Robotski barmen je hit: Radi 24 sata dnevno, miješa koktele, radi kave, a čak i priča loše šale

Robotski barmen može raditi 24 sata dnevno, a osim što poslužuje pića, može ispričati i pokoju lošu šalu.

Hina | 22.04.2021. / 12:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Barney je malo drukčiji od uobičajenih švicarskih barmena. U potpunosti je automatiziran, miješa desetke koktela i čak zbija loše šale.

Tvrtka F & P Robotics kaže da je zamijetila porast interesa za Barom Barneyem i nada se da će biti hit u hotelima, barovima i trgovačkim centrima koji žele smanjiti kontakte među ljudima tijekom i nakon pandemije koronavirusa.

Barney zna miješati 16 različitih alkoholnih pića i osam sokova za kupce koji naručuju putem mobitela, a nudi i pivo i pjenušac. Robot, koji je ujedno barmen i bar, zna dezinficirati svoju robotsku ruku, a kupcima kaže da je njihovo piće spremno putem velikog video zaslona iznad šanka.

Razvijena je i verzija bariste koji radi različite kave. Obje verzije posjeduju mogućnost konverzacije pa se tako na primjer Barney zna šaliti da mu je ponuđena uloga u zadnjem filmu o Terminatoru.

Imamo popriličan interes, rekao je Reutersu direktor prodaje Gery Colombo. Mislimo da Barney može biti zabavna atrakcija, da može privući ljude u bar jer se stalno kreće i drukčiji je.

Iako očekivani kupci, restorani i hoteli, prvotno nisu bili raspoloženi trošiti zbog krize, situacija se polako mijenja, rekao je Colombo. Svaki model košta oko 120.000 švicarskih franaka.

Dobivamo dvostruku količinu upita u odnosu na prošlu godinu. To bi definitivno mogla biti prednost za klijente koji žele barmena koji može raditi 24 sata dnevno, posluživati točno ona pića koja ljudi žele i istovremeno smanjiti ljudski kontakt, kazao je.

Tvrtka iz Zuericha, koja izrađuje robote i razvija njihov softver, dosad ih je prodala Kini i Omanu koji ih koriste u trgovačkim centrima.

Druge tvrtke u Europi i Americi također rade na robotskim barmenima.

Ne možemo reći kako će gastronomska industrija izgledati za nekoliko godina, ali smo uvjereni da će robotika igrati ulogu, rekao je Colombo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti