Uoči početka turističke sezone Hrvatski Telekom i Tower Center Rijeka postavili su prvu brzu e-punionicu za električna vozila u Gradu Rijeci u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“. Ovom instalacijom Rijeka se pridružila karti pametnih gradova koji potiču razvoj e-mobilnosti kao ključnog koncepta niskougljične mobilnosti.

 

Prvom brzom e-punionicom u Rijeci osigurat će se vrhunska usluga punjenja za domaće korisnike električnih vozila, ali i sve veći broj turista koji na odmor u Hrvatskoj dolaze upravo električnim vozilima. E-punionica postavljena na krovnom parkiralištu Tower Center Rijeka istovremeno može puniti dva automobila, s ukupno tri različita priključka. Usluga je dostupna od 0 do 24, sedam dana u tjednu, potpuno besplatno za sve korisnike električnih automobila. Punjenje traje oko 20 minuta, iskustvo korištenja je digitalno, a dostupna je i korisnička podrška non-stop.

 

Instalacija prve brze e-punionice u Gradu Rijeci nastavak je projekta sufinanciranog od Europske unije, u sklopu kojeg se planira otvoriti čak 69 brzih i četiri ultrabrze e-punionice na ukupno 31 lokaciji na koridorima kroz Hrvatsku i Rumunjsku. Projekt traje do kraja 2020. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 4,3 milijuna eura.

 

Najnovije analize i projekcije Međunarodne energetske agencije procjenjuju da će se broj prodanih električnih vozila povećati na 20 milijuna do 2030. godine, što je dvadeset puta više od broja prodanih prošle godine. Uz to, samo do 2023. godine očekuje se deseterostruki rast vrijednosti tržišta električnih punionica s tri milijarde dolara na više od 30 milijardi. Samo u sklopu ovog projekta u Hrvatskoj je predviđena instalacija 16 brzih i jedne ultrabrze punionice na najmanje šest lokacija.

 

Sve je više korisnika vozila na električnu energiju u Hrvatskoj, ali i turista koji žele brzu i dostupnu uslugu punjenja za svoje vozilo gdje god krenuli. Hrvatski Telekom pod svojim upravljanjem ima više od 50 posto električnih punionica u Hrvatskoj, čije se korištenje povećalo za 400 posto samo u zadnjih godinu dana. To je potvrda vrijednosti ovog projekta za budućnost mobilnosti i okoliša, poručio je Dino Novosel iz Hrvatskog Telekoma.

 

Najveća regionalna mreža e-punionica Puni.hr trenutno broji 115 e-punionica u 72 hrvatska grada te omogućava 155 mjesta za punjenje, čineći više od 50 posto svih javno dostupnih interoperabilnih e-punionica u Hrvatskoj. Automatski pristup e-punionicama moguć je za više od 60.000 korisnika električnih vozila s područja EU-a putem mobilne aplikacije PlugSurfing te uz SMS centar Hrvatskog Telekoma. Dodatno, svaka punionica iz sustava Puni.hr vidljiva je i dostupna putem najveće eRoaming platforme HUBJECT, koja objedinjuje preko 100 pružatelja usluga punjenja te omogućuje aktivan pristup i promociju punionicama prema više od 300.000 korisnika EV-a s područja EU te omogućava u besplatnu uslugu punjenja do kraja lipnja 2018. godine.

 

Projekt „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“ usmjeren je na osiguravanje vrhunskog korisničkog iskustva kroz implementaciju naprednog ICT sustava, kojim će se omogućiti geolociranje slobodnih punionica, rezervacija utičnica, autorizacija, naplata te pružanje najbolje korisničke podrške.

 

U skladu s razvojem novih tehnologija, Tower Center Rijeka odlučio se na postavljanje električne punionice te na taj način pratimo europske i svjetske trendove politike smanjenja emisija CO2, sprečavanje klimatskih promjena i brinemo za očuvanje okoliša. Postavljanjem električne punionice osiguravamo vrhunsku dodatnu uslugu posjetiteljima centra, domaćim korisnicima, a i stranim turistima, izjavila je direktorica Solidea Kurelić iz Tower Center Rijeka.

Brza e-punionica (Foto: HT) (Foto: HT)

 

Uz spomenutu punionicu u gradu Rijeci, početkom lipnja u pogon je puštena i sedma brza punionica na području Grada Zagreba ispred središnjice Hrvatskog Autokluba na Aveniji Dubrovnik. Suradnja s Hrvatskim Autoklubom uskoro će omogućiti dodatne pogodnosti svim korisnicima električnih vozila, a prva od mnogih je i integracija dinamičkih podataka o stanju na punionicama iz sutava Puni.hr putem HAK mobilne aplikacije.

 

Hrvatski autoklub primjenjuje u svom djelovanju moderne tehnologije te se zalaže za očuvanje okoliša i smanjenje emisija štetnih plinova kao posljedice cestovnog prometa. Zato smo pokraj naše poslovne zgrade u Zagrebu postavili brzu punionicu za vozila na električni pogon od koje će koristi imati naši članovi, drugi vozači i inozemni turisti, poručio je Predsjednik HAK-a Slavko Tušek.

 

Pokrivenost mrežom električnih punionica omogućit će razvoj zelenih koridora e-mobilnosti na području središnje i jugoistočne Europe, a dio je šireg globalnog projekta za povezivanje država s područja jugoistočne Europe. Projekt doprinosi ispunjenju ciljeva Strategije Europa 2020., pogotovo u dijelu definiranim Clean Power for Transport paketom. Pored tradicionalnih radnih mjesta potrebnih za razvoj i održavanje mreže punionica, projektom se potiče zapošljavanje u segmentu razvoja IT sustava i digitalnih usluga.

 

U sklopu projekta nove brze e-punionice bit će uskoro postavljene na lokacijama u Varaždinu, Karlovcu, Delnicama, Rijeci i Zagrebu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju