Rješenje za borbu protiv koronavirusa dolazi iz Indije u obliku elektronskog topa?

Indijski top ne koristi kemikalije, a za upotrebu ga je dovoljno uključiti u struju i uperiti u prostor.

Martina Čizmić | 03.08.2020. / 11:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživači i znanstvenici diljem svijeta užurbano rade na pronalasku lijeka i cjepiva protiv koronavirusa. No u bengalurskom Centru za napredna istraživanja i razvoj (CARD) osmislili su napravu koja neutralizira koronavirus.

Naprava nazvana "SHYCOCAN" (Scalene Hypercharge Corona Canon), odnosno "skalenski hipernapunjeni korona top" osmišljen je kako bi neutralizirao čestice koronavirusa, ali bez ubijanja ostalih bakterija i gljivica.

Naprava je testirana i dokazala je svoju sigurnost i učinkovitost, a uskoro će se naći u proizvodnji te na tržištima SAD-a i EU-a, za koje je dobila certifikate, istaknuo je izumitelj SHYCOCAN-a dr. Rajah Vijay Kumar.

Namjena je ovog topa uništavanje koronavirusa u velikim prostorima kao što su zgrade, industrijski i komercijalni prostori. Osim što je učinkovit protiv aktualnog koronavirusa, top uništava i ostale viruse iz obitelji koronavirusa kao što su gripa i prehlada. Razvoj ovog topa započeo je još u travnju 2019. godine, a tada je zamišljen kao uređaj koji bi neutralizirao viruse iz obitelji koronavirusa koji uzrokuju razvoj gripe i obične prehlade. No s pojavom novog koronavirusa tim je testirao svoj uređaj i na njemu te otkrio da je izuzetno učinkovit.

Top je dovoljno uključiti u običnu utičnicu za struju - radi na principu "plug and play". Nakon što ga se uključi, top stvara udar koji se sastoji od elektrona visoke brzine koji se spajaju na negativne S-proteine virusa iz porodice koronavirusa te tako smanjuju njihovu infektivnost i onemogućavaju širenje virusa.

Mehanizam napada virusa počinje inicijalnim spajanjem na stanicu domaćina, što potiče interakciju između S-proteina i njegovih receptora na negativnoj membrani stanice. To dovodi do spajanja virusa i stanice i otpuštanja virusnog genoma u citoplazmu, objašnjava Kumar te dodaje kako top sprječava upravo interakciju jer i sam utječe na negativnu membranu stanice te tako onemogućava ulazak koronavirusa u stanicu i njegovo inficiranje te širenje.

Kako pojašnjavaju iz indijskog Centra, top ne koristi nikakve kemikalije i ne proizvodi štetne ozonske plinove te je siguran za korištenje u svim prostorima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti