VIDEO Kineski "leteći morski psi" snimljeni kako prelijeću američki razarač

Nije poznato niti gdje je snimljen video zrakoplova J-15 iznad neidentificiranog razarača američke ratne mornarice, ali postoje spekulacije da se incident dogodio u Tajvanskom tjesnacu.

Branimir Vorša | 27.09.2022. / 12:19

Kineski J-15 prelijeću američki razarač
Kineski J-15 prelijeću američki razarač (Foto: Youtube)

Kineski borbeni zrakoplovi J-15 (poznati i kao leteći morski psi), koji navodno lete s nosača zrakoplova Liaoning, snimljeni su kako lete iznad razarača američke mornarice klase Arleigh Burke. Prelet je vidljiv u videu koji je nedavno prikazan na Kineskoj državnoj televiziji.

Kineski ratni brod Razotkrivena velika tajna Kine, ovime će postati istinska globalna vojna sila

Snimka dolazi ubrzo nakon što su se pojavile slike pune eskadrile od 24 borbena zrakoplova J-15 raspoređena na palubi nosača zrakoplova Liaoning. Međutim, nije poznato kad su te fotografije napravljene, ali su svakako zanimljive u svjetlu trenutačnih povišenih napetosti između Kine i Sjedinjenih Država oko Tajvana.

Nije poznato niti gdje je snimljen video zrakoplova J-15 iznad neidentificiranog razarača američke ratne mornarice, ali postoje spekulacije da se incident dogodio u Tajvanskom tjesnacu, koji odvaja Tajvan od kontinentalne Kine, piše The War Zone.

Navedeni portal obratio se američkoj mornarici za pojašnjenje. Ako je snimka iz Tajvanskog tjesnaca, onda je to vjerojatno odgovor na vrstu ''pokazivanja sile'' koju su američki ratni brodovi nedavno izveli na tom području.

Gdje god se ovaj posljednji incident dogodio, očito je to bilo u međunarodnim vodama, gdje nije neobično da brodovi ratne mornarice ili borbeni zrakoplovi jedne zemlje prate one druge zemlje.

Zasad ne postoji ništa što bi ukazivalo na bilo koji način da su J-15 djelovali na opasan ili na drugi neprofesionalan način tijekom preleta, iako to ne bi bio prvi takav slučaj prema izjavama američke mornarice i drugih američkih saveznika.

Čini se da susret pokazuje daljnji dokaz da se nosač kineske ratne mornarice sve više aktivno koristi za praćenje kretanja ratnih brodova SAD-a i njihovih saveznika. Postoje mnogi izvještaji koji sugeriraju da je primarna uloga Liaoninga razvoj operativnih sposobnosti nosača zrakoplova kineske ratne mornarice, prije nego što Kinezi u uporabu stave svoj prvi nosač zrakoplova u potpunosti domaće proizvodnje, Fujian.

Lansiranje ruske balističke rakete Rusija priprema novo iznenađenje za Zapad - svoju verziju "ubojice nosača zrakoplova"

Ono što također nije jasno iz kratkog videa jest gdje je Liaoning bio tijekom preleta američkog razarača. Vrlo je moguće da je američki ratni brod zauzvrat pratio Liaoning, nešto što su japanske vojne pomorske snage također učinile u nedavnoj prošlosti. Imajući to na umu, let J-15 koji se šalje iznad razarača vrlo je normalan odgovor, signalizirajući prisutnost i možda upozorenje brodu na pokušaje približavanja Liaoningu.

Zanimljivo, dok nije jasno nosi li J-15 naoružanje, čini se da barem jedan od druga dva mlažnjaka viđena u formaciji nosi rakete zrak-zrak. Za borbene zračne patrole J-15 nose različite varijante raketa zrak-zrak, prvenstveno kineske proizvodnje.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti