Roboti osvojili Pantovčak i zaigrali nogomet usred Ureda predsjednika

Mladi robotičari za svoje su robote-nogometaše osvojili nagradu, a na njihovom razvoju radilo se dvije godine.

Martina Čizmić | 19.06.2024. / 09:01

Roboti na Pantovčaku (Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta)

Roboti su osvojili Pantovčak i usred Ureda predsjednika zaigrali nogomet. Tako bi se ukratko mogao opisati posjet učenika i mentora koji su sudjelovali na ovogodišnjem Europskom RoboCup Junior natjecanju iz robotike održanom od 13. do 16. lipnja u njemačkom Hannoveru. Mladi hrvatski robotičari na natjecanju osvojili četiri prva mjesta, jedno drugo mjesto i četiri treća mjesta te dobili još tri posebne nagrade i to za najbolji plakat, najbolje tehničko i specijalno rješenje.

Nakon zasluženih čestitki, mali su robotičari predstavili svoje nagrađene radove, a potom su na scenu stupili roboti-nogometaši koji su usred Ureda Predsjednika odigrai i nogometnu "utakmicu". Dva robota-nogometaša opremljena su kamerama i senzorima kako bi mogli pratiti loptu, na njihovom razvoju radilo se dvije godine i u cijelosti su hrvatski dizajn, pohvalili su se njihovi kreatori.

Roboti na Pantovčaku (Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta)

Mentori, predvođeni Željkom Posavcem, istaknuli su kako je ovogodišnje izdanje natjecanja u robotici peto po redu te da je sudjelovalo više od 400 natjecatelja koji su bili organizirani u 140 timova iz 21 zemlje Europe. Hrvatsku su na europskom natjecanju predstavljali mladi robotičari iz cijele Hrvatske: Bola, Otočca, Karlovca, Koprivnice, Varaždina i Zagreba. Govoreći o natjecanju, istaknuli su kako im ono omogućuje da svake godine proširuju i produbljuju znanje o trendovima i razvoju robotike. Međutim, istovremeno su naveli kako im nedostaje financijskih sredstava za izradu velikih robota, stoga izrađuju samo manje.

RoboCup Junior projektno je usmjeren edukacijski program namijenjen učenicima do 19 godina starosti koji u radioničkom okruženju proširuju svoja znanja dok se istovremeno potiče znatiželja i smanjuje zazor od tehnologije. Također, težište aktivnosti je na skupnom rješavanju problema pri čemu se koriste različita umijeća i znanja. U osnovi samog natjecanja su tri izazova i to su spašavanje, nogomet i ples na pozornici. Prilikom faze „spašavanja“ robot rješava probleme i svladava prepreke u okviru scenarija zamišljene katastrofe. U „nogometu“ autonomni roboti natječu se imitirajući igru nogometa, dok u nastupu „na sceni“ roboti u kostimima plešu ili se na drugi način nalaze u interakciji s ljudima.

Roboti-nogometaši (Foto: FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta)

Na sastanku su, osim mentora Posavca, bili dekanica Fakulteta organizacije i informatike Nina Ređep, mentori i mentorice učenika Ivica Kolarić, Ivan Kolarić, Jelka Hrnjić, Marko Pongrac, Marija Bencun, Boris Tonc, Maja Treščec, Ana Cvitanić, Lucija Špacal, Ana Obradović i Željko Stanković Šprajc, natjecateljice i natjecatelji Juraj Kolarić, Karla Klepež, Jelena Grozdanić, Ivan Perko, Marin Majdandžić, David Pongrac, Luka Kolarić, Marin Rođak, Dorian Panić, Bruno Maretić, Nino Petek, Jan Ridžak, Sven Ridžak, Vinka Frištek, Barbara Prutki, Patricija Radiković, Leon Rođak, Petar Kukec, Filip Melnjak, Jan Vašak, Franko Prikratki, David Županić, Jurica Ceglec, Gregor Klarić, Marija Oštrkapa, Ivan Kišćek, Ena Ređep, Tia Sudec, Zara Jakšić, Eva Jakšić, Celina Marčić, Miriam Cvitanić, Maksim Stanković Šprajc, Oskar Stanković Šprajc, Leon Tonc, Matija Novak, Andrija Novak, Nikola Novak, Gabrijel Kraljić, Nikša Vaupotić te njihovi roditelji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti