Robotika kao omiljeni predmet hrvatskih učenika

Zahvaljujući donacijama građana i tvrtki koji su skupili novac za kupnju 22 000 mini računala, djeca u hrvatskim školama sastavljaju robote, uče programirati i rješavati probleme.

Sanja Vištica | 10.05.2017. / 10:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon kampanje Instituta u kojoj je, zahvaljujući donacijama tvrtki i građana prikupljeno 300 tisuća dolara, u škole je prije dva i pol mjeseca poslano čak 22 tisuće mini računala, tzv. mikrobitova. Ideja je naišla na plodno tlo i velik odaziv, pa se u grupama za robotiku traži mjesto više.

"Velik je interes - od onih malih četvrtih razreda pa i mlađih, skroz do osmih razreda, tako da smo jako zadovoljni" kaže Dragan Vlajnić, učitelj tehničke kulture i informatike.

Dobar dio te djece sudjeluje u Croatian Makers ligi - natjecanju u robotici koje uključuje čak 360 škola, a sada se i širi. Prijave za natjecanje počele su u utorak.

"Uključit ćemo najbolje škole iz Croatian Makers Lige iz Hrvatske, kao i timove i Srbije i BiH koji po našoj licenciji imaju slične lige i napraviti jedan do dva europska natjecanja i pobjednici će ići u Šangaj", kaže Nenad Bakić, suosnivač Instituta za inovativnost mladih.

Nakon kampanje Instituta u kojoj je, zahvaljujući donacijama tvrtki i građana prikupljeno 300 000 dolara, u škole je prije dva i pol mjeseca poslano čak 22 000 mini računala, tzv. mikrobitova.

Facebook je pun fotografija i snimki svega što su djeca napravila pomoću mini računala. Od banane koja svira, svjetlećih ukrasa za kosu do pametnog sustava za navodnjavanje. U zagrebačkoj Elektrotehničkoj školi su uz pomoć doniranog naprednijeg mini računala osmislili sustav protiv poplava.

Ovim programom djecu se uči da razmišljaju kritički, kreativno i svojom glavom, što je i bit školstva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti