moderne ljude

Znanstveni tim pokušao je pronaći podrijetlo vina, ali nije mogao konačno utvrditi njegov izvor zbog nedostatka podataka o lokalnim vinima tog vremena. Unatoč tome, vino je dijelilo sličnosti s modernim slatkim vinima iz Montilla-Morilesa, regije poznate po vinu Amontilladu.

Rimljanin pokopan u urni ispunjenoj vinom pokopan je uz pet drugih. Druga urna sadržavala je ostatke žene po imenu Hispana, popraćena draguljima od jantara, staklenkom od gorskog kristala s pačulijem i svilenom tkaninom. Rimljaninova je urna također držala zlatni prsten s likom Janusa, rimskog boga vremena i prijelaza.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti