Rusija će Bjelorusiji dati balističke projektile koji mogu nositi i nuklearne bojne glave

Nije jasno kako bi točno funkcionirao ovaj prijenos ili zapovjedna kontrola Iskander-M balističkih projektila u Bjelorusiji.

Branimir Vorša | 27.06.2022. / 09:41

Iskander-M sustav
Iskander-M sustav (Foto: Afp)

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je tijekom proteklog vikenda da će Rusija isporučiti Bjelorusiji nuklearne balističke raketne sustave kratkog dometa Iskander-M.

Na sastanku u Sankt Peterburgu u subotu, ruski predsjednik Vladimir Putin je najavio transfer zajedno s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, koji se zbližio s Moskvom nakon što je Rusija pomogla u gušenju domaćih nemira zbog njegove desetljećima duge kontrole nad Bjelorusijom. Prema izvješću Reutersa, Lukašenko je zatražio "simetričan odgovor" na navodne letove NATO-ovih zrakoplova s ​​nuklearnim oružjem u blizini bjeloruskih granica.

Putin je također iznio mogućnost nadogradnje Su-25 Frogfoot jurišnih zrakoplova bjeloruskog ratnog zrakoplovstva za nošenje nuklearnog oružja. To je bila zanimljiva izjava, jer bi se moglo tvrditi da bi bjeloruski MiG-29 bili bolji izbor za takvu ulogu, piše portal The War Zone.

Slika nije dostupna Europska unija gradi Sauronovo oko kojim namjerava pratiti opasnosti iz svemira

Na temelju izjava oba čelnika nije jasno kako bi točno funkcionirao ovaj prijenos ili zapovjedna kontrola nad tim oružjem i njihovim potencijalnim nuklearnim bojevim glavama.

Bjelorusija je naslijedila 81 sovjetsku interkontinentalnu balističku raketu SS-25 “Sickle” (NATO oznaka) i nepoznat broj taktičkog nuklearnog oružja nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., prema podacima iz Inicijative za nuklearnu prijetnju. Bjelorusija je Rusiji vratila taktičko nuklearno oružje do svibnja 1993., a nuklearne bojne glave do studenog 1996. godine.

Ruski projektili Iskander bili su dio višemjesečnog pripremanja za rat u Ukrajini i u Bjelorusiji su barem od siječnja i otuda su ispaljeni u na teritorij Ukrajine.

Putin bi raspoređivanjem nuklearnog oružja u Bjelorusiji dodatno eskalirao ionako visoke napetosti na Baltiku. Litva je 20. lipnja blokirala Rusiju da koristi željezničku liniju za otpremu robe u vojnu eksklavu Kalinjingrad u sklopu tekućih sankcija kao odmazde za rat u Ukrajini. Na subotnjem sastanku Lukašenko je rekao da litvanska odluka predstavlja "objavu rata", prema izvješću Ukrainske Pravde.

Balistička raketa kratkog dometa 9K720 Iskander-M, poznata u NATO-u kao SS-26 "Stone", doživjela je široku upotrebu u ratu Rusije s Ukrajinom. Svako lansirno vozilo može nositi dvije te rakete sa službenim dometom od 500 kilometara, iako bi one potencijalno mogle letjeti i dalje.

Slika nije dostupna Veliki uspjeh američke protubalističke obrane: Prvi put uspješno presreli interkontinentalnu balističku raketu

Projektil 9M723 može nositi do 680 kilograma eksplozivnog tereta, uključujući visokoeksplozivno, kasetna, termobarička, i streljiva za probijanje bunkera, no tu su i opcije nuklearne bojne glave. Korištenje u Ukrajini naknadno je otkrilo da projektili koriste pomagala za prodor (PENAID) u obliku varalica sličnih minobacaču koje se koriste za zbunjivanje neprijateljskih radara i projektila presretača.

S Putinovim novim proglasom, možda neće proći dugo dok NATO ne počne smatrati bilo koji ruski Iskander-M u Bjelorusiji nuklearno naoružanim, čak i ako to nije javno rečeno.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti