Revolucionarno: Znanstvenici uspjeli napraviti svima poznate lijekove protiv bolova iz neobičnog izvora

Znanstvenici su razvili održivu metodu za proizvodnju uobičajenih lijekova poput acetaminofena i ibuprofena koristeći spoj dobiven iz borova, nudeći potencijalnu alternativu farmaceutskoj proizvodnji koja se temelji na fosilnim gorivima.

Branimir Vorša | 12.07.2023. / 11:49

Lijekovi, ilustracija
Lijekovi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Korištenjem spoja zvanog β-pinen dobivenog iz terpentina, otpadnog proizvoda industrije papira, znanstvenici su uspješno sintetizirali ove lijekove protiv bolova i druge korisne kemikalije. Njihov veliki uspjeh bi potencijalno mogao smanjiti naše oslanjanje na fosilna goriva i promovirati ekološki prihvatljiviji pristup proizvodnji lijekova. Studija vezana za to objavljena je u časopisu ChemSusChem.

Naš model biorafinerije temeljen na terpentinu koristi otpadne kemijske nusproizvode iz industrije papira za proizvodnju spektra vrijednih, održivih kemikalija koje se mogu koristi se u širokom rasponu primjena od parfema do paracetamola, kaže Josh Tibbetts, kemičar sa Sveučilišta Bath u Velikoj Britaniji, objašnjavajući važnost otkrića njega i njegovih kolega.

Čarobne gljive Australija i službeno postala prva zemlja u svijetu koja "čarobne gljive" i ecstasy koristi u obliku lijekova

Kako bi to postigli, znanstvenici su koristili reaktore s kontinuiranim protokom, omogućujući kontinuirane kemijske reakcije. Kroz niz kalibriranih reakcija, uspjeli su pretvoriti β-pinen u intermedijere za acetaminofen i ibuprofen, postižući učinkovite i skalabilne prinose.

Međutim, potreban je daljnji razvoj kako bi se njihova metoda povećala za komercijalnu proizvodnju, a očekuje se da će trenutno biti skuplja od procesa koji se temelje na ulju. Unatoč tome, ulaganje u održive alternative sada može pomoći u očuvanju naše budućnosti i ublažiti utjecaje farmaceutske proizvodnje na okoliš.

Korištenje nafte za proizvodnju lijekova je neodrživo. Ne samo da pridonosi rastućoj emisiji CO2, nego cijena dramatično varira jer uvelike ovisimo o geopolitičkoj stabilnosti zemalja s velike rezerve nafte, a ona će samo poskupjeti, ističe Tibbets, naglašavajući hitnost prijelaza s farmaceutskih proizvoda na bazi nafte, na one iz alternativnih izvora.

Antibiotici, ilustracija Ovi lijekovi spasili su milijune život, no njihovo uzimanje može biti i dvosmjerna ulica

Osim neposrednih koristi, prelazak na alternativne materijale i procese ključan je za borbu protiv klimatskih promjena. Fosilna goriva ograničeni su resursi, a usvajanje održivih praksi predstavlja dugoročno rješenje za smanjenje emisija ugljika i ublažavanje ekoloških posljedica povezanih s vađenjem i preradom nafte.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti