VIDEO Turska pokazala vlastiti borbeni zrakoplov pete generacije na proizvodnoj traci

Otkako je Turska izbačena iz programa Joint Strike Fighter i uskraćena joj je nabavka borbenih zrakoplova F-35, razvoj domaćeg borbenog zrakoplova pete generacije poprimio je posve novo značenje i važnost.

Branimir Vorša | 25.11.2022. / 10:24

Turski TF-X na proizvodnoj traci
Turski TF-X na proizvodnoj traci (Foto: Youtube)

Turska je objavila video prototipa vlastitog borbenog zrakoplova pete generacije s proizvodne trake. Riječ je o prototipu TF-X, a Turska ima i ambiciozan plan - uvesti konačnu verziju tog zrakoplova u službu početkom idućeg desetljeća.

Prvi prototip TF-X gradi Turkish Aerospace Industries ili TUSAS, a program razvoja tog zrakoplova u Turskoj nazivaju Milli Muharip Ucak (MMU ili Nacionalni borbeni zrakoplov). Trenutačno se prototip nalazi na proizvodnoj traci, a na videu je vidljivo da su veći dio trupa i krila zrakoplova spojeni, no motori, vertikalni stabilizatori, unutrašnjost kokpita i sjedalo za izbacivanje, između ostalog, još nisu ugrađeni.

Kineski J-15 prelijeću američki razarač VIDEO Kineski "leteći morski psi" snimljeni kako prelijeću američki razarač

Plakat pričvršćen na trup mlažnjaka otkriva da je video snimljen 21. studenog, tijekom službenog posjeta članova turskog ministarstva obrane, obrambeno-industrijske agencije i turskog ratnog zrakoplovstva proizvodnoj traci.

Iako je malo manji od američkog F-22 Raptora, TF-X je nešto veći od F-35 Joint Strike Fightera (JSF), s ukupnom duljinom od oko 15 metara i rasponom krila od 12 metara. Turski izvori sugeriraju da bi prototip trebao biti dovršen 18. ožujka 2023. godine, što se čini vrlo ambicioznim planom, piše portal The War Zone.

Ipak, originalni planovi bili su još ambiciozniji. Kada je maketa lovca u punoj veličini predstavljena na Paris Air Showu 2019. godine, predsjednik i izvršni direktor TUSAS-a Temel Kotil rekao je da je cilj bio ostvariti prvi let s prototipom 2025. godine, a uvođenje serijski proizvedenog zrakoplova u službu već 2028. godine.

Prvi let sad je navodno zakazan za 2025. ili 2026. godinu, a prvi serijski proizvedeni zrakoplovi trebali bi se početi isporučivati ​​turskim zračnim snagama početkom idućeg desetljeća.

Neće biti ravan F-22 ili F-35 po nevidljivosti

Program TF-X prvobitno je pokrenut još u prosincu 2010. godine, s ciljem razvoja turskog borbenog zrakoplova pete generacije, no u to vrijeme zahtjevi turskih zračnih snaga za lovcem pete generacije bili su manje hitni. Od samog početka trebao je uključivati ​​određeni stupanj takozvanih nevidljivih karakteristika, naprednu avioniku i visoku razinu performansi. Što se tiče prikrivenosti, smatra se da TF-X neće biti u istoj ligi kao F-22 ili F-35, piše The War Zone.

Problemi s Amerikancima

Turska je, podsjetimo, sudjelovala kao partner razine 3 u programu Joint Strike Fighter i planirali su od Amerikanaca nabaviti 100 F-35A zrakoplova. Međutim, Turska je izbačena iz programa Joint Strike Fighter 2019. nakon što je odbila odustati od planova za kupnju ruskih sustava protuzračne obrane S-400 (NATO oznaka SA-21 Growler), za koje su Sjedinjene Države ocijenile da predstavljaju znatan sigurnosni rizik. Zemlja je također bila uvelike uključena u proizvodnju komponenti za F-35, no taj je proces u međuvremenu postupno ukinut.

Navedeni gubitak čini program TF-X još važnijim, ali donosi i druge, povezane izazove. Turska je odabrala General Electric F110 turbomlazne motore s naknadnim izgaranjem, posebno F110-GE-129 ili F110-GE-132, za pogon tog zrakoplova, ali raspad američko-turskih odnosa ne ide u prilog takvim planovima. Nedavno su ti odnosi poboljšani, uključujući razgovore o tome da će potencijalno Turska kupiti borbene zrakoplove F-16.

Ostale opcije pogonskog motora, ako do toga dođe, mogle bi uključivati ​​Rolls-Royce, koji je prvotno odbijen u korist General Electrica. Međutim, također je došlo do napetosti između Turske i Velike Britanije oko prijenosa osjetljive tehnologije i prava intelektualnog vlasništva.

B-21 Raider, ilustracija Amerikanci u prosincu priređuju najiščekivaniji događaj u vojnom zrakoplovstvu u posljednje vrijeme: Otkrivanje dovršenog B-21 Raidera

Nabava ruskog motora predlagala se u prošlosti, ali trenutačni rat u Ukrajini, povezane sankcije i izopćenje Moskve iz međunarodne zajednice tu perspektivu čine nesigurnom. Turska se u međuvremenu također profilirala kao vodeći opskrbljivač Ukrajine oružjem.

U konačnici, postoji nada za motor domaće proizvodnje, iako vrijeme koje bi bilo potrebno da se takav agregat pripremi znači da on vjerojatno neće biti dostupan prije 2038. godine.

Skup pothvat

Nameće se i pitanje koliko će program TF-X biti pristupačan. Razvoj novog borbenog aviona, nevidljivog ili nekog drugog, velik je i vrlo skup pothvat, pogotovo kada neka zemlja odluči u to krenuti sama. Moguće je da će Turskoj biti potrebna injekcija sredstava od inozemne prodaje kako bi održala program TF-X prema planu, iako postoje konkurenti, ne samo F-35 već i druge opcije, uključujući Kinu i Južnu Koreju.

Prema trenutačnoj situaciji, potreba Turske za novim borbenim zrakoplovima samo će rasti. Treba vidjeti može li program TF-X ispuniti taj zahtjev u vremenskom planu koji je za njega postavljen.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti