Rimac predstavio planove za dugoočekivani tehnološki kampus: Kerestinec 2023. postaje meka za ljubitelje automobila i tehnologije

Početak izgradnje 200 milijuna eura vrijednog kampusa predviđen je do kraja 2021., a završetak 2023. godine.

Martina Čizmić | 12.04.2021. / 09:25

Nije tajna da Mate Rimac i njegovi Rimac Automobili već dugo traže lokaciju na kojoj bi izgradili novi tehnološki centar u kojem bi mogli dugoročno razvijati nove električne automobile i tehnologije koje ih prate. U nekoliko je navrata Rimac isticao kako su već prerasli trenutačno sjedište, proširili se i na druge lokacije, no da bi zaista mogli iskoristiti sve potencijale koje imaju, treba im tehnološki kampus po njihovoj mjeri. 

Nakon godina traženja lokacije i izrade projekta, iz Rimac Automobila napokon su javnosti predstavili projekt svog novog tehnološki naprednog sjedišta, koje uključuje testnu stazu, smještajne kapacitete i muzej.

Novo sjedište trebalo bi okupiti sve zaposlenike i funkcije Rimac Automobila na jedinstvenoj lokaciji, ali i ostaviti dovoljno prostora za dodatno širenje. Kompleks koji će se prostirati na zemljištu od 200 tisuća metara četvornih uz dvorac Kerestinec, tek nekoliko kilometara od aktualnog sjedišta tvrtke, osmislili su arhitekti iz arhitektonskog ureda 3LHD i, kako ističu iz Rimac Automobila, utjelovit će sve vrijednosti Rimac Automobila.

Novi će kompleks biti baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju, a omogućit će tvrtki da izraste od proizvodnje prototipova i projekata u manjim serijama do velikoserijske proizvodnje električnih pogonskih sklopova visokih performansi i baterijskih sustava za brojne globalne automobilske kompanije. Očekuje se da će kompleks biti  dovršen do 2023. godine.

Utjelovljenje karaktera 

Kako objašnjavaju, izgled i dojam koji ostavlja novi kompleks rezultat su dugotrajnog promišljanja. Mate Rimac želio je da novo sjedište njegove tvrtke utjelovljuje ne samo karakter brenda već i karakter zaposlenika. Prostori su dizajnirani kako bi bili prijateljski, otvoreni i topli, s dodanim elementima zabave. Istodobno, sukladno statusu tvrtke kao tehnološkog predvodnika, bit će moderni, osvijetljeni i nadahnuti prirodnim okruženjem. Za razliku od većine lokacija u automobilskoj industriji, gdje su postavljene visoke ograde i razina tajnosti, Rimac Kampus biti će otvoren za javnost i interakcija između posjetitelja, gostiju, znatiželjnika i zaposlenika je poželjna i dobrodošla.

Prije samo 10 godina Rimac Automobili bili su jedan čovjek u garaži. Od tada smo narasli na oko 1000 zaposlenika, ušli u strateška partnerstva s Porscheom, Hyundai Motor Grupom i drugim značajnim partnerima te surađujemo s najvećim imenima automobilske industrije. Ali ostali smo posvećeni razvoju našeg poslovanja u Hrvatskoj; ponosni smo što smo ostali ovdje i što će ova nova lokacija postati naš dugoročni dom. S brzim rastom dolazili su i problemi s prostorom koje smo 'krpali' mnogobrojnim improvizacijama pa smo tako završili u više od deset zgrada u šest gradova u Hrvatskoj. Radno okruženje i suradnja između timova nam je od iznimne važnosti, stoga smo odlučili napraviti veliki korak i izgraditi naš dugoročni dom – Rimac Kampus.

Želja nam je stvoriti prostor koji najbolje odražava naš brend i naše ambicije, u suradnji s vodećim svjetskim arhitektima kako bismo izgradili kampus koji se uklapa u prirodne ljepote Hrvatske, a istovremeno objedinjuje svaki aspekt Rimac Automobila. Glavni prioritet projekta je stvoriti najbolje moguće radno okruženje za naše zaposlenike te omogućiti posjetiteljima i široj javnosti da uživaju u prostoru i druže se sa zaposlenicima Rimac Automobila. Kampus će sadržavati i poneke neočekivane elemente poput skloništa za životinje, frizera, veterinarsku ambulantu i uzgoj vlastite hrane, ali mi nismo nikad bili konvencionalni, pa i Kampus reflektira naš pristup koji je drugačiji od većine. Kampus je naša odskočna daska za planirani rast u sljedećem desetljeću i nakon toga jer nas ojačava kao proizvođača hiperautomobila i Tier 1 dobavljača komponenti elektropogona i sustava vozila za velike proizvođače automobila, rekao je izvršni direktor i osnivač kompanije Mate Rimac.

Kampus će se sastojati od kompleksa zgrada čiji je dizajn inspiriran različitim izvorima, među kojima je i brzina, ali i Rimčev hiperautomobil C_Two. 

Tako se dizajn glavne zgrade fokusira na to kako će četiri ključne skupine ulaziti i kretati se po lokaciji. Primjerice, zaposlenici će prirodno težiti tome da što brže dođu do svojih radnih mjesta, dok će na drugom kraju posjetitelji vjerojatno željeti što dulje upijati doživljaj i zadržavati se u impresivnim zajedničkim unutarnjim i vanjskim prostorima.

Novi će kompleks sadržavati i i cijeli niz pametnih i jedinstvenih značajki. Među njima su „urbana močvara" i livade, plus vrt na krovu restorana. Dodatni element kompleksa bit će i smještajni kapaciteti. Umjesto klasičnog hotela za smještaj posjetitelja i novih zaposlenika, predviđen je niz pojedinačnih "kapsula" koje će se stopiti sa šumskim okruženjem.

Iz Rimac Automobila najavljuju i kako će posjetitelji moći uživati u brojnim uzbudljivim iskustvima kao što je posebna konfiguracijska soba u kojoj će kupci moći pregledati i izabrati specifikaciju svog Rimac automobila, a bit će tu i muzej i bar. U sklopu obilaska lokacije posjetitelji će imati priliku i za obilazak proizvodnje. S obzirom na opseg rada Rimca za druge automobilske kompanije, predviđeno je i nekoliko soba za projekte kupaca koji će biti dostupni samo za zaposlenike koji rade na određenom projektu.

Vodi se računa i o dobrobiti zaposlenika

Kako s ponosom ističu, jedna od ključnih vrijednosti Rimca jest dobrobit i edukacija zaposlenika. Zbog toga su planirani igraonica, teretana i sportski centar, restoran, pa čak i vrtić uz koji je i livada s domaćim životinjama. U skladu s orijentacijom na održivost, predviđena je i proizvodnja organske hrane na licu mjesta, kao i obilje zelenila za uživanje i zaposlenika i posjetitelja. Udovoljavajući želji tvrtke za višenamjenskim i prilagodljivim prostorima, na lokaciji će se nalaziti i gledalište, konferencijska dvorana te prostorije za edukaciju.

S obzirom na brzi rast kompanije, lokacija je projektirana tako da se s vremenom može proširiti, a da se i dalje stapa sa svojim prirodnim okruženjem.
Dugoročno gledano, nova će lokacija primiti više od 2500 zaposlenika, što premašuje sadašnji broj zaposlenih za više od 100 %. Stoga je lokacija podijeljena na dva različita područja. Prva je zgrada sjedišta kompanije, gdje će se nalaziti glavne funkcije, upravljanje te istraživanje i razvoj, kao i uredi Greypa, tvrtke za proizvodnju električnih bicikala, koju je također osnovao Mate Rimac.

Tu će zgradu s proizvodnim pogonom povezivati veliki ostakljeni restoran suptilno ugrađen u krajolik s pogledom na obje strane kampusa. Na jednom kraju bit će maloprodajni prostor i vrtić. S druge strane bit će recepcija i muzej. Nasuprot njima bit će proizvodna i testna postrojenja, koja obuhvaćaju dizajn i izradu prototipova. Straga će se nalaziti ulaz u srce lokacije, proizvodni pogon sa strojnom obradom, proizvodnjom kompozita, lakirnicom, proizvodnjom baterija i dijelova elektropogona, sklapanjem vozila i laboratorijem za kontrolu kvalitete.

Veličina i ambicije novog Rimac kampusa su ogromni, naglašavaju iz Rimac automobila te napominju kako će biti jedna od najvećih građevina ove vrste u Europi, ne samo u automobilskoj industriji. Predviđena financijska ulaganja u projekt premašuju 200 milijuna eura. Početak izgradnje na novoj lokaciji očekuje se do kraja godine, a završetak je planiran 2023. godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti