Rješenje za dokaz o cijepljenju - digitalni certifikat koji možete pohraniti na svom pametnom telefonu

Osim što bi digitalni certifikat bio garancija da je osoba cijepljena, služio bi i kao podsjetnik korisniku kad mora primiti drugu dozu cjepiva.

Martina Čizmić | 29.12.2020. / 07:58

iPhone (Foto: Getty images)

 Stanovnici Los Angelesa koji se cijepe protiv COVID-19 mogli bi, među prvima na svijetu, dobiti digitalni certifikat koji je moguće pohraniti na njihov mobilni telefon.

Naime, Los Angeles je pokrenuo testni projekt s tvrtkom Healthvana, koji bi njegovim stanovnicima omgućio da digitalni certifikat o cijepljenju pohrane na svom iPhoneu.

Osim što bi digitalni certifikat bio garancija da je osoba cijepljena, a time i omogućiti lakše putovanje i sudjelovanje na društvenim događajima, služio bi i kao podsjetnik korisniku kad mora primiti drugu dozu cjepiva.

Za sad je osmišljena interakcija između Healthvanine platforme, koja inače obavještava pacijente o rezultatima njihovog testa na koronavirus, i Appleove aplikacije Walle koja će podsjetiti korisnike da je došlo vrijeme za drugu dozu cijepiva.

 

Kako se radi o testnom projektu, pohranjivanje digitalnih certifikata bit će moguće samo na Appleovim uređajima i samo za stanovnike okruga Los Angeles. No, s obzirom na to da je diljem svijeta već krenulo cijepljenje, a s njim i razmišljanja o tome hoće li certifikati o cijepljenju biti nužni za normalno putovanje među zemljama ili odlazak u kina i kazališta, čini se kako bi ovakvih rješenja moglo biti i više u budućnosti. 

Izvor. Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti