Zaustavljena isporuka F-35: U jednom dijelu zrakoplova pronađena legura "nepoželjnog" podrijetla

Ured za program F-35 privremeno je pauzirao prihvaćanje novih zrakoplova F-35 nakon što je pronađena "nepoželjna" legura korištena u magnetima za pumpe na tom borbenom zrakoplovu.

Branimir Vorša | 08.09.2022. / 09:03

F-35 borbeni zrakoplovi
F-35 borbeni zrakoplovi (Foto: Afp)

Američki Pentagon zaustavio je isporuke borbenih zrakoplova F-35 tvrtke Lockheed Martin nakon što je pronađena legura korištena u magnetima za pumpe na borbenom zrakoplovu koja je proizvedena u Kini.

Ured za program F-35 privremeno je pauzirao prihvaćanje novih zrakoplova F-35 kako bi osigurao usklađenost programa F-35 s obrambenim propisima koji se odnose na specijalne metale, rekao je glasnogovornik američkog Ministarstva obrane Russell Goemaere u e-poruci za Bloomberg.

Goemaere je rekao da pauza u isporukama neće ometati operacije F-35 već isporučenih američkoj vojsci i partnerima u inozemstvu jer magnet ne prenosi informacije niti šteti integritetu zrakoplova i nema rizika za performanse, kvalitetu ili sigurnost.

Slika nije dostupna Testni pilot borbenog zrakoplova F-35: "F-35 je za pilota aviona MiG-29 svemirski brod. U sofisticiranom svijetu nema mjesta za takve pilote"

Kada je problem otkriven, programski ured F-35 pronašao je alternativni izvor za leguru koja će se koristiti u budućim zrakoplovima, rekao je Goemaere. Napomenuo je da su isporuke F-35 zaustavljene kao mjera opreza.

Radimo sa svojim partnerima i Ministarstvom obrane kako bismo osigurali usklađenost s ugovorima unutar opskrbnog lanca, poručili su iz Lockheed Martina. Dodali su da je F-35 i dalje siguran za let.

Radimo s Ministarstvom obrane kako bismo riješili problem što je prije moguće kako bismo nastavili isporuke, ističu iz te tvrtke.

Agencija za upravljanje obrambenim ugovorima i programski ured F-35 citirali su američki zakon i zasebnu uredbu Pentagona o nabavi koji zabranjuju upotrebu određenih specijalnih metala ili legura proizvedenih u "pokrivenim zemljama" navedenim u pravilniku za obrambenu nabavu Defense Federal Acquisition Regulation. Te zemlje su Kina, Iran, Sjeverna Koreja i Rusija. Ugovorna agencija prijavila je uredu kršenje programa F-35 19. kolovoza 2022. godine.

F-35 integrira pomoćnu pogonsku jedinicu zrakoplova i stroj za zračni ciklus u jedan dio opreme koji osigurava električnu energiju za održavanje na zemlji, pokretanje glavnog motora i napajanje u nuždi.

Slika nije dostupna Vrlo skup gubitak: Pojavio se video koji prikazuje kako je britanski F-35 završio negdje na dnu Mediterana

Honeywell International Inc., podizvođač F-35, obavijestio je Lockheed krajem kolovoza da je u magnetu korištena legura koja potječe iz Narodne Republike Kine, koju je osigurao podizvođač "petog reda", rekla je u priopćenju Laura Siebert, glasnogovornica Bethesde, Lockheeda sa sjedištem u Marylandu.

Glasnogovornik Honeywella Adam Kress izjavio je da njegova tvrtka ostaje predana isporuci visokokvalitetnih proizvoda koji ispunjavaju ili premašuju sve ugovorne zahtjeve kupaca i usko surađuje s američkim ministarstvom obrane i Lockheed Martinom kako bi osigurali da nastave ispunjavati te obveze u pogledu proizvoda potrošni materijal Honeywell za upotrebu na F-35.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti