Lockheed Martin napravio supermoćan vojni laser, isporučili ga američkoj vojsci i prije roka

Lasersko naoružanje u novije se vrijeme brzo razvija iz obećavajućeg koncepta u praktično bojno oružje.

Branimir Vorša | 19.09.2022. / 13:31

Indirect Fires Protection Capability-High Energy Laser (IFPC-HEL)
Indirect Fires Protection Capability-High Energy Laser (IFPC-HEL) (Foto: Lockheed Martin)

Lockheed Martin isporučio je svoj najsnažniji laser dosad američkoj vojsci i prije roka za ugradnju u nove demonstratore laserskog oružja dizajniranog za gađanje različitih ciljeva.

Lasersko naoružanje u novije se vrijeme brzo razvija iz obećavajućeg koncepta u praktično bojno oružje. Međutim, nije riječ o jednostavnom i linearnom razvoju. Lasersko oružje iznimno je složen sustav koji se često vraća na početak kada se neki koncept u dizajnu pokaže nepraktičnim.

F-16 s laserskim oružjem Rakete lete u povijest? Američko ratno zrakoplovstvo dobilo je prvo lasersko oružje za svoje borbene zrakoplove

Svaki od podsustava u laseru, koji uključuju jedinice napajanja, laserske generatore, jedinice za fokusiranje, sustave za ciljanje i mnoge druge, moraju jednako napredovati i pravilno se integrirati u obliku koji nije samo funkcionalan, već dovoljno robustan i pouzdan da bude praktično oružje na moru, na kopnu, u zraku i, konačno, u svemiru.

Očito je najvažniji podsustav sam takozvani "solid-state" laser. U ovom slučaju Lockheed Martin je povećao snagu samog lasera na 300 kW. To je pet puta veća snaga od taktičkog lasera HELIOS, koji je tvrtka isporučila američkoj mornarici u kolovozu za integraciju u postojeće ratne brodove.

Novi laser od 300 kW koristit će se u nekoliko demonstracijskih projekata, uključujući i demonstracijski laserski sustav oružja američke vojske Indirect Fires Protection Capability-High Energy Laser (IFPC-HEL). Laboratorijska i terenska ispitivanja tog sustava očekuju se do kraja tekuće godine.

Povećanjem snage lasera buduća će oružja moći djelovati na veći izbor većih ciljeva na većim udaljenostima te ih brže i neutralizirati.

Peresvet vojni ruski laser Rusija u Ukrajini koristi lasere koji mogu spržiti dronove u pet sekundi: "Ovo nije neka egzotična ideja, to je stvarnost"

Lockheed Martin povećao je snagu i učinkovitost te smanjio težinu i volumen visokoenergetskih lasera s kontinuiranim valom, što smanjuje rizik za buduće terenske napore laserskih oružanih sustava velike snage, rekao je Rick Cordaro, potpredsjednik Lockheed Martinova odjela za rješenja za napredne proizvode.

Izvor: Lockheed Martin

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti