Sedma po redu startup konferencija Zagreb Connect i peto finale predakcelerakcijskog programa Startup Factory održani su u ZICER-u u hibridnom obliku. Naime, kako bi se poštivale sve epidemiološke mjere, sam program se odvijao uživo, a gledatelji su ga pratili virtualno.

U dijelu Zagreb Connecta koji se odnosio napredavanja, razgovaralo se o izazovima tehnološkog transfera i tome kako je znanost postala neizostavni dio startup kulture. Bilo je riječi i o velikim uspjesima hrvatskih startupova u ovim nesigurnim vremenima. U prvome panelu svoja su iskustva o transferu tehnologije podijelili dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, doc.dr.sc. Petra Karanikić, voditeljica Ureda za transfer tehnologije na Sveučilištu u Rijeci, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologija i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i dr.sc. Damjan Miklić, suosnivač i direktor, RoMb Technologies.

O kvantnom uspjehu hrvatskih startupova u godini obilježenoj globalnom pandemijom govorili su Domagoj Boljar, suosnivač Mireta, Jan Jilek, izvršni direktor i suosnivač DotMetricsa, Matija Razem, potpredsjednik za poslovni razvoj u Infobipu i Martina Verović, direktorica ljudskih potencijala u Rimac Automobilima.

U petoj generaciji Startup Factoryja sudjelovalo je 18 timova. Oni su proteklih 8 tjedana intenzivno su radili na razvoju svojih tehnoloških proizvoda, a ZICER im je osigurao podršku kroz gusti raspored predavanja i mentoriranja vrhunskih domaćih i stranih stručnjaka. 

Finale njihovog razvoja bio je nastup na Zagreb Connectu i prezentacija svega što su napravili do sad pred žirijem, ali i potencijalnim investitorima. Najboljim na Zagreb Connectu je proglašen tim Oil Gels - tim znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković koji je razvio gelatore tekućih ulja. Time unose revoluciju u prehrambenu, farmaceutsku i kozmetičku industriju.

Hvala ZICER-u na ovoj sveobuhvatnoj edukaciji u kojoj smo sudjelovali proteklih osam tjedana. Mislim da svi možemo biti zadovoljni i sretni jer smo potpuno educirani za ulazak u poduzetničke vode, istaknula je Nataša Šijaković Vujičić, voditeljica pobjedničkog tima. 

U ovim iznimno teškim okolnostima uspjeli smo organizirati ovo finale. Hvala svima koji su sudjelovali u ovome programu i hvala svima koji su doprinijeli svojim znanjima u provedbi Startup Factory programa. Želim poručiti svima koji sada nisu dobili sredstva, a koji su to očekivali, da ne odustaju. Nemojte se obeshrabriti! Sve ove ideje imaju veliki potencijal. Siguran sam da će vam znanja iz Startup Factoryja koristiti. Danas smo vidjeli ogroman napredak koji ste postigli kroz program. Pred svima vama je velika budućnost, dodao je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Uz Oil Gels, koji su osvojili 150 tisuća kuna, sa po 100 tisuća kuna nagrađeni su Iron Bull Tanks, startup za razvoj daljinski upravljanih replika legendarnih tenkova svjetske povijesti, sa operacijskim sposobnostima stvarnih tenkova, u svrhu uprizorenja tenkovskih borbi. U posebno razvijenim Iron Bull igraonicama igrači koriste razne taktike i tenkovske manevre kako bi nadigrali svoje neprijatelje, pronašli njihove slabe točke i sveli životne bodove na nulu.
Museit - online platforma koja povezuje ljude u glazbenoj industriji i one koji žele biti dio nje. To je mjesto na kojem oni mogu kupovati/prodavati i razmjenjivati svoje tekstove, kompozicije i vokalne izvedbe, na transparentan i pravno reguliran način. Također, platforma omogućuje glazbene izazove koje mogu pokretati kako korisnici tako i poslovni subjekti (pjesme za reklame brandova, glazba za igrice itd.);  SeaCras, startup specijaliziran za obradu satelitskih podataka i usluge monitoringa kvalitete mora i kopnenih voda. SeaCras pruža pravodobne informacije koje služe optimizaciji proizvoda i usluga nužnih u plavoj ekonomiji poput sektora akvakulture i turizma. Robusnom statističkom analizom satelitskih podataka mogu kvantitativno odrediti neke od važnijih mikrobioloških i kemijskih parametara kvalitete voda; te Sportreact, IoT uređaj za razvoj reakcija i testiranje sposobnosti. Obuhvaćajući mogućnosti treninga i testiranja predstavljamo jedinstveni, kompletniji sportsko-tehnološki uređaj koji je obično podijeljen u dva odvojena rješenja. Stoga je dostupniji, ima bolje korisničko iskustvo i nudi napredna podatkovna trening rješenja.

Zemlja partner Zagreb Connecta je Izrael. HAMAG-BICRO, Infobip, Atlantic i Vienna Business Agency su partneri Zagreb Connecta dok su Startup Factory program podržali BiteMe Nutrition, DiVan, FIVE, Gamechuck, KP&S, NANOBIT, Peekator, Mazars i Turistička zajednica Grada Zagreba

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju