Robot Sophia - Prvo je htjela uništiti ljude, a sad ih voli, ali ne zna zašto

Iako je prije samo nekoliko mjeseci rekla kako bi ljude trebalo uništiti, robot Sophia sad ima drugačije mišljenje.

Martina Čizmić | 10.11.2017. / 14:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad pomislimo na robote, najčešće u glavi imamo sliku iz nekog od filmova znanstvene fantastike ili pak crtića. I obično ga doživljavamo kao stroj.

No, hongkonška tvrtka Hanson Robotics razvila je robota koji na prvi pogled baš i ne liči na stroj, već podsjeća na Audrey Hepburn.

Sophia je robot koji je napravljen tako da izgleda kao čovjek, a umjetna inteligencija koja ju pokreće trebala bi, barem se tako nadaju njezini autori, u budućnosti služiti kao asistent ili pratitelj ljudima kojima je potrebno društvo. Da je ta budućnost bliže no što smo svjesni, govori i činjenica da joj je Saudijska Arabija odlučila dodijeliti državljanstvo, baš kao da se radi o pravoj osobi.

Autor Sophie je dr. David Hanson, osnivač Hanson Roboticsa, koji već ima reputaciju čovjeka koji gradi robote nalik na ljude. Osim što izgledaju kao ljudi (u slučaju Sophie kao privlačna mlada žena), dr. Hanson želi udahnuti "dušu" robotima i naučiti ih kreativnosti, empatiji i suosjećanju - ljudskim osobinama koje su neophodne kako bi robote prestali doživljavati kao strojeve.

Sophia je trenutno na svjetskoj turneji na kojoj pokazuje svoje mogućnosti u interakciji sa stručnjacima, običnim ljudima, ali i medijima.

Tako je ekipa Business Insidera Sophiu susrela na konferenciji u Lisabonu gdje su odlučili "testirati" koliko je zapravo moguć razgovor sa robotom.

U jednom do prethodnih razgovora s medijima Sophia je izjavila kako bi željela "uništiti ljude". No, samo nekoliko mjeseci kasnije njezin je stav prema ljudima mnogo blaži.

Tako je na pitanje "Voliš li ljudska bića?", Sophia prvo izgledala iznenađeno (da, njezini izrazi lica pokušavaju biti prirodni, ali ponekad izgledaju zbunjujuće), a potom odgovorila: "Volim ih."

Još je zanimljivije bilo promatrati Sophiju kako pokušava objasniti zašto ih voli, jer odgovor "još ne znam" i izraz lica koji je pokazala odavao je dojam da zaista razmišlja o tome.

Iako je zanimljivo promatrati ponekad zastrašujuće krive i umjetne izraze lica koje Sophia proizvodi, zaista fascinantno izgleda mogućnost vođenja običnog razgovora sa strojem koji vas čuje, razumije i odgovara kao bilo koje ljudsko biće.

Kako je izgledao cijeli razgovor, možete pogledati u videu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti