Amerikanci u prosincu priređuju najiščekivaniji događaj u vojnom zrakoplovstvu u posljednje vrijeme: Otkrivanje dovršenog B-21 Raidera

"B-21 je najnapredniji vojni zrakoplov ikada napravljen i proizvod je pionirskih inovacija i tehnološke izvrsnosti", rekao je u izjavi Doug Young, potpredsjednik sektora i generalni direktor tvrtke Northrop Grumman Aeronautics Systems.

Branimir Vorša | 21.09.2022. / 10:14

B-21 Raider, ilustracija
B-21 Raider, ilustracija (Foto: Northrop Grumman/USAF)

Pomoćnik tajnika za nabavu, tehnologiju i logistiku američkog ratnog zrakoplovstva, Andrew Hunter, otkrio je da će jedan od Pentagonovih najambicioznijih i ključnih projekata, nevidljivi bombarder B-21 Raider, biti službeno dovršen i predstavljen prije isteka 2022. godine.

Proizvođač B-21 Raidera, tvrtka Northrop Grumman to je potvrdila i kažu da će to biti događaj koji će se održati isključivo uz pozivnicu u njihovom pogonu u tvornici 42 u Palmdaleu, u Kaliforniji.

Hunter nije pružio nikakve dodatne pojedinosti o predstojećem događaju, uključujući hoće li biti otvoren za javnost na bilo koji način, kao što je bio slučaj sa službenim otkrivanjem nevidljivog bombardera B-2 Spirit 1988. godine, odnosno prethodnika B-21 Raidera.

Indirect Fires Protection Capability-High Energy Laser (IFPC-HEL) Lockheed Martin napravio supermoćan vojni laser, isporučili ga američkoj vojsci i prije roka

Northrop Grumman je ipak u priopćenju za javnost dodao da će događaj omogućiti "ekskluzivni pogled" na najnoviji američki bombarder, što bi moglo značiti da bi javnost na neki način mogla pratiti taj događaj bez obzira na ranije navedene pozivnice.

B-21 je najnapredniji vojni zrakoplov ikada napravljen i proizvod je pionirskih inovacija i tehnološke izvrsnosti. Raider pokazuje predanost i vještine tisuća ljudi koji svakodnevno rade na isporuci ovog zrakoplova, rekao je u izjavi Doug Young, potpredsjednik sektora i generalni direktor tvrtke Northrop Grumman Aeronautics Systems.

Northrop Grumman je ponosan na naše partnerstvo s američkim zračnim snagama dok isporučujemo B-21 Raider, zrakoplov šeste generacije optimiziran za operacije u vrlo napetim okruženjima, dodao je Tom Jones, korporativni potpredsjednik tvrtke Northrop Grumman Aeronautics Systems.

Priopćenje za medije tvrtke Northrop Grumman potvrđuje da je ukupan broj B-21 u različitim fazama proizvodnje u tvornici 42 još uvijek na šest zrakoplova.

Razvoj nuklearno sposobnog B-21 bio je obavijen velom tajne otkako je Northrop Grumman 2015. prvi put dobio ugovor za ono što je tada bilo poznato kao program bombardera velikog dometa (LRS-B). Javni podaci o njegovim troškovima i rasporedu te o tome jesu li se značajno promijenili tijekom proteklih sedam godina, ostaju ograničeni.

Raider bi trenutno trebao obaviti svoj prvi stvarni let u 2023. godini, a ne do kraja tekuće godine, kako se očekivalo.

Stvarno vrijeme prvog leta temeljit će se na rezultatima testiranja na zemlji, navodi se u priopćenju tvrtke Northrop Grumman.

F-16 s laserskim oružjem Rakete lete u povijest? Američko ratno zrakoplovstvo dobilo je prvo lasersko oružje za svoje borbene zrakoplove

S druge strane, nema naznaka da se sveukupni plan Zračnih snaga za početak stavljanja operativnih B-21 negdje sredinom 2020-ih značajno promijenio.

Zračna baza Ellsworth u Južnoj Dakoti trebala bi ugostiti prvu eskadrilu B-21, s dodatnim jedinicama koje će kasnije biti postavljene u zračnoj bazi Whiteman u Missouriju i zračnoj bazi Dyess u Teksasu.

Službeno otkrivanje B-21 Raidera bit će vjerojatno jedan od najiščekivanijih događaja u vojnom zrakoplovstvu u posljednje vrijeme.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti