Rusija u Ukrajini koristi lasere koji mogu spržiti dronove u pet sekundi: "Ovo nije neka egzotična ideja, to je stvarnost"

Rusi tvrde da će nova generacija laserskog oružja u konačnici zamijeniti konvencionalno oružje.

Hina | 19.05.2022. / 09:14

Peresvet vojni ruski laser
Peresvet vojni ruski laser (Foto: Pravda Report/Youtube)

Rusija je u srijedu otkrila da koristi novu generaciju snažnog laserskog oružja u Ukrajini za spaljivanje dronova te da razmješta tajno oružje kako bi se suprotstavila velikoj količini zapadnog oružja koje se isporučuje toj susjednoj zemlji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio je 2018. godine niz novih oružja uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu, nuklearne podvodne dronove, nadzvučno oružje i novo lasersko oružje.

Slika nije dostupna Kineski ratni brod upotrijebio laser na australskom špijunskom zrakoplovu, Australci zgroženi

No malo toga se zna o novom laserskom oružju. Putin je spomenuo jedno od njih - Peresvet, nazvano po srednjovjekovnom ruskom pravoslavnom monahu Aleksandru Peresvetu koji je ubijen u borbi.

Jurij Borisov, zamjenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na konferenciji u Moskvi da je Peresvet već raspoređen i da bi mogao zaslijepiti satelite do 1500 kilometara iznad Zemlje.

Dodao je da već postoje snažniji ruski sustavi od Peresveta koji mogu spržiti dronove i drugu opremu. Borisov je rekao da je u utorak provedeno testiranje oružja kojim je spržen dron udaljen pet kilometara u roku od pet sekundi.

Ako Peresvet može zaslijepiti, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete - toplinskog uništenja, oni izgaraju, rekao je Borisov za rusku državnu televiziju.

Na upit koristi li se takvo oružje u Ukrajini, Borisov je rekao: Da. Prvi prototipovi ondje se već koriste. Rekao je da je oružje nazvano "Zadira".

Gotovo se ništa ne zna o "Zadiri", no ruski mediji su 2017. objavili da je ruska državna nuklearna korporacija Rosatom pomogla u razvoju tog oružja u sklopu programa za stvaranje oružja na novim fizičkim principima, poznatih pod ruskim akronimom ONFP.

Putinova invazija na Ukrajinu 24. veljače ilustrirala je granice ruskih postsovjetskih konvencionalnih oružanih snaga, iako Putin tvrdi da se "specijalna vojna operacija" provodi po planu i da će postići sve ciljeve Moskve.

Sjedinjene Države isključile su slanje vlastitih ili NATO-ovih snaga u Ukrajinu, ali Washington i njegovi saveznici Kijevu šalju oružje vrijedno više milijardi dolara poput bespilotnih letjelica, haubica, protuzračnih projektila Stinger i protutenkovskih projektila Javelin.

Slika nije dostupna "Izvadite LASERE": Amerikanci se pohvalili uspješnim testiranjem moćnog oružja u Adenskom zaljevu

Korištenje lasera za zasljepljivanje satelita ili njihovo spaljivanje, nekoć je bila fantazija iz područja znanstvene fantastike, ali velike sile poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije godinama rade na varijantama takvog oružja.

Osim prednosti u konvencionalnom ratovanju, zasljepljujući izviđački sustavi imaju i strateški utjecaj, jer se sateliti koriste za praćenje interkontinentalnih balističkih projektila koji nose nuklearno oružje.

Borisov je rekao da se upravo vratio iz Sarova, zatvorenog grada u regiji Nižnij Novgorod nekoć poznatog kao Arzamas-16 jer je bio toliko tajan, a koji je središte istraživanja ruskog nuklearnog oružja.

Izjavio je da će nova generacija laserskog oružja u konačnici zamijeniti konvencionalno oružje.

Ovo nije neka egzotična ideja; to je stvarnost, rekao je Borisov.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti