Revolucionaran savez: Tri države zajedno će raditi na razvoju naprednog borbenoga zrakoplova

Bit će to prvi put da Japan surađuje sa zemljama izvan SAD-a na velikom projektu obrambene opreme.

Hina | 02.12.2022. / 08:55

Borbeni zrakoplov, ilustracija (Foto: Getty Images)

Japan, Britanija i Italija objavit će već idući tjedan revolucionaran sporazum o zajedničkom razvoju naprednog borbenoga zrakoplova, rekla su dva obaviještena izvora.

Za Tokio i London to znači kulminaciju dosadašnjih obrambenih veza, koje zauzvrat Britaniji daju veću sigurnosnu ulogu u Aziji, a Japanu osiguravaju nove sigurnosne partnere koji mu mogu pomoći u borbi protiv sve veće vojne moći susjedne Kine.

J-20 Moćni zmaj Kina štanca borbene zrakoplove J-20 kako bi uspostavila ravnotežu s američkim F-22 i F-35 u regiji

O pokušaju spajanja projekta mlaznog lovca Tempest pod britanskim vodstvom s japanskim programom borbenog zrakoplova F-X Reuters je prvi put izvijestio u srpnju.

Bit će to prvi put da Japan surađuje sa zemljama izvan SAD-a na velikom projektu obrambene opreme.

Projekt će se objaviti prije no što Japan objavi novu nacionalnu sigurnosnu strategiju i plan vojne nabave, rekli su izvori.

Povećanjem naoružanja, koje bi moglo udvostručiti japanski proračun za obranu zemlje na oko 5 posto bruto domaćeg proizvoda sljedećih nekoliko godina, platit će se nova oružja, uključujući rakete dugog dometa za odvraćanje Kine od vojne akcije u Istočnom kineskom moru i oko njega.

Turski TF-X na proizvodnoj traci VIDEO Turska pokazala vlastiti borbeni zrakoplov pete generacije na proizvodnoj traci

Razgovori između Japana, Britanije i Italije o novom borbenom zrakoplovu koje će voditi BAE Systems Plc i Mitsubishi Heavy Industries nastavit će se sljedeće godine kako bi se odredili detalji podjele posla, rekli su izvori.

Japanska vladajuća Liberalno-demokratska stranka također razmatra prijedloge da ublaži svoja pravila vojnog uvoza kako bi se zajednički borbeni zrakoplov mogao izvoziti, rekao je Itsunori Onodera, bivši japanski ministar obrane i utjecajni zastupnik, u intervjuu prošli mjesec.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti