Veliki uspjeh američke protubalističke obrane: Prvi put uspješno presreli interkontinentalnu balističku raketu

Američka vojska prvi put je uspješno izvela presretanje interkontinentalne balističke rakete. Objavljena je i snimka tog povijesnog trenutka za američki sustav obrane protiv balističkih projektila.

Branimir Vorša | 18.11.2020. / 15:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka ratna mornarica i američka agencija za proturaketnu obranu provele su uspješno testiranje protubalističke rakete SM-3 Block IIA. Cilj je bio presresti i uništiti interkontinentalnu balističku raketu, a protubalistička raketa SM-3 Block IIA to je vrlo učinkovito i učinila.

Testiranje je održano pod kodnim nazivom "Stellar Lancer", a trebalo je biti provedeno još u svibnju, no odgođeno je zbog pandemije novog koronavirusa. Provedeno je u utorak 17. studenoga.

Interkontinentalna balistička raketa koja je odigrala ulogu prijetećeg projektila bila je lansirana s testnog poligona za protubalističku raketnu obranu Ronald Reagan, koji se nalazi na atolu Kwajalein u sklopu Maršalovih Otoka u centralnom dijelu Tihog oceana. Riječ je bila o trostupanjskoj balističkoj raketi ICBM-T2 tvrtke Northrop Grumman.

Scenarij je bio takav da je interkontinentalna raketa krenula prema cilju na Havajima, koje je branio raketni razarač USS John Finn (klasa Arleigh Burke). Razarač je podatke o praćenju interkontinentalne rakete dobivao izvana, putem C2BMC mreže (Command and Control Battle Management Communications), nakon čega je prema cilju ispalio raketu SM-3 Block IIA.

Raketa SM-3 Block IIA za presretanje balističkog projektila cilj je uništila svojim takozvanim kinetičkim sredstvom koje koristi čistu silu, a ne konvencionalnu eksplozivnu bojnu glavu, te se tako zabija u metu i onesposobljava je.

Ta raketa ima veći motor i pokretljivije ubojito sredstvo od prethodne verzije Block IB.

Presretanje interkontinentalnih balističkih projektila dugogodišnja je ambicija Pentagona, koja je sad i ostvarena.

Ovaj test je prvi svoje vrste i pokazuje da naša zemlja ima prave mogućnosti za novu razinu obrane protiv dalekometnih prijetnji, naglasio je Brian Rosselli, potpredsjednik Strateške proturaketne obrane u tvrtki Raytheon.

Reakcije iz američke ratne mornarice su one oduševljenja.

Ovo je nevjerojatno postignuće i ključan doseg za Aegis BDM SM-3 Block IIA program... Čestitam čitavom timu, uključujući naše vojne i industrijske partnere koji su pomogli u ostvarivanju ovog postignuća, poručio je u priopćenju viceadmiral američke ratne mornarice John Hill.

U niže priloženom videu možete pogledati kako je testiranje prošlo.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti