Robot s kojim se u Saboru raspravljao Gordan Jandroković odlazi u povijest

Od 2014. kada je predstavljen Pepper je proizveden u 27 tisuća komada, no s obzirom na to da za njim nema prevelike potražnje, SoftBank prekida njegovu proizvodnju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.06.2021. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Među najpoznatijim robotima koji su proteklih godina punili naslovnice portala svakako su robotski pas Spot te SoftBankov humanoidni robot Pepper. Upravo je Pepper jučer pozdravio posjetitelje tijekom otvaranja Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA), a još je poznatiji zbog rasprave s Gordanom Jandrokovićem u Saboru prije nekoliko mjeseci.

Slika nije dostupna VIDEO Umjetna inteligencija probila se u Sabor: Pogledajte kako je izgledao razgovor robota i Jandrokovića

Pepper se proizvodi i za razne namjene koristi već godinama diljem svijeta, no iako je riječ o iznimno naprednom robotu koji s ljudima može razgovarati, čini se da potražnja za njih i nije tako velika. Kao posljedica toga, iz SoftBanka su odlučili prekinuti njegovu proizvodnju.

Naime, kako su od svojih izvora doznali novinari Reutersa, SoftBank je odlučio odustati od daljnjeg razvoja i prodaje svog robota, a gašenje proizvodnje odrazit će se i na otkaze pa će bez posla ostati dio njihovih zaposlenika - više od 300 njih iz Francuske te polovica prodajnog tima iz Velike Britanije. Od njegova predstavljanja, što je bilo još 2014. godine, izgrađeno je samo 27 tisuća komada ovog robota, a njegova proizvodnja prekinuta je još prošle godine. No tada se vjerovalo da bi se ona mogla nastaviti, no ponovno pokretanje proizvodnje bilo bi preskupo za SoftBank, a s obzirom na to da za Pepperom nema previše interesa, ovaj će robot otići u povijest.

Robot Pepper (Foto: AFP) Ovo nije "zastrašujuća vizija budućnosti": U domovima za starije ljudima će društvo praviti - roboti

Podsjetimo, SoftBank je prošle godine prodao svoj kontrolni udio u robotskoj kompaniji Boston Dynamics (koja je poznata po robotu Spot), no to ne znači da su odustali od svojih planova za robote. Tvrtka u svojoj ponudi ima i robota Whiz koji je predstavljen prije dvije godine i namijenjen je usisavanju i čišćenju velikih prostora te će SoftBank nastaviti s njegovim razvojem i prodajom.

Izvor: Neowin
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti