"Ruđer" predstavio specijalizirani detektor za kontrolu opasnog tereta i nuklearnog materijala

Povrh sofisticiranog detektora, zahvaljujući ovom projektu ruđerovci su opremili laboratorij sofisticiranim uređajima i ključnim ljudskim potencijalom, što je Laboratorij za poluvodiče smjestilo u elitno društvo od tek nekoliko laboratorija u svijetu koji mogu istraživati defekte u poluvodičkim materijalima.

Martina Čizmić | 29.11.2019. / 14:02

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) danas je predstavljen sofisticiran detektor za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala. Ovaj silicij-karbid detektor razvijan je tijekom tri godine u sklopu projekta E-SiCure u okviru NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS). Riječ je o jednom od najvećih projekata u sklopu ovog programa u Hrvatskoj za razvoj sofisticiranih detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala.

Događanje je uz predstavnike medija, znanstveno-akademske zajednice i partnera okupilo i predstavnike Carinske uprave Ministarstva financija, a na samom početku dobrodošlicu uzvanicima i zahvalu projektom timu izrazio je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.

Detektor kojeg danas na IRB-u predstavlja voditeljica istraživanja dr. sc. Ivana Capan razvijen je u sklopu NATO projekta punog naziva 'Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama'. Projekt je vrijedan 396.500 eura, a čak 31 posto sredstava stiglo je u Hrvatsku, što inače nije uvriježena praksa na ovim projektima kada većina sredstava odlazi zemljama partnerima, istaknuo je dr. Smith te naglasio kako je u sve složenijem geopolitičkom kontekstu, koji uključuje suočavanje s terorizmom, te činjenicu da se danas oko 90 posto svjetske trgovine odvija morskim putem, neupitan značaj i važnost sofisticiranog detektora za detekcije opasnog tereta kojeg su razvili naši znanstvenici.

Naš je cilj bio uz pomoć teorijskih, eksperimentalnih i primijenjenih istraživanja razviti specijalizirane detektore od silicij-karbida. Izabarli smo taj materijal s obzirom na njegovu netoksičnost te fizikalna svojstva, primjerice, otpornost na utjecaje zračenja, koja su superiorna u odnosu na druge slične materijale. Veliki je izazov bio pasivizirati nepravilnosti koje nastaju u samom materijalu tijekom rasta kristala te u konačnici razviti detektor koji je jednostavan za korištenje, može se napajati iz običnih baterija i malih je dimenzija. Učinkovitost detektora smo demonstrirali kroz laboratorijske testove s alfa česticama te testovima u nuklearnom reaktoru na Institutu Jožef Stefan, istaknula je dr. sc. Ivana Capan, voditeljica projekta E-SiCure i Laboratorij za poluvodiče, te dodala kako su zahvaljujući ovom projektu laboratorij opremili sofisticiranim uređajima i ključnim ljudskim potencijalom, što je Laboratorij za poluvodiče smjestilo u elitno društvo od tek nekoliko laboratorija u svijetu koji mogu istraživati defekte u poluvodičkim materijalima.

Ove inovativne detektore za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala hrvatski tim znanstvenika razvijao je tijekom tri godine u suradnji s uglednim međunarodnim partnerima – Australian nuclear science and technology organization (Australija), University of Aveiro (Portugal), National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technology (Japan) te Institutom Jožef Stefan (Slovenija).
Krajnji korisnik ovakvog detektora u Hrvatskoj bi mogla biti Carinska uprava (CU), koja je ujedno i partner na projektu E-SiCURE.

Dodatna vrijednost ovog projekta jest da stipendira rad mladih znanstvenika i studenata. Tako je, zahvaljujući ovom projektu, na IRB-u do sada napravljeno pet diplomskih radova, četiri doktorata su u tijeku, a u projekt su uključena i tri dodiplomska studenta.
Povrh toga, u Laboratoriju za poluvodiče se gradi i razvija nova eksperimentalan tehnika 'Minority Carriers Transient Spectroscopy'. Također, u sklopu projekta publicirano je osam znanstvenih radova, dva su na recenziji, a održano je i 25 predavanja na uglednim međunarodnim konferencijama.

NATO Program znanost za mir i sigurnost promiče dijalog i praktičnu suradnju zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja na temelju znanstvenih istraživanja, tehnoloških inovacija i razmjene znanja. Više od 20 znanstvenika koji su tijekom 60 godina bili uključeni u ovaj program znanosti dobili su Nobelovu nagradu.

S ponosom mogu potvrditi da suradnja Instituta Ruđer Bošković i NATO Programa za mir i sigurnost traje skoro dva desetljeća, a vjerujem da će se uspješni rezultati poput detektora kojeg vam danas predstavljamo nastaviti i u budućnosti, zaključio je ravnatelj IRB-a dr. Smith.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti