Misteriozni ruski projektili pronađeni u Ukrajini, vojni stručnjaci zbunjeni: "To je vrlo čudna odluka Rusa"

Rusija u Ukrajini koristi tajanstveno oružje koje je zapanjilo balističke stručnjake.

Branimir Vorša | 16.03.2022. / 10:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija u Ukrajini koristi tajanstvene mamce namijenjene zavaravanju radara protuzračne obrane i protuzračnih raketa, izvijestio je New York Times.

Najzanimljivija stvar u svemu tome jest da se ti mamci koriste kao dio aktivne obrane ruskog balističkog projektila kratkog dometa Iskander-M. Svaki je dugačak oko 35 centimetara i oblikovan poput strelice s narančastim repom, kažu američki obavještajci.

Slika nije dostupna Rusi tvrde da imaju najbolje prenosive protutenkovske rakete, no je li to baš tako?

Jedna Iskander raketa može nositi šest tih mamaca, koji se nalaze u cijevima smještenim u podnožju tijela projektila.

Čini se da mamci imaju najmanje dvije različite vrste protumjera: ometač za ometanje odašiljača radarske frekvencije i izvor topline mamca koji zbunjuje infracrvene vođene projektile, piše The War Zone.

Također je moguće da samo tijelo varalice služi u svrhu lažiranja, stvaranjem poboljšanog radarskog potpisa koji bi mogao navesti radare da pomisle da gledaju pravi projektil ili nešto sasvim drugo. Štoviše, ne samo da ovakav mamac predstavlja prepreku potencijalnim projektilima presretačima već također predstavlja izazove za branitelje koji moraju utvrditi gdje se nalazi prava raketa prije nego što pokušaju presretati.

Vojni stručnjaci su bili zbunjeni tim mamcima, čije su fotografije počele kružiti društvenim mrežama prije nekoliko tjedana, a mnogi su ih zamijenili s bombama iz kasetnog oružja, rekao je za NYT John Ismay, veteran američke mornarice koji je bio kvalificiran za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava.

Oni su slični mamcima iz doba hladnog rata poznatim kao "pomagalima za prodiranje" koji su dizajnirani da zaobiđu proturaketne sustave kako bi se uspješno pogodio neki cilj.

Iskander je balistički raketni sustav kratkog dometa razvijen ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza i ima domet veći od 400 kilometara.

Jeffrey Lewis, profesor na Institutu za međunarodne studije Middlebury u Montereyu, u Kaliforniji, nazvao je otkriće ovog streljiva "obavještajnom bonancom" za zapad. Rekao je da se rijetko mogu vidjeti tehničke informacije o balističkim protumjerama protivnika jer je njihova učinkovitost drastično smanjena kada je njihova tajnost ugrožena.

Slika nije dostupna Ukrajinci imaju novo najdraže oružje za borbu protiv ruske vojske - ruski AK-12

Mamci poput ovog mogu biti učinkoviti u smislu zavaravanja radara ili infracrvenih tragača na protuzračnim raketama, ali ih treba držati u tajnosti. Jer ako vaš protivnik ili branitelj ima pristup protumjerama, onda oni mogu prilagoditi svoje sustave proturaketne obrane tako da ne budu prevareni, rekao je Lewis za Insider.

Lewisu je zagonetka zašto bi Rusija upotrijebila te mamce protiv Ukrajine, za koju kaže da nema vojne sposobnosti za uspješno obaranje projektila Iskander.

To je vrlo čudna odluka Rusa. Upotrebom projektila s tim mamcima oni stvarno ugrožavaju vlastitu sposobnost poražavanja puno sofisticiranijih raketnih obrana koje bi SAD i druge zemlje NATO-a mogle koristiti, rekao je.

Izvor: Business Insider/The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti