Riskiraju živote za atraktivne fotografije i lajkove: Oni su 'Odmetnici s Instagrama'!

Ovi mladići i djevojke dio su nove generacije ekstremnih fotografa koja riskira živote hodajući po rubovima visokih zgrada i mostova samo kako bi snimili savršene fotografije i selfije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.09.2014. / 08:56

Riskiraju živote za atraktivne fotografije i lajkove: Oni su 'Odmetnici s Instagrama'!

Nije točno poznato kada je ovaj fenomen počeo, no u posljednje vrijeme ova opasna supkultura postaje sve popularnija, a njeni članovi su velike online zvijezde koje na društvenim mrežama prate deseci tisuća ljudi koji se dive njihovim pothvatima. Riječ je o novoj generaciji ekstremnih fotografa koja, kako napominju na The Independentu, još nema pravo ime – neki ih nazivaju 'nebeskim šetačima', neki 'penjačima po krovovima' i 'daredevile fotografima', a u posljednje vrijeme o njima se govori kao o 'odmetnicima s Instagrama'. Ovi mladići i djevojke gradove i urbana područja istražuju na specifičan i iznimno opasan način penjući se po najvećim zgradama i mostovima te snimaju fotografije, videozapise i najopasnije selfije.

U razgovoru s novinarima jedan od 'odmetnika s Instagrama' Tom Ryaboi iz Toronta objasnio kako je nagrada koju dobiju za penjanje po zgradama puno veća od rizika kojeg poduzimaju te dodaje da je pogled na grad s takvih mjesta magičan. On već ima više od deset tisuća pratitelja na Instagramu te je jedan od pionira ove supkulture koja se u posljednje vrijeme velikom brzinom proširila svijetom, ponajviše zahvaljujući društvenim mrežama i pametnim telefonima. 'Nebeski šetači' odgovaraju određenom profilu – najčešće je riječ o mladim muškarcima, djelomično i umjetničkim tipovima koji se ne boje hodati po rubovima zgrada i mostova samo kako bi snimili savršenu fotografiju. Za razliku od drugih osoba koje snimaju i na društvenim mrežama objavljuju ekstremne i opasne selfije, ovi mladići koji se penju po zgradama i mostovima kako bi snimili savršene i adrenalinske fotografije motivirani su i drugim faktorima pored želje za slavom na društvenim mrežama i lajkovima – umjetnošću, komentirala je psihologinja Pamela Rutledge.

Profesor povijesti John Edwin Mason smatra kako ova supkultura nije u potpunosti projekt 21. stoljeća jer su još u 19. stoljeću istraživači na zapadu Amerike nosili tešku opremu na vrhove planina samo kako bi snimili atraktivne fotografije, a kao njihove prethodnike smatra i fotografe National Geografica koji su često riskirali živote kako bi snimili fascinantne fotografije. Koliko je opasno to što rade možete vidjeti na primjeru blogera i fotografa Lee Thompsona koji je nedavno objavio selfie s vrha kipa Isusa Krista u Rio de Janeira ili nedavni fascinantni video dvojice mladića i jedne djevojke koji su se popeli na vrh jedne zgrade u Hong Kongu i snimali se kako jedu banane uživajući u nevjerojatnom pogledu.

Također, pogledajte i blog dvojice ruskih mladića koji su tijekom posljednjih godina proputovali svijetom i snimili brojne fascinantne fotografije s najviših zgrada Singapurea, Dubaija, Hong Konga, Istanbula i drugih gradova.

Iako fotografije koje ovi mladići snimaju i objavljuju oduzimaju dah, svakako treba napomenuti da zbog tih fotografija mogu izgubiti živote (zaista je strašno gledati videozapise u kojima se penju po neboderima bez ikakve zaštite) te nikada ne pokušavajte napraviti ništa slično. 

 

 

Foto: YouTube, On the roofs

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti