Revolucionarno rješenje za sve one koji se boje igala: Izraelski znanstvenici rade na cjepivu protiv COVID-19 koje se uzima u obliku tablete

Izraelsko cjepivo temelji se na kvascu i moglo bi biti učinkovito i protiv različitih varijanti koronavirusa, a uzimalo bi se u obliku kapsule ili tablete.

Martina Čizmić | 22.03.2021. / 13:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za sve one koji se boje cijepljenja protiv COVID-19 zbog straha od igle rješenje bi moglo doći iz Izraela.

Američko-izraelska farmaceutska kompanija Oramed Pharmaceuticals trebala bi uskoro krenuti u prvu fazu kliničkih ispitivanja prvog svjetskog cjepiva protiv COVID-19 koje se uzima oralno.

Potencijalno cjepivo temelji se na tehnologiji koju je razvio Sveučilišni medicinski centar Hadassah, a koja podrazumijeva uzimanje cjepiva u obliku kapsule.

Oramedova tehnologija može se koristiti i za primjenu bilo koje terapije temeljene na proteinima, koja bi inače bila primijenjena klasičnim načinom - putem injekcije.

Oralno uzimanje cjepiva protiv COVID-19 eliminiralo bi nekoliko prepreka koje su trenutačno prisutne i onemogućavaju brzu i široku distribuciju cjepiva. Oralno uzimanje omogućilo bi cijepljenje kod kuće, pogotovo ako se dogodi da cijepljenje protiv COVID-19 postane sezonski događaj, istaknuo je direktor Orameda Nadav Kidron za Jeruzalem Post.

Zasad je provedena pilot-studija na životinjama koja je pokazala da cjepivo potiče razvoj imunoglobulina G i A antitijela, koja su potrebna za stvaranje kratkoročnog i dugoročnog imuniteta.

Kidron je dodao da njihovo cjepivo cilja tri strukturna proteina novog koronavirusa, za razliku od drugih cjepiva koja ciljaju samo jedan šiljasti protein.

To bi moglo učiniti ovo cjepivo otpornijim na različite varijante koronavirusa, ističe Kidron.

Osim toga, radi se o cjepivu koje se temelji na kvascu, što čini njegovu proizvodnju mnogo jeftinijom od drugih, ali i donosi manje nuspojava.

Kidron očekuje da bi prva faza kliničkog testiranja na ljudima mogla započeti u sljedeća tri mjeseca, a uključivala bi testiranja na više područja, u SAD-u, Izraelu, Europi i Meksiku.

Podsjetimo, ovo nije prvi pokušaj stvaranja oralnog cjepiva protiv COVID-19. Već je ranije Istraživački institut Galilee započeo s razvojem cjepiva protiv ptičje gripe koje bi se primjenjivalo oralno, a uvjereni su kako bi tu tehnologiju lako mogli preslikati na cjepivo protiv COVID-19 te ga razviti za samo nekoliko mjeseci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti