Rodno mjesto atomske bombe sprema se za svoju najveću misiju još od supertajnog projekta Manhattan

Los Alamos, američki grad s poznatom poviješću tajni vezanih za nuklearno oružje, bori se s modernim preporodom dok se njegov nacionalni laboratorij širi usred pitanja nužnosti i troškova.

Branimir Vorša | 24.09.2023. / 11:12

Američki vojnik na straži ispred laboratorija Los Alamos
Američki vojnik na straži ispred laboratorija Los Alamos (Foto: Afp)

Los Alamos, nekoć udaljena stočarska enklava, doživio je brzu transformaciju tijekom Drugog svjetskog rata za potrebe američkog tajnog projekta Manhattan. Danas američki Nacionalni laboratorij Los Alamos doživljava još jedno razdoblje rasta, jer sudjeluje u značajnoj inicijativi veznoj za nuklearno naoružanje SAD-a.

Laboratorij je u protekle dvije godine zaposlio 3300 novih djelatnika, čime je ukupan broj zaposlenih premašio 17.270. Mnogi od tih radnika putuju s raznih lokacija u sjevernom Novom Meksiku, pa čak i iz Albuquerquea, zbog čega se stanovništvo Los Alamosa gotovo udvostruči tijekom radnog tjedna.

"Ovo nije posao, to je poziv"

Dok je tehnologija promijenila radne procese u Los Alamosu, kultura tajnovitosti i predanosti dužnosti uspostavljena 1940-ih ostaje nepromijenjena. James Owen, pomoćnik ravnatelja laboratorija za inženjerstvo oružja, naglašava važnost njihova rada.

Ono što radimo ima smisla. Ovo nije posao, to je poziv..., rekao je Owen u razgovoru za AP.

Osim održavanja nuklearnih zaliha, laboratorij provodi razne inicijative za nacionalnu sigurnost i istraživanja u područjima kao što su istraživanje svemira, superračunalstvo, obnovljiva energija i ublažavanje globalnih prijetnji.

Primarni fokus, međutim, ostaje proizvodnja plutonijevih jezgri. Unatoč zabrinutostima skupina za nadzor i zagovornika neproliferacije nuklearnog oružja o potrebi i cijeni novog oružja, protivljenje unutar Los Alamosa je malo, zbog snažne prisutnosti laboratorija u zajednici.

Izazovi širenja laboratorija

Širenje laboratorija opteretilo je lokalno tržište rada, dostupnost smještaja i povećalo promet. Pravila zoniranja su u fazi ponovnog razmatranja kako bi se prilagodilo projektima, ali trebat će vremena dok te promjene ne udovolje potražnji.

Unatoč tim izazovima, Los Alamos se može pohvaliti visoko obrazovanom populacijom. Generacije obitelji radile su u laboratoriju, stvarajući jaku lokalnu povezanost s njegovom misijom.

Sigurnosne mjere u Los Alamosu razvile su se od vremena Projekta Manhattan, ali određena područja i povijesna mjesta ostaju zabranjena za javnost. Nasljeđe stvaranja nuklearnog oružja složena je i stalna rasprava u tom gradu.

Film Christophera Nolana "Oppenheimer" nedavno je skrenuo pozornost na Los Alamos, potaknuvši povećanu posjećenost i poticaj da se program kompenzacije savezne vlade proširi na stanovnike zapadnih američkih saveznih država.

Radovi na modernizaciji kasne

Nadzornici tvrde da su napori na modernizaciji nuklearnog oružja SAD-a premašili predviđanja potrošnje i zaostali za rasporedom. Voditelji laboratorija suočavaju se s izazovima koje nameću moderni zdravstveni i sigurnosni zahtjevi, ali dijele osjećaj hitnosti pred globalnim prijetnjama.

Ono što se traži je da svi moramo biti bolji u brže raditi, poručio je n kraju Owen.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti