Ribe-roboti provjeravaju kvalitetu mora u Veneciji

Uloga je robota analizirati i pomoći u zaštiti krhkoga ekosustava venecijanske lagune: A-dagnja prikuplja i pohranjuje podatke, A-riba ih prenosi, a A-lopoč donosi ih znanstvenicima na površinu.

Martina Čizmić | 28.11.2017. / 14:02

Subcultron (Foto: Subcultron) (Foto: Subcultron)

Međunarodni tim znanstvenika prije četiri godine pokrenuo je istraživački projekt praćenja kvalitete mora koje okružuje Veneciju, a prije nekoliko mjeseci u pogon su po kanalima i oko njih pušteni posebno osmišljeni roboti: A-ribe, A-dagnje i A-lopoči, objavio je portal Euronews.

Vrijednost projekta za koji su sredstva povučena iz EU-ovih fondova iznosi gotovo pet milijuna dolara.

A-lopoč pluta na površini, A-riba 'pliva' u plitkim vodama kanala, a A-dagnja prikuplja podatke s morskoga dna, objasnili su znanstvenici.

Uloga je robota analizirati i pomoći u zaštiti krhkoga ekosustava venecijanske lagune: A-dagnja prikuplja i pohranjuje podatke, A-riba ih prenosi, a A-lopoč donosi ih znanstvenicima na površinu.

Subcultron je zajednički projekt umjetne inteligencije čiji je cilj stvoriti najveće jato ribljih robota na svijetu. Svrha mu je unaprijediti znanja o morskom dnu, a s tehnološkog stajališta omogućiti da se ljudske aktivnosti prebace na visokotehnološke uređaje, rekao je Francesco Barbariol iz venecijanskog Instituta za znanost mora.

Svrha je projekta omogućiti da roboti na daljinu obavljaju ono što znanstvenici rade ručno.

Zdravstveno stanje lagune prilično je dobro. Nema industrijskog otpada, a grad ima moderan kanalizacijski sustav. Situacija je puno bolja nego ranije kada se sadržaj svih cijevi izlijevao izravno u more, rekao je Fabrizio Bernardi iz Instituta za znanost mora, dodavši da se posao robota neće ograničiti isključivo na praćenje kvalitete mora.

Umjetna će inteligencija s vremenom postati pametnija, pa će roboti poslužiti i kao obrana od štetočina, ali i evidentirati sve promjene u moru, poput novih ili neobičnih izvora zagađenja.

Roboti će venecijanskim kanalima plivati i plutati do 2019., no slične bi se sprave jednoga dana mogle koristiti i u oceanima u cijelom svijetu.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti