Rover Perseverance se osamostalio: Zahvaljujući naprednom sustavu sam planira put i vozi po Marsu

Znanstvenici se nadaju da će ova autonomna komponenta olakšati potragu za tragovima života na Marsu jer će povećati prostor koji Perseverance može prijeći.

Martina Čizmić | 05.07.2021. / 12:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Autonomna vozila još uvijek su u povojima. Iako ih različite tvrtke diljem svijeta razvijaju i testiraju (neke više, neka manje uspješno), činjenica je da će proći još dosta vremena prije no što našim cestama zavladaju vozila bez vozača.

No na Marsu je situacija nešto drugačija. Tamo nema nepredvidljivih ljudskih vozača ni gustog prometa, što ga čini savršenim poligonom za testiranje. Stoga ne iznenađuje da su u NASA-i odlučili roveru Perseverance, koji istražuje krater Jezero, dati mogućnost da se sam kreće i istražuje planet.

I dok na zemlji autonomna vozila za orijentaciju koriste Lidar i GPS, na Marsu je situacija nešto drugačija. Rover za orijetnaciju i planiranje rute koristi svoje kamere, 3D mape terena i sustav koji se zove AutoNav. Kombinacijom svega toga i nečega što u NASA-i zovu "razmišljaj dok voziš", Perseverance se može sam kretati po površini Marsa.

Istina, to radi veoma oprezno i polako, no činjenica je da sustav "razmišlja o autonomnoj vožnji" tijekom same vožnje.

Dosad su inženjeri na Zemlji morali isplanirati i isprogramirati svaki njegov pokret, što zahtijeva mnogo vremena i izračunavanja. Zbog toga su se prethodni roveri kretali relativno sporo po površini i mirno čekali svaku naredbu sa Zemlje. Ponekad je to značilo da u danu ne prijeđu više od 200 metara. Zahvaljujući novom i naprednijem sustavu Perseverance se može samostalno kretati nevjerojatnom brzinom od 120 metara na sat.

Gledano iz zemaljske perspektive, 120 metara na sat baš i nije neka brzina. Za usporedbu, čovjek bez pretjerane žurbe, može proći između 4 i 5 kilometara u satu. Međutim, uzme li se u obzir da se Perseverance kreće po potpuno nepoznatom terenu i da sam odlučuje kuda će ići, brzina je impresivna.

Iako Perseverance sam planira svoj put po Marsu, to ne znači da su "vozači rovera" postali višak. Oni pomno nadgledaju svaki njegov pokret kako bi bili sigurni da se rover kreće u pravom smjeru za prikupljanje geoloških uzoraka.

Znanstvenici se nadaju da će ta autonomna komponenta olakšati potragu za tragovima života na Marsu jer će povećati prostor koji Perseverance može prijeći.

Doći ćemo do mjesta koja znanstvenici žele istražiti puno brže. Imamo mogućnost voziti se kroz kompleksne terene, umjesto da ih zaobilazimo. To je nešto što dosad nismo mogli raditi, istaknula je voditeljica projekta Jennifer Trosper.

Izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti