Roditelji bi se šokirali kada bi znali za ove rizike kod pametnih satova svoje djece

U nekim modelima dječjih pametnih satova pronađeni su sigurnosni propusti koje bi hakeri mogli iskoristiti za praćenje i prisluškivanje djece, pa čak i za komunikaciju s njima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.10.2017. / 08:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve više roditelja djeci kupuje pametne satove s kojima mogu pratiti njihovu lokaciju i kretanje, odnosno putem kojih ih u slučaju opasnosti djeca mogu kontaktirati pritiskom na SOS tipku. Riječ je o satovima koji nemaju brojne opcije i mogućnost pokretanja aplikacija poput Appleova pametnog sata, Samsungovih satova i drugih popularnih modela, već je često riječ o jednostavnim uređajima koji djeci služe kao zamjena za telefone, jer putem njih mogu razgovarati (s roditeljima), a iako ih roditelji kupuju zbog sigurnosti, neki modeli donose veliku opasnost za najmlađe jer su u njima pronađeni sigurnosni propusti koje bi hakeri mogli iskoristiti. Neki modeli ovih satova podatke prenose i pohranjuju bez ikakve enkripcije, tako da bi svatko tko poznaje osnovne hakerske vještine mogao pratiti kretanje djece i promijeniti prikaz lokacije koje roditelji prate, odnosno mogli bi ih čak prisluškivati i komunicirati s djecom.

Do ovih je zaključaka došla organizacija za zaštitu potrošača u Norveškoj koja je testirala pametne satove za djecu i u dijelu njih, uključujući i satove poznatijih brandova kao što su Gator i GPS for Kids, pronašla sigurnosne propuste. Prema BBC-ju, neke trgovine u Velikoj Britaniji počele su s povlačenjem pametnih satova u kojima su pronađeni propusti, a proizvođači satova koje su kontaktirali kažu da su ovi problemi već riješeni ili je njihovo rješavanje, odnosno patchiranje tih propusta u tijeku.

Roditelji bi se šokirali kada bi znali za postojanje ovih rizika, komentirali su iz organizacije za zaštitu potrošača Which?, a njihova glasnogovornica napomenula je kako sigurnost mora biti apsolutni prioritet na takvim satovima, a ako kompanije ne mogu garantirati sigurnost, onda ne bi trebale prodavati uređaje.
Iz kompanije GPS for Kids kažu kako će svim trenutnim korisnicima satova koji imaju ovaj problem omogućiti besplatnu sigurnosnu nadogradnju, a problem će riješiti i sa svim novim satovima koji će se tek pojaviti u prodaji.

Ova situacija s pametnim satovima za djecu još je jedno upozorenje svim roditeljima na potencijalne i neočekivane opasnosti koje prijete od uređaja povezanih s internetom te je prije kupovine pametnog sata ili nekog drugog povezanog uređaja potrebno dobro proučiti sve informacije o njemu na internetu i mogućim opasnostima koje prijete.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti