Rusija priprema novo iznenađenje za Zapad - svoju verziju "ubojice nosača zrakoplova"

Arsenal ruskog naoružanja uskoro bi mogao postati bogatiji za oružje kojim će Rusi moći biti u stanju potapati najveće ratne brodove.

Branimir Vorša | 14.07.2022. / 09:10

Lansiranje ruske balističke rakete
Lansiranje ruske balističke rakete (Foto: Afp)

Rusija će se uskoro pridružiti popisu zemalja koje imaju balističke protubrodske rakete (ASBM), odnosno klasu oružja koje se još popularno naziva i 'ubojicom nosača zrakoplova'.

Prethodno nepoznat projekt projektila, poznat pod ruskim imenom Zmeevik (što znači serpentin, tip stijene), bio bi potencijalno snažno novo oružje Kremlja u strategiji uskraćivanja područja (A2/AD), koja već uključuje različite obalne obrambene rakete i hipersonične protubrodske rakete u razvoju.

Iskander-M sustav Rusija će Bjelorusiji dati balističke projektile koji mogu nositi i nuklearne bojne glave

Prema izvješću ruske državne novinske agencije TASS, koje se poziva na dva neimenovana izvora bliska ruskom ministarstvu obrane i vojno-industrijskom kompleksu, Zmeevik je bio u razvoju za postrojbe obalne obrane ruske mornarice prilično dugo.

Projektil, za koji ruska agencija piše da je primarno namijenjen gađanju velikih pomorskih ciljeva, uključujući nosače zrakoplova, kombinira balistički projektil sa završnim stupnjem manevarskog hipersoničnog vozila. Jedan od navedenih ruskih izvorar opisao je Zmeevik kao sličan kineskim DF-21D i DF-26B ASBM projektilima te da mu je domet oko 4000 kilometara.

Pojedinosti o trenutnom statusu razvoja Zmeevika ruska agencija i njezini izvori nisu otkrili, iako TASS tvrdi da se obratio tvrtki NPO Mašinostroenja za komentar, sugerirajući da je ta tvrtka vjerojatno odgovorna za dizajn i razvoj tog projektila.

Slika nije dostupna Misteriozni ruski projektili pronađeni u Ukrajini, vojni stručnjaci zbunjeni: "To je vrlo čudna odluka Rusa"

TASS nije dobio odgovor iz NPO-a, ali je važno napomenuti da oni proizvode i hipersonični protubrodski projektil Zircon za površinske ratne brodove i podmornice, Avangard hipersonični projektil kojeg mogu nositi interkontinentalni balistički projektili (UR-100N UTTKh i Sarmat), a proizvode i obalni obrambeni sustav Bastion koji je naoružan supersoničnim raketama Oniks.

Izvor: The War Zone/TASS

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti