'Revolucionarni oblik prijevoza': Osnivač Googlea ulaže milijune u leteće automobile

Larry Page do sada je uložio više od sto milijuna dolara u kompanija koja bi mogla ostvariti njegov dječački san i predstaviti leteće automobile

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.10.2016. / 09:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Leteći automobili bili su jedan od dječačkih snova suosnivača Googlea Larry Pagea, a s obzirom kako je posljednjih dvadesetak godina zaradio milijarde dolara, odlučio je dio tog novca uložiti u ostvarenje tog sna. Page tako već godinama ulaže u dvije kompanije koje razvijaju ovakve automobile te je samo u kompaniju Zee.Aero uložio više od sto milijuna dolara. Zahvaljujući Monterey Heraldu, napokon smo saznali neke informacije o tome što su inženjeri iz Zee.Aera napravili s tim novcem te su na ovom portalu objavljene prve fotografije njihovog navodnog letećeg automobila, odnosno prijevoznog sredstva koje, osim što može letjeti kao i klasični zrakoplovi, može vertikalno polijetati i slijetati tako da mu opće nije potrebna pista, već bez problema može sletjeti u svako dvorište ili čak na pločnik.

Leteći automobili trenutno se testiraju na aerodromu u Hollisteru, gradiću od 40 tisuća stanovnika u Kaliforniji te su stanovnici ovog grada novinarima potvrdili kako posljednjih mjeseci sve češće viđaju leteće automobile u akciji. Za većinu to je bio šok jer, osim što ovi zrakoplovi ispuštaju 'čudan' zvuk drugačiji od ostalih zrakoplova, nisu mogli vjerovati kada su vidjeli da uzlijeću i polijeću vertikalno. Ipak, neke konkretne informacije o Zee.Aeru i njihovom projektu gotovo je nemoguće saznati jer je sve vezano uz ovu kompaniju i njihovo prijevozno sredstvo pod velom tajne. U Hollisteru prvo pravilo vezano uz Zee.Aero jest da se o njima ne govori te je jedini odgovor koji su novinari dobili raspitujući se o ovoj kompaniji bio: 'To je privatna stvar', a čuvar na aerodromu brine se kako se nitko ne bi previše približio njihovoj zgradi. Na internetskoj stranici Zee.Aera stoji kako je njihov cilj razvoj novog i revolucionarnog oblika prijevoza te se čini kako će, barem na početku, ovo biti isključivo zrakoplov koji će se od ostalih aviona razlikovati ponajviše po načinu polijetanja i slijetanja (iako to nije prvi avion koji može polijetati i slijetati vertikalno) te se, vjerojatno, neće moći voziti na cesti poput ostalih automobila.

To bi mogla biti druga faza na kojoj će (možda) raditi u ovoj kompaniji – vozilo koje ćemo moći voziti na cesti kao i klasične automobile, ali koje će moći poletjeti direktno s ceste, pločnika ili iz dvorišta i letjeti poput zrakoplova. Sigurno će proći dosta vremena prije nego ovakva vozila postanu uobičajena na svjetskim cestama i na nebu, no ovaj nam projekt pokazuje što možemo očekivati od prijevoznih sredstava budućnosti.  

Izvor: Montery Herald

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti